onsdag, december 13

Vecka 50, Fokus på vad som måste ske efter #metoo

God dag!

Denna vecka har jag Barn- och Utbildningsutskott samt möte med Leader Folkungaland.

Men i detta inlägg lägger jag fokus på vad som måste komma efter #metoo.
Här nedan kan ni läsa Centerpartiets konkreta förslag på åtgärder:

"Centerpartiets förslag för ett tryggt Sverige – för alla.

Ge elever en bra sex- och samlevnadsundervisning.
En förbättrad sex- och samlevnadsundervisning kräver att högre kompetenskrav ställs på dem som undervisar. Centerpartiet vill att undervisning i sex- och samlevnad ska bli obligatorisk på lärarutbildningen, att Skolverket får ett uppdrag att bistå skolor med nödvändig utbildning och göra kontinuerliga utvärderingar, samt att skolhuvudmännens skyldighet att ge elever bra sex- och samlevnadsundervisning görs tydligare så att ansvarsutkrävandet underlättas. Ett sådant förslag skulle kosta mellan 60 – 90 miljoner kronor per år, beroende på antal studenter på lärarutbildningen från år till år.

Höj straffen för sexuellt tvång och sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning.
Att genom olaga tvång tvinga en person till en sexuell handling eller att sexuellt utnyttja en person i beroendeställning, till exempel en anställd, är ett brott som vid fällande dom ofta inte leder till något mer än några månaders fängelsestraff, villkorlig dom eller skyddstillsyn. Påföljderna ska spegla hur allvarligt vi ser på brott. Vi vill höja straffet för sexuellt tvång och sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning till minst sex månaders fängelse och högst två år. För grova brott inom dessa kategorier vill vi höja straffet, från dagens 6 månader till minst ett års fängelse.

Höj straffen för samtliga våldtäktsbrott.
Domstolarna använder sällan hela straffskalan ens när det gäller väldigt grova brott. Våldtäkt är ett mycket integritetskränkande brott som ofta påverkar offret under flera år och ibland resten av livet. Straffet måste i högre grad spegla brottets allvar. Vi vill höja straffet för våldtäkt och våldtäkt mot barn till fängelse mellan 3-7 år och straffet för grov våldtäkt och grov våldtäkt mot barn till fängelse mellan 5-8 år. Vi vill också att brottet synnerligen grov våldtäkt, som föreslagits av Sexualbrottskommittén, ska leda till fängelse mellan 7-10 år, vilket är ett högre straff än kommittén föreslår.

Förläng preskriptionstiderna för sexualbrott.
Sexualbrotten är djupt integritetskränkande och brottsoffret tvekar ofta att anmäla. För att ge brottsoffren möjlighet till upprättelse och en fällande dom även då längre tid har gått vill vi förlänga preskriptionstiderna för sexualbrott.

Gör det enklare att säga upp personer som begår sexuella övergrepp eller trakasserar sina kollegor.
Vi vill se en ökad proportionalitet i hur uppsägningar hanteras i fall där någon betett sig illa eller trakasserat en kollega. Idag kan en sådan process ta orimligt lång tid genom att en uppsägning ogiltigförklaras. Förövaren kan därmed gå hemma med full lön under en lång tid. I praktiken belönas för sitt beteende.
Vi vill begränsa tiden då detta kan ske till sex månader Det gör att personer som misskött sig eller betett sig illa snabbare får lämna arbetsplatsen.

Stärk tjej- och kvinnojourernas arbete.
Kvinnojourerna behöver få stabilitet och ett hållbart arbetssätt. Idag ser vi hur kvinnojourer läggs ner när de behövs som bäst. Vi vill satsa ytterligare 100 miljoner kronor per år på kvinno- och tjejjourer. Det skulle räcka till en heltidsanställd på varje kvinno- och tjejjour i Sverige.

Fördubbla anslagen direkt till Nationellt Centrum för Kvinnofrid.
De statliga anslagen till Nationellt Centrum för Kvinnofrid ska ges direkt till centrumet för att inte riskera att verksamheten urholkas och kompetens går förlorad. Vi vill också att anslagen fördubblas, från 25 till 50 miljoner per år, för att fler kvinnor ska få kännedom och del av verksamheten."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar