onsdag, juni 17

Vecka 25, Kommunfullmäktige mm

God dag!

Denna vecka har det varit invigningarnas vecka. I alla fall två invigningar som jag har deltagit på.

Den ena gäller kommunens nya äventyrsgolfbana i Folkparken. Lars-Åke, ordförande för Samhällsbyggnad, höll ett bra tal kopplat till engagemang över generationsgränser. Det var roligt att få vara en del av denna invigning och även prova banorna. Nu blir det att åka tillbaka som gäst och spela under sommaren.

Den andra var egentligen ingen invigning utan det var ett första spadtag. Det var av etapp 3 på vårt SÄBO. En stor ära för mig att vara med och ta första spadtaget gällande utbyggnationen av kommunens välfärd. Det är också ett projekt som innehåller alla delarna av hållbarhet. Social-, Miljömässig- och Ekonomisk hållbarhet.

Veckan har sett ut enlig följande:
Måndag, PLG samt invigning av minigolfbanan (äventyrsgolf).
Tisdag, Första spadtag för etapp 3 SÄBO inom RKHF Kopparsvanen.
Onsdag, Kommunfullmäktigemöte.

Ett av ärendena som vi hade på dagens KF var det om våra "Planeringsförutsättningar 2021-2023". Dessa ligger till grund för den budget för 2021 som nu skall arbetas fram. Detta var vad jag sa i talarstolen.

"Från och med budgetarbetet inför 2021 så tillämpas kommunens nya styrmodell. Som Robert sa i sin dragning så innebär den att kommunens budgetarbete inleds med att förvaltningen tar fram dokumentet ”Planeringsförutsättningar” för den kommande budgetperioden.

Det innebär att alla partier oavsett majoritet eller opposition får samma förutsättningar inför budgetarbetet. Så att alla vet det aktuella läget.

Planeringsförutsättningarna är övergripande och för in många av de olika synsätt som vi behöver ha vid arbetet med en ny budget.

Vi ser till den ekonomiska utvecklingen, den demografiska utvecklingen, till befolkningsprognoser, till bostadsförsörjning och näringsliv.

Alla dessa bitar är av stor vikt och därför är det så bra att alla vi förtroendevalda nu får det serverat från förvaltningen.

Sen så går vi in på de olika verksamheterna och ser över behovet i skolan, vården, samhällsbyggnad och personal/kompetensförsörjning mm.

Genom diskussioner i utskotten och nämnder så får vi förtroendevalda diskutera vilka utmaningarna är, vilka förutsättningar som finns och vilka möjligheter vi har. Som sagt så får alla förtroendevalda oberoende av majoritet eller opposition den möjligheten.

Just i år, första året vi kör detta, så är det lite speciellt med tanke på Covid-19 och vår överenskommelse att vara färre deltagare på våra möten.

Men jag måste säga att diskussionen och underlaget som vi hade på förra Barn- och Utbildningsutskottet var väldigt bra och givande.

Mycket av det vi gör och kommer fram till skall så klart vara väl förankrade med våra övergripande mål samt våra framgångsförhållanden i Vision 2030.

Så jobbar vi för Social-, Miljömässig- och Ekonomisk hållbarhet!"


Ett annat ärende vi behandlade idag var en revidering av Reglementet för kommunstyrelse, nämnder, utskott.

Där vi skriver in om att kunna delta på distans om en "extraordinär händelse" föreligger. Vi anser också att ärenden som berörs av sekretess heller inte får handläggas med ledamöter på distans. 

Moderaterna ville ej ha med tillägget om sekretess samt ville ej skriva om "extraordinär händelse" utan bara om "särskild skäl". 

Det tycker inte jag är tillräckligt samt ej okej. Så bra att beslutet blev som vårt förslag. Läser man SKR promemoria om Covid-19 och hur sammanträden skall ske så är det mer stöd för vår beslutade linje.

Moderaterna ville också lägga till om att Kommunfullmäktige skall kunna ha möten på distans. 

Det är samma där att från SKR så betonar de vikten av att distansdeltagande är bara ett komplement till fysiska möten och att demokratins funktion kan bli sämre. Dessutom så är innebär deltagande på distans stora omfattande krav på tekniken, så i just Kommunfullmäktige kan man köra med fysiska möten så skall man göra det.


Nu är det slut med förutbestämda politiska möten för detta halvår.

Nu blir det en sommar med några besök i kommunhuset, politik i andra sammanhang, men kanske framför allt med att njut i hemmets ljuva tillvaro och med några mindre resor enligt folkhälsomyndighetens råd.

Jag hoppas ni alla får en trevlig sommar, trots omständigheterna, och tar tillvara på tillfällen att koppla av. För er som arbetar större delen eller delar av sommaren hoppas jag på återhämtning och semester när det blir, för den kommer, och då önskar jag er den allra underbaraste av ledigheter.

Vi ses här i bloggen till hösten.

Ta hand om er!

tisdag, juni 9

Vecka 23 och 24.

God dag!

Denna vecka 24 är det utskottsvecka. Äntligen har vi ett Barn- och Utbildningsutskott och ett Personalutskott.

Veckan ser ut så här:

Måndag, PLG med diskussion om bostäder, detaljplaner och aktuella ämnen. På eftermiddagen hade vi Planering- och Ekonomiutskott med ekonomiprognos (maj) för året. Den ser bättre ut än budget, för tillfället, vi skall komma ihåg vilket läge vi är i och att allt är väldigt osäkert. Kostnaderna syns tydligt och kan planeras för dessvärre är det inte så med intäkterna. Intäktsprognosen varierar gång efter gång med tanke på nya SKR-prognoser samt nya beslut från Regering och Riksdag. Men i nuläget har vi en positiv intäktsprognos, vilket är bra. På kvällen hade jag också ett digitalt möte med Centerpartiet i Östergötland med hur vi ytterligare skall kunna stärka vår medlemsvård. Medlemsvård är väldigt viktigt för oss, vi säger alltid "Roligast vinner". Självklart blir det vi gör i livet så mycket enklare om man kan ha roligt och trivas. Så varmt välkommen som medlem.

Tisdag, Barn- och Utbildningsutskott med ett ärende om att utreda förutsättningarna för Fritidshemsverksamhet i Falerum. Sedan tidigare har Falerums förskola löst omsorg för ett fåtal barn som åker med den ordinarie skolskjutsen till och från skolan. Det har inte varit ett fritidshem i skollagens bemärkelse och numera så blir det pedagogiska ansvaret i fritidshemmen mer och mer betonat. Verksamheten har varit ett sätt att lösa tillfälliga behov och har blivit ohållbar med tanke på den mer konkreta kopplingen mellan fritidshemn och skolan. Idag bedrivs fritidshem där kommunen har grundskolor. Behovet av ett fritidshem i Falerum har dock uppmärksammats och det är därför jag anser att det är viktigt att utreda alla förutsättningar för att kunna ha en fritidsverksamhet i Falerum eller någon lösning som fyller det behovet. Nu tog vi beslut om en utredning så får vi se till hösten vad den leder fram till. 

Onsdag, förberedelser inför torsdagens intervju.

Torsdag, Personalutskott på förmiddagen med löneprocessen samt Covid-19/Corona situationen i fokus. På eftermiddagen skall jag intervjuas av två forskare vid LIU. De "undersöker lokal implementering av Globala målen med fokus på kommuner samt hur kommuner kan bidra till dessa mål utifrån ett regionalt samverkansperspektiv." De frågor som jag skall svara på kretsar kring: "hur ni arbetat med Agenda 2030 i kommunen, både inom kommunorganisationen men också externt (lokalt/regionalt) samt politiken och bolagens roll i ett arbetet med Agenda 2030. Fokus för oss är kommunens roll i arbetet med Agenda 2030". Det skall bli mycket spännande.

Fredag, Fullmäktige med Sydarkivera på förmiddagen. Detta sker digitalt så jag sparar in en resa till Alvesta och bidrar till ett mer hållbart samhälle, känns mycket bra. På eftermiddagen skall jag ha möte med Centerpartiets Kommunalasektion i Östergötland. där kommer vi lägga mycket fokus på "Kommunutredningen" som vi är en remissinstans till. Vi i Åtvidaberg samt Valdemarsvik är de två kommunerna i Östergötland som skall svara under remissförfarandet. På måndagens Planering- och Ekonomiutskott tog vi beslut om att skicka förvaltningens förslag till remissvar vidare till Kommunstyrelsen. Innan nästa Kommunstyrelsemöte skall alla vi partier ha inkommit med våra åsikter till förvaltningen så att våra svar kan beaktas. Roligt att just vi är med och bidrar.

Förra veckan såg ut så här:

Måndag, PLG samt ärendeberedning till Planering- och Ekonomiutskottet.

Tisdag, Ärendeberedning till Barn- och Utbildningsutskottet samt pressträff inför KS.

Onsdag, hel dag KS med planeringsförutsättningar inför budget 2021 på förmiddagen. 
Planeringsförutsättningarna gäller många olika synsätt som vi behöver ha vid arbetet med en ny budget. Vi ser till den ekonomiska utvecklingen, den demografiska utvecklingen, till befolkningsprognoser, till bostadsförsörjning och näringsliv. Sen så går vi in på de olika verksamheterna och ser över behovet i skolan, vården, samhällsbyggnad och personal/kompetensförsörjning mm. Mycket av det vi sen gör och kommer fram till skall så klart vara väl förankrade med våra övergripande mål samt våra framgångsförhållanden i Vision 2030.

Torsdag, arbete på (ordinarie) jobbet.

Fredag, politik vid köksbordet.