fredag, september 11

Vecka 37, Budget 2021 samt uppstart efter sommaren

God dag!

Nu har det gått cirka 1 månad sen vi började med de politiska mötena efter sommaren. Sommaren har varit bra för min egen del. Mycket hemma, knappt något åkande, förutom flera vändor till Återbruket samt Återvinningen i vågorna av förändringar av våra utrymmen hemma. Men nu är hösten här med höstförkylningar och höstarbete i trädgården. Våra politiska möten är i full gång och med utmaningar att ta hand om. 

Covid-19 är fortfarande här. Just nu i något mildare grad när det gäller antalet sjuka och som får intensivvård. Men vår ekonomi och samhällets utveckling är till stort beroende av var pandemin tar vägen. Flera satsningar, mycket välkomna, har kommit från regeringen och samarbetspartierna. Kostnaderna för Covid-19 har sammanställts och äskats ersättning för. Men prognoserna om mindre skatteintäkter framöver äter upp en stor del av de tillskott som kommer. Det är bara att göra det bästa av situationen och försöka påverka så att samhället står stadigt. Som vanligt gäller det att se alla möjligheter och utveckla dem till det positiva.

I Åtvidabergs politiken så har utskotten kommit igång, så även kommunstyrelsen mm. Kommunfullmäktige har vi vårt första efter sommaren nu i slutet av september. Det blir ett KF med alla ordinarie ledamöter sen så får vi se hur många ersättare som kommer. Vår politiska överenskommelse under Covid-19 har ju sagts upp av moderaterna, så nu ser förvaltningen över så att vi kan sammanträda enligt rekommendationerna. Vi i majoriteten kommer bara med de som skall tjänstgöra, något annat tycker inte vi är ansvarstagande. Speciellt inte eftersom KF nu websänds och då kan ersättare följa debatt och beslut digitalt. Samtidigt som vi möjliggör för att flera kommunmedborgare som vill följa oss på plats i lokalen skall kunna göra det med liten risk för smitta.

Det som jobbats mest fram till nu är Budget 2021. Vi i majoriteten la fram vårt förslag på Planering- och Ekonomiutskottet i måndags. Ett spännande och givande arbete har det varit. Det är som jag sagt tidigare första året med en ny budgetprocess. Den är mycket mer öppen nu än vad den varit tidigare 3 mandatperioder. En sak som vi gick in i vår majoritet med var och är att politiken skall vara mer öppen än vad den varit tidigare. Det tycker jag vi har lyckats med!

Istället för som tidigare då den dåvarande majoriteten och tjänsteorganisationen tog fram ett förslag till budget som lades på bordet på Planering- och Ekonomiutskottet sen fick vi i oppositionen reagera efter det. Med egen budget eller med förändringsförslag. Med den angivna budgeten och siffrorna som underlag.

Det var inget bra.

Nu gör vi så här istället. Förvaltningen arbetar fram ett underlag som heter Planeringsförutsättningar. Där anger de olika verksamheterna sina utmaningar mm inför kommande år och lägger ett äskande om budgetram. Detta dokument redovisades i maj lite översiktligt. Sen så har det varit dialoger i utskotten samt i kommunstyrelsen. Lika förutsättningar majoritet som opposition. Efter det så beslutades det om dessa planeringsförutsättningar i juni. Sen har vi kunnat fundera hela sommaren. Nu i höst har vi i majoriteten haft ett par möten med tjänstepersoner om budget 2021. Likaså vet jag att oppositionen har haft.
Med hjälp av allt detta skall vi sen då ta fram en budget.
Det har vi i majoriteten gjort. Vi satt ned och arbetade fram ett budgetförslag för 2021 som vi la fram på veckans P o E. Jag saknade oppositionens förslag.....jag menar eftersom vi haft samma underlag.

Mer om Budget 2021 blir i kommande inlägg när debatten och beslut har varit i KF.
Men lite kort så från 2020 års budget så kunde vi öka ramarna med 17 Mkr. (Det är inte mycket) men så är läget med de intäkter vi beräknas få. Det är det vi har gjort enligt en viss fördelning. Sen så har vi sett över vilka investeringarna skall bli kommande år.

Jag är i alla fall stolt över processen, vad vi har kommit fram till så här långt. Sen blir det spännande att se hur det här året blir och vad prognoserna för kommande år är. Vi har ett lite mer ovisst läge nu än tidigare.

Jag hoppas ni haft en bra sommar och jag önskar er välkomna till en spännande höst.
Jag har från och med augusti startat med Instagram. Följ mig gärna där.

Trevlig helg!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar