torsdag, augusti 2

Vecka 31, Klimatet och lantbruk

God dag!

Den torka som uppstått i sommar har skapat en kris hos de svenska bönderna och det innebär ett problem för hela det svenska samhället. Därför vill Centerpartiet genomföra åtgärder på kort sikt för att täppa till de akuta hålen i böndernas ekonomi och på lång sikt för att skapa bättre förutsättningar för ett konkurrenskraftigt svenskt lantbruk.

Det extremväder vi ser kommer att fortsätta påverka det svenska samhället och de svenska bönderna. För att kunna ha ett livskraftigt svenskt lantbruk krävs åtgärder här och nu, men också ett långsiktigt tänk och förståelse för lantbrukarnas behov.

Svenska bönder behöver lägre kostnader, konkurrenskraftiga villkor och minskat regelkrångel. Men de behöver också ett politiskt ledarskap som kan göra det som krävs för att här och nu åtgärda den exceptionella situation som uppstått till följd av torkan.

EU behöver ge oss möjlighet att fullt ut hjälpa de svenska bönderna. Centerpartiet vill därför att Sverige lämnar in en ansökan till EU-kommissionen om att kunna ge ett större statsstöd till det svenska lantbruket än vad som är tillåtet idag.

Vi i Centerpartiet gör en betydligt större satsning än regeringen. Den stora skillnaden är att vi vill ge en större peng per nötkreatur. Taket är detsamma, 150 000 kronor. Vi har EU:s statsstödsregler att ta hänsyn till (med ett tak på 15 000 euro) och då gäller det att maximera det stöd vi kan ge. Vi vill därför dubbla stödet per vuxet djur från regeringens 375 kronor till 750 kronor. Krisen är här och nu, då måste vi se till att maximalt med ersättning enligt statsstödsreglerna går till så många som möjligt och vi vill också utöka möjligheterna att öka stödet. Det är dags att EU ger oss möjlighet att hjälpa bönderna fullt ut.

Till skillnad från regeringens förslag på åtgärder omfattas även växtodlare av Centerpartiets. Växtodlingen är oerhört viktig inte bara för den svenska livsmedelsförsörjningen. För att även växtodlare ska få stöd redan under 2018 lägger Centerpartiet 200 miljoner kronor specifikt för växtodling.

De typer av åtgärder som ska ingå i det nationella krisstödet anser vi vara att stöden skulle i ett första steg kunna användas till extra kostnader som uppkommer med anledning av torka. I ett senare skede behöver man också överväga stöd för att täcka upp för slutliga förluster.

Centerpartiet vill på lång sikt sänka kostnader och regelförenkla för att kunna stärka konkurrenskraften, men just nu måste det till akuta åtgärder. Vi vill även stärka förutsättningarna för den svenska livsmedelsexporten. Centerpartiet vill också att framtida CAP innehåller åtgärder till för klimatanpassning så att jordbruket blir än mer rustat för att hantera framtida torrperioder. En av de viktigaste frågorna är också att stötta lantbruket för att ställa om till att bli fossilfritt.

Centerpartiet vill att den gröna omställningen av lantbruket skall skyndas på.
Centerpartiet vill se ett fossilfritt jordbruk och skogsbruk. Därför vill vi att den gröna omställning som pågår inom lantbruket går fortare. Tyvärr har den omställning som påbörjats stannat av på grund av avsaknad av långsiktiga och stabila spelregler för svenska biodrivmedel. Det är därför en prioriterad fråga för oss att minska de hinder som finns för att omställningen ska komma igång på allvar. Det måste löna sig för lantbrukare att tanka fossilfritt.

Centerpartiet vill därför inför ett utökat stöd för lantbrukare som tankar minst 85 procent förnybart. Dessutom vill vi se ytterligare åtgärder som sänkta kostnader, regelförenklingar och satsningar på forskning och utveckling till förnybara drivmedel. Centerpartiet föreslår därför att stödet till forskning om miljövänliga bränslen inom jordbruket ökas.

Stödutbetalningarna måste prioriteras, i dagsläget släpar de efter.
Det finns stöd för år 2016 som fortfarande inte betalats ut än. LRF sammanställde i slutet på 2017 hur läget kring stödutbetalningen såg ut. Då hade inte alla stöd för 2016 betalats ut, 9,3 miljarder av 9,7 miljarder hade utbetalats och det fanns fortfarande stöd för 2015 som inte utbetalats.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar