torsdag, december 19

Sent inlägg för vecka 50, från gårdagens KF

God dag!

Tyvärr kunde jag inte prioritera att skriva ett blogginlägg i förra veckan så det gör jag nu.

Tänkte ta upp de två ärenden från gårdagens KF som det fanns olika yrkande om.

Så här sa jag när det gällde avslag på moderaternas motion om en ny profil på Facetten.

"Verksamheten är väldigt drivande inom entreprenörskap. I kursutbudet finns det två kurser med särskild inriktning på entreprenörskap. Båda kurserna ges i dag på Facetten. Skolan är duktiga på Ung Företagsamhet.

Samarbetet med vårt lokala näringsliv är väldigt bra. Det har som kanske alla vet renderat i att Åtvidabergs kommun i årets företagsranking kom på 2:e plats i Sverige avseende samarbete mellan skolan och näringslivet. Det skall alla inblandade vara väldigt stolta över.

Nu har vi jobbat med programutbudet, med hänsyn till sökbilden, för att se hur vi kan öka attraktiviteten och samtidigt få en effektivare organisation.
Att skolan är bra på entreprenörskap gynnar hela skolan och kan delvis förklara den goda sökbilden till Handels och Ekonomiprogrammen.
Vi har flera populära profilkurser. Men det finns en risk med begränsat elevunderlag, som vi ändå anses ha, att specialisera en skola för mycket. En profil kan båda locka till sig fler elever men även stöta bort.

Vi skall ha en attraktiv skola med en tillräcklig elevvolym. Att vi sätter fokus på att vara kvalitativa i kärnuppdraget samtidigt som att fortfarande vara ett bra idrottsgymnasium anser jag i nuläget vara det bästa. Bedömningen är att skolan idag har en bra balans med ett utvecklat arbete inom entreprenörskap.

Motionen har en bra idé, men i dagsläget är det inte rätt att införa en ny profil.
Jag yrkar avslag på motionen."

Så blev också beslutet.

När det gäller Kommunfullmäktiges arbetsordning fanns det också några yrkanden.

Så här sa jag gällande det ärendet.

"Kommunfullmäktige antog gällande arbetsordning 2019-05-29. Det nu aktuella tillägget gäller införande av medborgarråd och demokratiråd med bakgrund av det beslut som kommunfullmäktige fattat kring den politiska organisationen för mandatperioden 2019-2022. Det är de ändringar som jag anser att fokus skall ligga på vid beslutet idag.
Så jag yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag till beslut.

När det gäller Moderaternas tillägg om att sitta partivis, så svarar jag samma som jag gjorde på KF i maj, att kommunfullmäktige ska avvakta besvarandet av motionen ”Sitta partivis i Åtvidabergs kommunfullmäktige”. Jag vet att det nu är ett år sedan den lämnades in och vi ska påskynda ett svar så att det kommer i början av nästa år. Men jag vill i alla fall avvakta det svaret och yrkar därför avslag på moderaternas tillägg.

När det gäller Sverigedemokraternas tillägg avseende att ersättare till kommunfullmäktige ska ha yttranderätt, så behandlade vi det på förra KF och mitt svar blir samma som då, att det inte är de icke tjänstgörande ersättarna ansvar att skapa bättre debatter. Så jag yrkar också avslag på det yrkandet."

Så blev också det beslutet.

Vecka 50, hade jag följande möten:
Måndag, PLG, Planering- och Ekonomiutskott, Styrelsemöte med Centerkretsen.
Tisdag, Barn- och Utbildningsutskott.
Onsdag, Möte i Västervik gällande bland annat kommunikationer såsom Tjustbanan och RV 35.
Torsdag, Personalutskott.
Fredag, deltog jag på ett seminarium om regional planering som Region Östergötland höll i.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar