onsdag, maj 27

Vecka 21 och 22, KF med årsredovisning för 2019

God dag!

För dessa två veckor tänkte jag bara belysa er om mitt anförande gällande årsredovisningen 2019 som vi behandlade på dagens Kommunfullmäktigemöte.

Här nedan kan ni se vad jag sa.

"Ordförande, Ledamöter, Åhörare
I årsredovisningen för 2019 så står det om viktiga händelser efter årets slut. Där står det om Corona/Covid-19. Det kommer ta tid innan vi ser alla effekter av den verklighet vi nu lever i men att vi lever mer dag för dag är nu ett faktum. Dock planeras det så mycket som möjlig, sedan när planeringen behöver revideras då får vi gör det, så är allas vår vardag just nu.
Jag tänkte i mitt anförande här ge lite sidtips, ungefär som ett boktips, det blir min sammanfattning över 2019. Då är det med lite helhetsfokus, samt fokus på Barn- och Utbildning samt gällande Personal.
Så när det gäller omvärldens påverkan kan ni läsa på sid 15-16. Där står det om de utmaningarna vi står inför och då redan innan Covid-19. Skatteunderlagsutvecklingen mattas av samtidigt som kommunerna står inför stora investeringar. Den demografiska förändringen. Vi siktar på ett resultat på 2 procent, men SKR räknar med att kommunerna kommer få nöja sig med 1 procent. Utmaningar finns.
Vad har vi då gjort under 2019. Det kan ni läsa på sidorna 5-7. Satsningen och planeringen av SÄBO med ytterligare 41 platser, fokuset på fler trygghetsboenden….som dessvärre än så länge ej resulterat men arbetet fortgår, utvecklingen av kulturcentrum med Ungdomens Hus, utvecklingsarbetet inom Bildningscentrum Facetten, förbättring av resultaten i grundskolan, fortsatt arbete med Grebo Norrby samt fortsatt arbete med Fibernätet på landsbygden är lite av det som skett under 2019, och som jag är stolt över.
Vi har även utfört många företagsbesök som nu renderar i ett Näringslivsråd. Mycket bra.

Då så. Då går vi till sidorna 8-14. Målen för 2019.
Då som en del av beslutet om en ny, Vision 2030, som jag är mycket glad över, så har vi nu ett nytt målpaket. Det innebär att vi nu har mål gällande ekonomisk-, social- och nu även miljömässig hållbarhet. Det är nytt att vi nu även har miljömässiga mål, vi måste se till framtiden, vi måste arbeta och leva hållbart, vi måste bekämpa klimatförändringarna och vi måste jobba aktivt med Agenda 2030.
Vi når 2 av 3 interna miljömässiga mål, det tredje skulle vi givetvis ha nått men vi får jobba mer med det. Gällande det externa målet så har vi nu gröna påsen och det bådar gott inför framtiden.
Vi når som Thomas sa 1 internt finansiellt mål och 4 av de övriga interna målen. Vi har ett arbete nu under 2020 för att nå fler av våra övergripande mål.
När det gäller totalekonomin så kan ni läsa om det på sidorna 17 och framåt samt sidan 38 och framåt.
Vi skulle för 2019 nå ett resultat på 2,7 procent, vi når 1,5 procent, det är över vad SKR beräknar att kommunerna kommer att nå. Men tyvärr inte tillräckligt. Kostnader och intäkter för 2019 har följt samma mönster som det gjort under många år bakåt, nämligen dessvärre att intäkterna har ökat mindre än vad kostnaderna har gjort. Det arbetas för att ändra på detta men mycket arbete återstår.
Det som är bra gällande ekonomin för 2019 det är att verksamhetenskostnader totalt överstiger bara med 1170 Tkr, det innebär 0,18 procent. Vilket visar på att verksamheten på allvar ser till helheten framför delarna. Kommundirektören har ett ansvar att parera mellan verksamheterna och det har utförts på ett bra sätt.

Nu till Barn- och Utbildningsverksamheten. Sidan 51-57.
Skolans uppdrag styrs av nationella styrdokument och lagar. Utgångspunkten är alla barn och elevers lika rätt till en god utbildning i en trygg miljö. Det är mycket viktigt!
En av årets händelser är att vi har byggt en ny förskola i Falerum.
Ser man till antalet barn/avdelning så har vi samma snitt som riket. Undervisningsuppdraget i förskolan skall stärkas och vi har en utmaning med att få fler i organisationen med förskollärarexamen.
Fritidshemmens pedagogiska uppdrag har också lyfts och synliggjorts.
Det genomsnittliga meritvärdet i åk 9 2019 blev 225. Det är i samma höga nivå som det varit i något år. Trenden är bra.
Vi har ett högre snitt än riket gällande årsarbetande lärare med pedagogisk högskoleexamen. Vi är 1:a i länet och 6:a i landet gällande behöriga lärare enligt skolverket. Vi har även en högre lärartäthet än riket.
Nettokostnadsavvikelsen för vår gymnasieskola är dessvärre hög. Men vad får vi…jo vi får en gymnasieskola i kommunen som gynnar på många olika sätt. Min övertygelse är att en gymnasieskola i kommunen gynnar både kommunen, medborgarna och näringslivet. Vi ser redan nu att trots att vi avvecklar 2 program så ser antalet elever ut att bli kring samma totala som tidigare.

När det gäller Personal så kan ni läsa sidorna 35-37. Vi som nästan alla organisationer har en utmaning i kompetensförsörjningen. Kompetensförsörjningen är en strategisk fråga där vi som politik har ett stort ansvar. Det är därför vi har våra sociala mål. Vi måste lägga förutsättningar för en bra arbetsmiljö, en bra gemenskap, en lärande organisation. Vi är en lagom stor kommun där påverkansmöjligheten skall vara stor och ses som en fördel. Vi når 2 av våra 3 interna övergripande sociala mål. Sjukfrånvaron minskade 2019 men vi nådde ej målet. Allt hänger ihop och utan våra medarbetares stora engagemang vore organisationen ingenting.

Med de orden och med tillförsikt om framtiden vill jag slutligen rikta ett stort tack till förvaltningen för ett bra utfört arbete för 2019."

söndag, maj 17

Vecka 19 och 20, lite tankar om framtiden

God dag!

Så var snart två veckor till snart tillända.

Förra veckan såg mitt vardagliga liv som förtroendevald ut så här:
Måndag, PLG samt ärendeberedning till Planering- och Ekonomiutskottet. På PLG hade vi förutom vanliga ärenden och Covid-19 relaterade diskussioner en genomgång av "Kommunutredningen" som nu vi som 2 kommuner i Östergötland skall vara remissinstanser till. Vi tittade främst på syftet och slutsatserna. Det finns en del att tycka till om. Nu blir det mer inläsning av vad utredningen föreslår sen så skall vi ta beslut om remissvaret. Återkommer till detta.
Tisdag, Pressträff inför KS. Detta skedde över telefon och vi gick igenom de ärenden som kommer upp på onsdagens KS.
Onsdag, KS. Med beslut bland annat om Näringslivsråd och prioriteringsordning för fiberutbygganden på landsbygden.
Torsdag, (arbete på ordinarie jobbet)
Fredag, politik vid köksbordet samt ett testmöte med Sydarkivera via Zoom inför kommande Sydarkivera fullmäktige.

Den här veckan ser mitt schema ut så här:
Måndag, PLG med fokus på Vård- och Omsorg. Vi gick igenom grundligt ekonomin för denna verksamhet samt vilka åtgärder som skulle kunna vidtas för att få en bättre ekonomisk hållbarhet. Alltså konkreta åtgärder för att nå budget för verksamheten. Nu lever vi i en ständigt föränderlig verklighet med Covid-19 som innebär mer utmaningar och att stor flexibilitet behövs, men planering skall ske i möjligaste mån och åtgärder skall vidtas för att hålla budget. Vi har en ekonomisk verklighet som vi måste förhålla oss till samtidigt som så bra verksamhet för medborgaren som möjligt självklart skall gälla.
Vi hade även Planering- och Ekonomiutskott på måndagen där vi bland annat beslutade om samråd för detaljplan Edberga och vi tittade också närmare på planeringsförutsättningarna för budget 2021.
Tisdag, nästintill en heldags Zoom-möte med Leader Folkungaland, innehållande ordinarie LAG-möte(styrelse), årsstämma samt tillhörande konstituerande möte.
Onsdag, politik vid köksbordet samt ytterligare ett testmöte över Zoom med Sydarkivera.
Torsdag, förberedelser inför revisionsmöte gällande personalutskottet, samt förberedelser inför kommande KF där Årsredovisningen 2019 skall behandlas.
Fredag, blir politik vid köksbordet. Det brukar vara inläsning handlingar, förberedande av möten, diverse (många) mailkontakter samt telefonavstämningar.


Då så. Nu är det dags för nästa dos Covid-19/Corona tankar. Det blir mycket siande om framtiden och allt vad det innebär. Utmaningar finns alltid men nu har de blivit lite mer konkreta i och med pandemin. Vi är mitt uppe i den, början, mitten, eller slutet, vem vet?? Men jag vill ändå skriva ned lite om de tankeställare som situationen innebär. Vissa har alltid funnits hos mig och vissa är nya. Mycket bottnar i de värderingar jag har.

Först vill jag klarlägga, pandemin är dålig, verkligheten hade varit bättre utan den och så är det!
Nu måste vi förhålla oss till verkligheten och vad gör vi då?
Självklart skall vi minska smittspridningen för att minska antalet som drabbas av denna sjukdom, oberoende av hur mycket den drabbar oss från små förkylningssymptom till alla dessa olyckliga dödsfall. Vi måste se till alla konsekvenser för folkhälsan som smittan och de åtgärder vi tar för att minska smittan innebär, det är därför som jag landar i att det vi gör/har gjort som land har varit i rätt nivå. Detta kommer självklart det finnas många åsikter om och vad de bästa åtgärderna har varit kommer vi troligtvis aldrig kunna se eller i alla fall kommer det ta tid innan vi har hela bilden klar och jämförbar.

Till tankeställarna nu då.

Vi måste öka vår självförsörjelsegrad!
Självklart gäller det vår livsmedelsproduktion men även gällande andra viktiga samhällsfunktioner.
Vårt land har stor möjlighet att göra detta. Men då måste vi förtroendevalda på alla nivåer samt myndigheter skapa förutsättningar för och i handling visa att vi tror på svenskt jord- och skogsbruk. Kommuner och andra offentliga kök måste i största möjliga mån upphandla svensk och närproducerad mat. Vi behöver också att forskning och innovation inriktas på att lantbruket ska bli ännu mer hållbart. Regler och lagar måste utformas så att de ger svenskt lantbruk realistiska förutsättningar. För en hållbar framtid så måste det gröna näringslivet bli så lönsamt att unga människor söker sig till det för en framtida försörjning. Detta krävs för en hållbar framtid och jag hoppas många inser det.
När det gäller andra samhällsviktiga funktioner som reservdelar till elkraft/distribution, kommunikationer, komponenter och produkter för vård och omsorg mm, listan kan göras lång, så skall det bara fungera även i en kris. Vad kan vi då göra? Vi kan stimulera att detta finns inom landet eller så kan vi säkra upp att leveranserna fungerar. Självförsörjande kan vi aldrig bli men åtgärder måste till för att säkra upp de samhällsviktiga funktionerna mer. Säkra kommunikationsvägar och ha beredskapslager är några av de åtgärder som borde till.

När det gäller vår hälsa för stunden.
Det är många som är friskare än vanligt i och med att sjuka håller sig hemma, vi följer råden om distans samt tvätt av händer.
Det är säkert också så att fler som skulle drabbas av sjukdomar med dödlig utgång finns, men det väger tyvärr inte upp de som drabbats av Corona/Covid-19 negativt.

När det gäller vårt klimat och miljö.
Den globala aktiviteten har reducerats till följd av Corona/Covid-19 och det är knappast förvånande att även utsläppen relaterade till energi och transport tillfälligt minskats. Dock är det så att vi måste vara försiktiga med att hylla Corona/Covid-19 för att vara gynnsam för miljön, eftersom situationen är temporär och bidrar till enorma press på både sjukvård och samhälle. Dessutom kan det bli en motsatt effekt om allt förutom att återgå till det (normala) skall ta igen det som skulle producerats mm.

Det är där mina värderingar och synpunkter kommer in.

Vi måste se till ekonomisk-, social- och miljömässighållbarhet!

Det innebär att vi skall inte gå in i samma gamla hjulspår.

Vi måste ändra vårt sätt att leva så att alla aspekter av hållbarhet tas på allvar.

När det gäller socialhållbarhet så ser vi idag många bra exempel på att vi är mer hänsynstagande och ser till samhällets bästa. Det måste fortsätta samt öka. Ekonomiska resurser behöver gå mer till omsorg och utbildning för att säkra en socialhållbarhet. Tjänster som kan utöka vår sociala hållbarhet måste tillåtas öka. I vår nuvarande verklighet med mer social distansering så ökar kravet på samhället att vara mer lyhörd för de personer som drabbas eller riskerar att drabbas av till exempel misshandel. Något som drabbar många är också ensamhet och vad det innebär. Det kan vi motverka genom att sträva efter enbart fysisk distansering eller träffas men enligt råden från Folkhälsomyndigheten. Vi måste upprätthålla våra kontakter men på ett mer hållbart sätt. Det innebär att vi kanske inte behöver resa lika mycket....eller framför allt resa men på ett miljömässigt hållbart sätt. Mer klimatsmarta beteendemönster behövs. Då kommer vi in på miljömässighållbarhet. Med lite tur inser vi kanske till exempel fördelarna med distansmöten som leder till färre onödiga arbetsresor och mindre koldioxidutsläpp. Positivt kan det också vara att inse att det är möjligt att göra stora förändringar om bara viljan finns.
Den ekonomiska hållbarheten måste också så klart finnas där. Det här är en unik stund. Så här har inte läget varit förut där det bara inte är en nedgång utan till och med att stora delar av ekonomier varit nedstängda. Nu måste vi så snart som möjligt få igång allt...…...nej jag menar inte allt. Det som varit skadligt för mänskligheten skall det återupptas, nej tycker jag, och vad har varit skadligt...det ligger i betraktarens öga. Det kan vara skadligt likväl ur social-, ekonomisk- eller miljösynpunkt. Vi måste ha öppna samhällen med så mycket individuell frihet som möjligt. Demokrati skall vara en självklarhet och rättighet. Turismen måste fungera, resa måste man kunna göra, men med fokus på ett mer hållbart sätt. Produkter måste produceras men vissa typer av produkter vi har idag kanske borde upphöra, med tanke på hållbarhet, och ersättas av andra mer hållbara. Nu är det dags att se över gamla vanor och införa nya som tar hänsyn till alla typer av hållbarhet.