onsdag, maj 27

Vecka 21 och 22, KF med årsredovisning för 2019

God dag!

För dessa två veckor tänkte jag bara belysa er om mitt anförande gällande årsredovisningen 2019 som vi behandlade på dagens Kommunfullmäktigemöte.

Här nedan kan ni se vad jag sa.

"Ordförande, Ledamöter, Åhörare
I årsredovisningen för 2019 så står det om viktiga händelser efter årets slut. Där står det om Corona/Covid-19. Det kommer ta tid innan vi ser alla effekter av den verklighet vi nu lever i men att vi lever mer dag för dag är nu ett faktum. Dock planeras det så mycket som möjlig, sedan när planeringen behöver revideras då får vi gör det, så är allas vår vardag just nu.
Jag tänkte i mitt anförande här ge lite sidtips, ungefär som ett boktips, det blir min sammanfattning över 2019. Då är det med lite helhetsfokus, samt fokus på Barn- och Utbildning samt gällande Personal.
Så när det gäller omvärldens påverkan kan ni läsa på sid 15-16. Där står det om de utmaningarna vi står inför och då redan innan Covid-19. Skatteunderlagsutvecklingen mattas av samtidigt som kommunerna står inför stora investeringar. Den demografiska förändringen. Vi siktar på ett resultat på 2 procent, men SKR räknar med att kommunerna kommer få nöja sig med 1 procent. Utmaningar finns.
Vad har vi då gjort under 2019. Det kan ni läsa på sidorna 5-7. Satsningen och planeringen av SÄBO med ytterligare 41 platser, fokuset på fler trygghetsboenden….som dessvärre än så länge ej resulterat men arbetet fortgår, utvecklingen av kulturcentrum med Ungdomens Hus, utvecklingsarbetet inom Bildningscentrum Facetten, förbättring av resultaten i grundskolan, fortsatt arbete med Grebo Norrby samt fortsatt arbete med Fibernätet på landsbygden är lite av det som skett under 2019, och som jag är stolt över.
Vi har även utfört många företagsbesök som nu renderar i ett Näringslivsråd. Mycket bra.

Då så. Då går vi till sidorna 8-14. Målen för 2019.
Då som en del av beslutet om en ny, Vision 2030, som jag är mycket glad över, så har vi nu ett nytt målpaket. Det innebär att vi nu har mål gällande ekonomisk-, social- och nu även miljömässig hållbarhet. Det är nytt att vi nu även har miljömässiga mål, vi måste se till framtiden, vi måste arbeta och leva hållbart, vi måste bekämpa klimatförändringarna och vi måste jobba aktivt med Agenda 2030.
Vi når 2 av 3 interna miljömässiga mål, det tredje skulle vi givetvis ha nått men vi får jobba mer med det. Gällande det externa målet så har vi nu gröna påsen och det bådar gott inför framtiden.
Vi når som Thomas sa 1 internt finansiellt mål och 4 av de övriga interna målen. Vi har ett arbete nu under 2020 för att nå fler av våra övergripande mål.
När det gäller totalekonomin så kan ni läsa om det på sidorna 17 och framåt samt sidan 38 och framåt.
Vi skulle för 2019 nå ett resultat på 2,7 procent, vi når 1,5 procent, det är över vad SKR beräknar att kommunerna kommer att nå. Men tyvärr inte tillräckligt. Kostnader och intäkter för 2019 har följt samma mönster som det gjort under många år bakåt, nämligen dessvärre att intäkterna har ökat mindre än vad kostnaderna har gjort. Det arbetas för att ändra på detta men mycket arbete återstår.
Det som är bra gällande ekonomin för 2019 det är att verksamhetenskostnader totalt överstiger bara med 1170 Tkr, det innebär 0,18 procent. Vilket visar på att verksamheten på allvar ser till helheten framför delarna. Kommundirektören har ett ansvar att parera mellan verksamheterna och det har utförts på ett bra sätt.

Nu till Barn- och Utbildningsverksamheten. Sidan 51-57.
Skolans uppdrag styrs av nationella styrdokument och lagar. Utgångspunkten är alla barn och elevers lika rätt till en god utbildning i en trygg miljö. Det är mycket viktigt!
En av årets händelser är att vi har byggt en ny förskola i Falerum.
Ser man till antalet barn/avdelning så har vi samma snitt som riket. Undervisningsuppdraget i förskolan skall stärkas och vi har en utmaning med att få fler i organisationen med förskollärarexamen.
Fritidshemmens pedagogiska uppdrag har också lyfts och synliggjorts.
Det genomsnittliga meritvärdet i åk 9 2019 blev 225. Det är i samma höga nivå som det varit i något år. Trenden är bra.
Vi har ett högre snitt än riket gällande årsarbetande lärare med pedagogisk högskoleexamen. Vi är 1:a i länet och 6:a i landet gällande behöriga lärare enligt skolverket. Vi har även en högre lärartäthet än riket.
Nettokostnadsavvikelsen för vår gymnasieskola är dessvärre hög. Men vad får vi…jo vi får en gymnasieskola i kommunen som gynnar på många olika sätt. Min övertygelse är att en gymnasieskola i kommunen gynnar både kommunen, medborgarna och näringslivet. Vi ser redan nu att trots att vi avvecklar 2 program så ser antalet elever ut att bli kring samma totala som tidigare.

När det gäller Personal så kan ni läsa sidorna 35-37. Vi som nästan alla organisationer har en utmaning i kompetensförsörjningen. Kompetensförsörjningen är en strategisk fråga där vi som politik har ett stort ansvar. Det är därför vi har våra sociala mål. Vi måste lägga förutsättningar för en bra arbetsmiljö, en bra gemenskap, en lärande organisation. Vi är en lagom stor kommun där påverkansmöjligheten skall vara stor och ses som en fördel. Vi når 2 av våra 3 interna övergripande sociala mål. Sjukfrånvaron minskade 2019 men vi nådde ej målet. Allt hänger ihop och utan våra medarbetares stora engagemang vore organisationen ingenting.

Med de orden och med tillförsikt om framtiden vill jag slutligen rikta ett stort tack till förvaltningen för ett bra utfört arbete för 2019."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar