onsdag, juli 4

Vecka 27 inlägg 2, Centerpartiets dag i almedalen, Satsning för fler i jobb

God dag!

I dag är det Centerpartiets dag i Almedalen.

Jag är inte på plats utan följer det politiska från fastlandet och kommunhuset.

Centerpartiet går till val på att 100 000 utsatta ska kunna komma in på arbetsmarknaden nästa mandatperiod, huvuddelen av dem nyanlända. Det behövs en svensk nystart där vi ger människor bättre möjligheter att etablera sig i Sverige och samtidigt ställer högre krav på egen ansträngning. Efter ett genomfört integrationsår ska de nyanlända ha grundläggande språkkunskaper, yrkesfärdigheter i svensk kontext och förståelse för det svenska samhället.


Här nedan bifogar jag ett utdrag ur rapporten "En svensk nystart – ett intensivt integrationsår".


"Trots att vi står på toppen av en högkonjunktur hålls stora grupper av människor utanför arbetsmarknaden. Det gäller framför allt alla de nyanlända som vill påbörja sina liv i Sverige men som fastnat i utanförskap och passivitet. Samtidigt ser vi hur politiken inte haft förmågan att genomföra de förändringar som krävs för att nyanlända ska kunna etablera sig i samhället. Den gångna mandatperioden har inneburit fyra förlorade år för integrationen, med en regering som har gett upp tanken om att alla ska med. Sverige behöver förändring. Centerpartiet har därför som målsättning att 100 000 utsatta, huvuddelen av dem nyanlända, ska komma i arbete under kommande mandatperiod. Detta mål kräver såväl strukturreformer som har effekt över tid som förändringar i dagens befintliga system. Centerpartiet vill genomföra
”Århundradets arbetsmarknadsreform” för att få till stora strukturförändringar på svensk arbetsmarknad. Vi har föreslagit en arbetsmarknadskommission och vi har det mest omfattande reformprogrammet för en bättre fungerande integration. För att Sverige ska klara integrationen krävs även ett nytt förhållningssätt i politiken.

Sverige ska kunna förvänta sig mer av de nyanlända och de nyanlända ska kunna förvänta sig mer av Sverige.
Det svenska samhället måste ge nyanlända en möjlighet att påbörja sina nya liv i Sverige och via jobb och språk stå på egna ben. Integrationspolitiken behöver ställa högre krav, bli mer intensiv och effektivare.

Centerpartiet presenterar därför ett förslag om en svensk nystart genom ett integrationsår där nyanlända som är särskilt motiverade ges en möjlighet att via ett intensivt integrationsår ta del av särskilt intensiva integrationsinsatser i toppklass för att snabbt kunna etablera sig i det svenska samhället. I utbyte förväntas de som deltar i integrationsåret jobba långa timmar och arbeta hårt. Under kommande mandatperiod satsar därför Centerpartiet 2,6 miljarder, 650 miljoner per år, för
att 50 000 nyanlända ska genomföra ett intensivt integrationsår.

Integrationsår för nyanlända:

• Intensiv yrkessvenska: yrkesförberedande och yrkesinriktad svenska för invandrare (SFI) kombinerat med korta utbildningar och praktik inom samma yrkeskategori.

• Intensiv praktik inom bristyrken, som varvas med korta yrkesutbildningar. En anordningspeng ges till arbetsgivaren.

• Obligatorisk samhällsorientering, för alla nyanlända, som ger tydlig bild av vilka förväntningar och regler som gäller i det svenska samhället.

• Ettåriga mentorskapsprogram där den nyanlände regelbundet träffar en mentor med svensk yrkeserfarenhet.

• Kunskapscertifikat för de som nått de högt satta målen för yrkeskunskap och språk, och som tydligt signalerar att individen är redo för svensk arbetsmarknad.

• Självfinansierat via etableringslån som betalas tillbaka enligt samma principer som studielån i CSN."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar