tisdag, februari 7

Vecka 6, rapport från Centerpartiets Kommundagar.

God dag!

Centerpartiets kommundagar var som vanligt mycket givande och enormt roligt att vara en del av.
Det är mycket samtalande om möjligheter och utmaningar för våra olika kommuner, regioner och landsting. Alla delar med sig av sina olika erfarenheter och nya möjligheter uppstår efter djupa diskussioner. Dessutom gästas kommundagarna av flera företag som ställer ut, informerar samt samtalar om vad de ser för möjligheter eller utmaningar.

Torsdagens inledning, föredrag och nätverksträff var som jag förväntat mig. Inspirerande presentationer om nuläget och arbetet som ligger framöver.
Jag var som sagt på Landsbygdsnätverk under eftermiddagen/kvällen. Där informerade Kristina Yngve om framtagandet av "Livsmedelsstrategin" och "Landsbygdskommitténs betänkande". Bra genomslag för Centerpartiet, men mycket återstår och vi vill få in mer av vår gröna och närodlade politik.
Därefter informerade vår Landsbygdsgrupp med bland annat Eskil Erlandsson om arbetet med att utveckla vår politik så att den kan göra Sveriges landsbygd till "Världens modernaste landsbygd". Ett mycket gediget arbete har lagts ned och kommer förhoppningsvis resultera i många bra förslag.
Några saker som diskuterades var:
-landsbygdssäkra alla politiska beslut
-arbete med olika "kluster"
-vid offentlig upphandling, samma krav som de nationella
-bra infrastuktur ger ökad besöksnäring
-långa värdekedjor, förädla mycket i närområdet
-återföring av resurser
Jag ser framemot vad det fortsatta arbetet kan resultera i.

Fredagen öppnades med tal av Centerpartiets, till lika Sveriges populäraste partiledare, Annie Lööf.
Mycket bra tal som berörde fler aktuella frågor och framtida utmaningar. Mycket konkret och tydligt.
Jag uppmanar er som inte sett talet att se det, till exempel på Centerpartiets hemsida.

Fredagens seminarier.
"Vilket ledarskap behövs för att upphandla närproducerat?"
Vikten av precisa och konkreta krav i upphandlingar klargjordes. Förslag på konkreta krav som styr mot mer närodlat och svenskt delgavs.
Information från en kommun som infört samordnad varudistribution. För de som kan göra detta verkar det vara en stor fördel och många små kan gå ihop vilket borde vara bra för vår kommun. Det är tydligt att med rätt upphandlingar så kan vi bidra till både en bättre miljö och ökade möjligheter för små företag.

"Bygg med närodlad tillväxt".
Mycket bra information om träbyggnation och om att den borde öka. Att bygga i trä ger många fördelar.
Vi står inför en stor utmaning för enl Boverket behövs cirka 700 000 st bostäder till 2025. Att öka bostadsbyggandet är en stor utmaning för många kommuner.
Det finns flera åtgärder som måste till och något som diskutterades var:
- större marktilldelningar
- mer trähusbyggnation
- ställa klimatkrav
- bred politisk enighet
- att ha en markreserv
- sociala perspektivet
Mycket fokus läggs nu på bostadsförsörjningen i vår kommun och med all rätt. Jag återkommer som sagt när det gäller detta i en snar framtid.

Lördagens seminarier.
"Validering som väg till arbete och utbildning".
Att kartlägga kompetens och validera utbildningar och erfarenheter är viktigt för att ta tillvara på människors kunskaper och en viktig del i integrationen.
Vid behandling av asylansökan får man inte, och med all rätt anser jag, inte ta reda på individens utbildningsnivå. Men det måste bli lättare att göra direkt efter asylansökan eller att en annan myndighet/någon annan part kan göra det samtidigt så att det sker direkt. Självklart skall denna kartläggning ske direkt och innan etablering har skett för att undvika onödig flytt efter det att individerna börjat att integrera sig. Befolkningen i Sverige för infödda, förutom i Stockholm, minskar i arbetsför ålder 20-64 år, men för nyanlända så ökar den. För att trygga vår kompetensförsörjning och framtid måste fler in i arbete.
Processen för nyanlända att få jobb måste förenklas.

"Alla jobb behövs".
Bättre matchning av kompetens-jobb, enklare anställningsstöd, tydlighet, mer information mellan näringsliv och kommuner är några åtgärder som borde till för att få fler i arbete.


Under kommundagarna så presenterades några nya förslag från oss i Centerpartiet. De finns att läsa i sin helhet på hemsidan men här kommer något kort om dem.

INFRASTRUKTUR
Vi avsätter en halv miljard kronor mer än regeringen till att förstärka järnvägsunderhållet och vill öronmärka dessa pengar till de lokala landsbygdsbanorna.

JOBB I HELA LANDET
Avskaffad fastighetsskatt på tomma lokaler. För att stimulera fler företag att våga växa på landsbygden föreslår Centerpartiet att fastighetsskatten på kommersiella lokaler på landsbygden, som tidigare varit övergivna, avskaffas. Totalt bör tidigare tomma lokaler undantas från 100 000 kronor i fastighetsskatt under en period om tio år, vilket motsvarar 5–20 000 kronor per år och företagare beroende på fastighetsskattens storlek. 100 miljoner kronor avsätts för att finansiera denna reform.

Centerpartiet föreslår att arbetsgivaravgiften tas bort under två år för personer som gör entré på svensk arbetsmarknad, främst nyanlända men även
för ungdomar. Reformen kallas för ingångsavdrag och innebär att det blir upp till 24 procent billigare att anställa personer som försöker komma in på arbetsmarknaden.
Det motsvarar drygt 5 000 kronor per månad och anställd. Ingångsavdraget gör det billigare att anställa genom att sänka lönekostnaden kraftigt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar