God dag!
Så är snart ytterligare 2 veckor i denna (för tillfället) nya verklighet till ända.
Corona/Covid-19 och dess hälso- samt ekonomiska effekter fortsätter att påverka samhället och den värld vi lever i.
Jag vill uppmana till det som jag skrivit om tidigare om vikten av att minska smittspridningen, under omständigheterna hålla samhället i gång så mycket som möjligt samt till att lyssna och agera efter vad våra myndigheter råder oss till.
Mina veckor består nu i lite mindre möten än tidigare samt speciellt mindre fysiska möten.
Vecka 17:
Måndag, PLG med agerande och beslut efter det rådande läget.
Tisdag, politik vid köksbordet.
Onsdag, möte med Revisonen om Kommunstyrelsen, Ekonomin mm.
Torsdag, arbete på (ordinarie) arbetet.
Fredag, möte med kommunala sektionen för Centerpartiet i Östergötland. Mest fokus på hur Covid-19 påverkar oss i kommuner och regionen samt vilka åtgärder vi vidtar.
Vecka 18:
Måndag, ärendeberedning till KS. KSO och mitt möte med Kommundirektören där vi la mest fokus på Covid-19 åtgärder, läget mm. Möte med Lärarförbundet i Åtvidaberg. Anledningen till mitt möte med representanter för Lärarförbundet, där även vice ordförande för Barn- och Utbildningsutskottet deltog, var Skolverkets undersökning om lärarbehörigheten i landet. Vi ligger väldigt bra till där som 1:a i länet och 6:a i landet bland kommuner som huvudmän. Jag anser att storleken på vår kommun, att vi redan har många lärare med behörighet samt bra arbetsmiljö är några av de faktorer som ligger bakom våra positiva siffror. Så anser även Lärarförbundet men dock inte om arbetsmiljön. De anser att kollegor samt kommunens närhet mm är stora orsaker till vår höga andel lärare med behörighet. Men när det gäller arbetsmiljön så finns det mycket som kan förbättras. Jag tackar väldigt mycket för dialogen vi hade och ser framemot att jobba än mer för en bättre arbetsmiljö i våra skolor. Det kan ske i form av mer resurser, kort sagt mer vuxna i skolan. Ekonomin och läget vi är i innebär utmaningar men fler vuxna i skolan har och kommer vara i mitt fokus.
Tisdag, politik vid köksbordet.
Onsdag, KF samt Årsstämma med Åtvidabergs Sparbank.
Torsdag, politik vid köksbordet.
Som sagt så hade vi idag KF-sammanträde.
Ett av de ärenden vi hade var gällande projektekonomin för Grebo Norrby.
Här nedan ser ni vad jag sa.
"Ordförande, ledamöter, åhörare
Genomförandeekonomin för Grebo Norrby, det är flera dokument med i underlaget, det har diskuterats vid flertalet tillfällen, så egentligen behövs inte så mycket mer sägas än.....Jag yrkar bifall till förslaget.
Men….lite till måste jag självklart säga.
Det är ett verksamhetsviktigt beslut. Det är ett projekt som vi prioriterar och vi vill fortsätta arbetet med att satsa på Grebo som ort och kommunen som helhet. Det visar på att vi är kommunen med framåtanda och det visar på långsiktighet, mod och helhetssyn.
Det visar på att vi arbetar för att nå målen i bostadsförsörjningsprogrammet, men inte minst visar det på att vi arbetar i linje med vår Vision 2030.
Allt är enligt flera av våra fyra framgångsfaktorer, men kanske främst med de två framgångsfaktorerna ”Lev och Upplev” samt ”Trygg och Robust”. Det genom en hållbar utveckling av kommunen, nära till naturen, samt hållbar samhällsplanering med ett varierat boendeutbud.
Det är också ett beslut i linje med social-, miljömässig- men kanske framför allt ekonomisk hållbarhet!
Som sagt jag kan inte förklara ekonomin bättre än vad som står i de bifogade dokumenten.
Dock när det gäller våra övergripande mål, och då tänker jag främst nu på våra tre interna ekonomiska mål. Soliditeten skall öka. Resultatmålet. Investeringsmålet.
Dessa är väldigt bra och genomtänkta för att kunna utvärdera samt styra vår kommunala verksamhet på ett hållbart sätt. De skall fortsätta gälla.
Men Grebo/Norrby är ett extraordinärt projekt där i och för sig det skall vara självfinansierat men där intäkter och kostnader ser olika ut över tid. Soliditet, resultat och investeringarna kommer påverkas och variera i större omfattning än vanligt. Därför behöver projektet ha en särredovisning och därmed inte följas upp mot våra övergripande mål.
Vi ser till helheten och hela kommunens verksamhet. Men att dela upp redovisningen kommer göra så vi både har en bättre uppföljning av all vår ordinarie verksamhet och att den utvärderas mot våra mål, samt även att projektet kommer kunna få mer fokus då det redovisas separat.
Det är ju där vi har olika åsikter.
Genom att lägga projektet vid sidan om den ordinarie verksamheten kommer skattebetalarna ha möjlighet till en jämn kommunal service under hela projektets tid. Fram till 2035.
Om projektet läggs inom ramen för de ekonomiska målen kommer den ordinarie verksamheten i ett investeringsperspektiv ges mindre utrymme och ett svår planerat och varierande resultat för den ordinarie driften. Med mindre utrymme för investeringar under en period finns en risk för att utveckling och reinvesteringar blir lidande, vilket i sin tur inte är ekonomiskt hållbart.
Svår planerad drift är heller inte ekonomisk hållbarhet."
Jag sa också...ungefär så här
"Ordförande, ledamöter, åhörare
Genom att lägga projektet utanför de ekonomiska målen så kan varje mandatperiod utvärderas utifrån vad de presterat i den ordinarie verksamheten opåverkat av projektet. Det är mycket viktigt! Eftersom vi värderar våra mål högt och deras förmåga att styra verksamheten.
Om projektet inkluderas i målen så kommer vi för denna mandatperiod och även i framtiden till 2035 behöva minska investeringsvolymen.
Med projektet utanför målen så har vi efter hur situationen ser ut idag med tänkta investeringar på 118 Mkr och med de nya besluten samt överskridningar, inkl matsal i Björsäter med bedömda 5 Mkr samt med ett gruppboende till inom mandatperioden på 20 Mkr, då har vi ytterligare 3,5 Mkr som kan investeras.
Skulle vi ha projektet innanför målen med de resultatförändringar det innebär så skulle vi behöva stryka 27 Mkr, bara för denna mandatperiod. Vill ni göra detta så nämn gärna vilka av investeringarna som skall prioriteras bort.
Det värsta är den ekonomiska uppföljningen, det ekonomiska ansvaret och den ekonomiska långsiktigheten.
Om projektet inkluderas i målen så kommer vi ha mindre utrymme för investeringar fram till 2035, men vi kommer också få ett väldigt varierande tillskott till driften för de olika åren. Det kommer gör det väldigt svårplanerat för den ordinarie verksamheten. För ser man till mandatperioden 2023-2026 så tillkommer det 19,5 Mkr att göra drift för, 2027-2030 blir det 32,2 Mkr och 2031-2034 bara 2,8 Mkr, till sist för enbart 2035 så mycket som 11 Mkr. Väldigt svårplanerat med andra ord och detta innebär ingen ekonomisk hållbarhet.
Om projektet inkluderas i målen men förstärker resultatet så kommer vi behöva stryka 14,4 Mkr i investeringar för denna mandatperiod. Det kanske inte är någon katastrof men vi kommer också få mycket mer positiva resultat kommande mandatperioder att ställas inför faktum om, ett ökat investeringsutrymme på 123,4 Mkr till 2035. Det kommer innebära om det används högre avskrivningskostnader (6 Mkr), en högre skuldsättning och ökade räntekostnader.
Detta är inte ekonomisk hållbarhet.
För att vi skall ha en ekonomisk hållbarhet, för att vi skall kunna mäta så vi har en god ekonomisk hushållning, då måste projektet vara utanför våra övergripande ekonomiska mål.
Och som sagt för att vi skall kunna utvärdera och styra vår nuvarande verksamhet mot de ekonomiska målen vi har, som är bra, då måste projektet vara utanför dessa."
onsdag, april 29
torsdag, april 16
Vecka 15 och 16
God dag!
Förra veckan och nu ett tag framåt märks det tydligt att antalet möten har blivit starkt begränsat.
Det blir mycket arbete hemma vid köksbordet för min del. Råden är att de som kan skall jobba så mycket hemifrån som möjligt och då skall vi följa dem. Flera digitala möten utförs men det är också så att antalet möten har minskats ned och skjutits på framtiden. Jag är lite kluven till detta med minskat antalet möten för att lika viktigt som det är att minska smittspridning så lika viktigt är det att samhället hålls igång. Allt för att vi skall ha en så bra folkhälsa som möjligt.
Förra veckan bestod min vecka av:
Måndag, PLG på förmiddagen och Planering- och Ekonomiutskott samt Krisledningsnämnd på eftermiddagen.
Tisdag, Distriktsstyrelsemöte.
Onsdag-Torsdag, inga formella möten.
Det skulle ha varit både Barn- och Utbildningsutskott samt Personalutskott för mig. Men eftersom det inte fanns några akuta ärenden och inga ärenden som var tvungna att tas i april så beslutade vi att inte ha några utskott. Det för att minska ned på antalet möten med hänsyn till smittspridningen mm.
På PLG fick vi förutom en uppdatering om det aktuella läget samt diskussion om aktuella frågor, en större inblick i ekonomin för 2020. När det gäller ekonomin så har det som sagt från Regeringen aviserats om rätt så stora satsningar varav också till oss kommuner. Dock så innebär det i stort sett att de intäkterna som aviseras kommer att försvinna lika fort i mindre skatteintäkter. Kostnaderna för Corona i form av skyddsutrustning, personalkostnader mm har ju också aviserats om att kommuner och regioner skall kompenseras för, så det är av stor vikt att hålla koll på dem. Så framtiden när det gäller både kostnader och intäkter är mer oviss än vanligt vilket bidrar till en mer osäker prognos för året. Men så är det just nu.
På Planering- och Ekonomiutskottet så hade vi ärendet om fortsatt fiberutbyggnad på landsbygden. Mycket bra att vi fortsätter skapa bättre förutsättningar för hela kommunen att utvecklas och att vi skapar lika möjligheter var vi än bor. Det finns en föreslagen prioriteringsordning framtagen av ITSAM som grundar sig i, kostnadseffektivitet, tekniska förutsättningar, antalet företag och intresse mm. Vi kör enligt det förslaget.
På krisledningsnämnden så beslutade vi bland annat att kommunen kan göra avsteg gällande vissa taxor för företag och föreningar.
Denna vecka har jag haft:
Tisdag, PLG med fokus på nuläget, Presidiemöte med Barn- och Utbildning, samt under kvällen telemöte med riksdagsledamöter inom Centerpartiet om aktuella situationen samt även inför framtiden med fokus på transporter, infrastruktur och telecom.
Onsdag, Telemöte med RTÖG.
Torsdag-Fredag, inga formella möten.
Igår kom då vårändringsbudgeten i sin helhet.
Det är en historisk stor budget som tillsammans med de extra ändringsbudgetarna innehåller krisåtgärder för över 100 miljarder kronor. Fokus på att smittspridningen skall begränsas, att svenska jobb och företag ska räddas samt till trygghet för arbetslösa och fler möjligheter till utbildning. Utöver detta så var det också med pengar för kamp mot samhällsproblem som brott och pengar för att öka takten i klimatomställningen. Ett bra steg i rätt riktning tycker jag.
Så vill jag än en gång säga:
- Tvätta händerna ofta i minst 30 sek!
- Stanna hemma om du känner dig minsta krasslig!
- Minska dina sociala kontakter, jobba hemifrån om du kan.
- Följ utvecklingen på krisinformation.se - där samlar myndigheterna det senaste.
Ta hand om er!
Förra veckan och nu ett tag framåt märks det tydligt att antalet möten har blivit starkt begränsat.
Det blir mycket arbete hemma vid köksbordet för min del. Råden är att de som kan skall jobba så mycket hemifrån som möjligt och då skall vi följa dem. Flera digitala möten utförs men det är också så att antalet möten har minskats ned och skjutits på framtiden. Jag är lite kluven till detta med minskat antalet möten för att lika viktigt som det är att minska smittspridning så lika viktigt är det att samhället hålls igång. Allt för att vi skall ha en så bra folkhälsa som möjligt.
Förra veckan bestod min vecka av:
Måndag, PLG på förmiddagen och Planering- och Ekonomiutskott samt Krisledningsnämnd på eftermiddagen.
Tisdag, Distriktsstyrelsemöte.
Onsdag-Torsdag, inga formella möten.
Det skulle ha varit både Barn- och Utbildningsutskott samt Personalutskott för mig. Men eftersom det inte fanns några akuta ärenden och inga ärenden som var tvungna att tas i april så beslutade vi att inte ha några utskott. Det för att minska ned på antalet möten med hänsyn till smittspridningen mm.
På PLG fick vi förutom en uppdatering om det aktuella läget samt diskussion om aktuella frågor, en större inblick i ekonomin för 2020. När det gäller ekonomin så har det som sagt från Regeringen aviserats om rätt så stora satsningar varav också till oss kommuner. Dock så innebär det i stort sett att de intäkterna som aviseras kommer att försvinna lika fort i mindre skatteintäkter. Kostnaderna för Corona i form av skyddsutrustning, personalkostnader mm har ju också aviserats om att kommuner och regioner skall kompenseras för, så det är av stor vikt att hålla koll på dem. Så framtiden när det gäller både kostnader och intäkter är mer oviss än vanligt vilket bidrar till en mer osäker prognos för året. Men så är det just nu.
På Planering- och Ekonomiutskottet så hade vi ärendet om fortsatt fiberutbyggnad på landsbygden. Mycket bra att vi fortsätter skapa bättre förutsättningar för hela kommunen att utvecklas och att vi skapar lika möjligheter var vi än bor. Det finns en föreslagen prioriteringsordning framtagen av ITSAM som grundar sig i, kostnadseffektivitet, tekniska förutsättningar, antalet företag och intresse mm. Vi kör enligt det förslaget.
På krisledningsnämnden så beslutade vi bland annat att kommunen kan göra avsteg gällande vissa taxor för företag och föreningar.
Denna vecka har jag haft:
Tisdag, PLG med fokus på nuläget, Presidiemöte med Barn- och Utbildning, samt under kvällen telemöte med riksdagsledamöter inom Centerpartiet om aktuella situationen samt även inför framtiden med fokus på transporter, infrastruktur och telecom.
Onsdag, Telemöte med RTÖG.
Torsdag-Fredag, inga formella möten.
Igår kom då vårändringsbudgeten i sin helhet.
Det är en historisk stor budget som tillsammans med de extra ändringsbudgetarna innehåller krisåtgärder för över 100 miljarder kronor. Fokus på att smittspridningen skall begränsas, att svenska jobb och företag ska räddas samt till trygghet för arbetslösa och fler möjligheter till utbildning. Utöver detta så var det också med pengar för kamp mot samhällsproblem som brott och pengar för att öka takten i klimatomställningen. Ett bra steg i rätt riktning tycker jag.
Så vill jag än en gång säga:
- Tvätta händerna ofta i minst 30 sek!
- Stanna hemma om du känner dig minsta krasslig!
- Minska dina sociala kontakter, jobba hemifrån om du kan.
- Följ utvecklingen på krisinformation.se - där samlar myndigheterna det senaste.
Ta hand om er!
fredag, april 3
Vecka 14, Ungdomens hus samt statliga medel
God dag!
Som vanligt en vecka som domineras av Corona, men här nedan skall jag skriva om något väldigt trevligt och som jag ser framemot.
I onsdags hade vi Kommunstyrelsemöte. Eftersom tiderna är som de är så var det bara 15 tjänstgörande förtroendevalda som var på plats + 1 med insynsplats, vi hade också minimerat antalet föredragande tjänstepersoner.
För trots att tiderna är som de är så skall den ordinarie verksamheten drivas, frågor måste lösas och politiska ståndpunkter måste klarläggas. Allt för att vi inte skall stanna i ett vakuum där vi bygger upp ett berg av ärenden framför oss eller att vi försvårar för oss i framtiden med en än mer avstannad ekonomi, ett avstannat samhälle mm. Det offentliga måste fungera och framförallt nu när tiderna är lite svårare.
Så det är med stor glädje som jag kan säga att vi beslutade som det var sagt gällande vårt kommande Ungdomens hus. Kommunstyrelsen gav förvaltningen i uppdrag att starta upp Ungdomens hus så att det kan vara igång innan 2020 är slut.
Det är ledsamt att Moderaterna nu vill avvakta med allt till framtiden och därför yrkade de på att Ungdomens hus inte skulle bli av nu. De ville göra samma som de anser med Grebo Norrby, de vill skjuta frågan på framtiden och därmed riskerar det att aldrig bli av.
Jag tycker det är fel inställning. Jag anser att det är nu om inte förr som Kommuner, Regioner, Staten, skall ta ansvar och vara en drivkraft för utveckling av vårt samhälle.
Det tycker jag också man ser på många håll, många olika insatser som görs för att det svenska samhället skall vara så öppet som möjligt och med så mycket utveckling som möjligt.
Det är med stor glädje i denna lite ovissa tid som jag välkomnar Regeringens, Centerpartiets och Liberalernas satsning på Kommuner och Regioner som kom igår. För vår del i Åtvidaberg handlar det nya som kom igår om 11,7 miljoner kronor i tillskott. Mycket av det, om inte allt, kommer behövas för att täcka upp för mindre skatteintäkter och kostnader som uppstår i och med Corona. Men i och med det tillskottet så kan vi fortfarande göra satsningar och investeringar som behövs för att vi skall fortsätta utveckla hela Åtvidabergs Kommun. Med det menar jag då självklart också start av Ungdomens hus!
Varför behövs då ett ungdomens hus?
Nedanstående är från utredningen, vilket jag ställer mig bakom till fullo.
"Vision och syfte
Syfte - Ungdomens hus ska vara en plats där unga i Åtvidabergs kommun upplever glädje, kreativitet och delaktighet. Ungdomens hus skapar förutsättningarna för en meningsfull fritid för unga i Åtvidaberg genom att möjliggöra, tillgängliggöra och synliggöra kultur och fritidsaktiviteter som utgår från vilja och önskan hos de unga.
ska Ungdomens hus arbeta med en vision där
- Kreativa och aktiva ungdomar är medskapare av lokalsamhället
- Förutsättningar för aktivt deltagande skapas genom att:
o Möjliggöra
o Tillgängliggöra
o Synliggöra
Ungdomens hus ska vara ett nav för Glädje, Kreativitet och Delaktighet.
Verksamheten skall utgå från följande fyra centrala utgångpunkter.
- Barn och ungas behov och önskemål
- Inte mer av samma
- Bredda och utmana
- Synliggöra, tillgängliggöra, möjliggöra"
Jag ser det som en bra förutsättning att verksamheten ska utgå från att barn och ungdomar är direkt involverade i att utforma verksamheten i ett medskapande. Tanken är att i god tid innan Ungdomens hus öppnar behöver därför planering tillsammans med ungdomar i Åtvidaberg starta. Planeringen behöver bygga på att man ger ungdomarna möjlighet att undersöka ramarna för ett ungdomens hus; vad kan ett ungdomens hus vara när man lämnar tänket om den traditionella fritidsgården?
Det är också viktigt med kopplingen till övriga samhället med föreningar, befintliga verksamheter mm. Särskilt behöver man bygga starka relationer till befintlig verksamhet, både kommunal och ideell. Detta kan handla om att Ungdomens Hus delvis fungerar som ”mäklare” mellan ungdomar och befintliga verksamheter samt uppmärksammar nya behov och möjligheter.
Jag ser också positivt på att Ungdomens Hus kan också utgöra plattform för ett framtida ungdomsråd och vara utgångspunkt för den ungdomsdialog som startats i kommunen.
Kort sagt så tror jag detta blir väldigt bra och det skall ske nu. Det är inget som vi skall skjuta på framtiden, för behovet finns nu och om vi skall utveckla vår kommun tillsammans med kommande generationer, vilket jag ser som en självklarhet, så är detta ett bra steg på vägen.
Nu önskar jag er alla en trevlig helg!
Som vanligt en vecka som domineras av Corona, men här nedan skall jag skriva om något väldigt trevligt och som jag ser framemot.
I onsdags hade vi Kommunstyrelsemöte. Eftersom tiderna är som de är så var det bara 15 tjänstgörande förtroendevalda som var på plats + 1 med insynsplats, vi hade också minimerat antalet föredragande tjänstepersoner.
För trots att tiderna är som de är så skall den ordinarie verksamheten drivas, frågor måste lösas och politiska ståndpunkter måste klarläggas. Allt för att vi inte skall stanna i ett vakuum där vi bygger upp ett berg av ärenden framför oss eller att vi försvårar för oss i framtiden med en än mer avstannad ekonomi, ett avstannat samhälle mm. Det offentliga måste fungera och framförallt nu när tiderna är lite svårare.
Så det är med stor glädje som jag kan säga att vi beslutade som det var sagt gällande vårt kommande Ungdomens hus. Kommunstyrelsen gav förvaltningen i uppdrag att starta upp Ungdomens hus så att det kan vara igång innan 2020 är slut.
Det är ledsamt att Moderaterna nu vill avvakta med allt till framtiden och därför yrkade de på att Ungdomens hus inte skulle bli av nu. De ville göra samma som de anser med Grebo Norrby, de vill skjuta frågan på framtiden och därmed riskerar det att aldrig bli av.
Jag tycker det är fel inställning. Jag anser att det är nu om inte förr som Kommuner, Regioner, Staten, skall ta ansvar och vara en drivkraft för utveckling av vårt samhälle.
Det tycker jag också man ser på många håll, många olika insatser som görs för att det svenska samhället skall vara så öppet som möjligt och med så mycket utveckling som möjligt.
Det är med stor glädje i denna lite ovissa tid som jag välkomnar Regeringens, Centerpartiets och Liberalernas satsning på Kommuner och Regioner som kom igår. För vår del i Åtvidaberg handlar det nya som kom igår om 11,7 miljoner kronor i tillskott. Mycket av det, om inte allt, kommer behövas för att täcka upp för mindre skatteintäkter och kostnader som uppstår i och med Corona. Men i och med det tillskottet så kan vi fortfarande göra satsningar och investeringar som behövs för att vi skall fortsätta utveckla hela Åtvidabergs Kommun. Med det menar jag då självklart också start av Ungdomens hus!
Varför behövs då ett ungdomens hus?
Nedanstående är från utredningen, vilket jag ställer mig bakom till fullo.
"Vision och syfte
Syfte - Ungdomens hus ska vara en plats där unga i Åtvidabergs kommun upplever glädje, kreativitet och delaktighet. Ungdomens hus skapar förutsättningarna för en meningsfull fritid för unga i Åtvidaberg genom att möjliggöra, tillgängliggöra och synliggöra kultur och fritidsaktiviteter som utgår från vilja och önskan hos de unga.
ska Ungdomens hus arbeta med en vision där
- Kreativa och aktiva ungdomar är medskapare av lokalsamhället
- Förutsättningar för aktivt deltagande skapas genom att:
o Möjliggöra
o Tillgängliggöra
o Synliggöra
Ungdomens hus ska vara ett nav för Glädje, Kreativitet och Delaktighet.
Verksamheten skall utgå från följande fyra centrala utgångpunkter.
- Barn och ungas behov och önskemål
- Inte mer av samma
- Bredda och utmana
- Synliggöra, tillgängliggöra, möjliggöra"
Jag ser det som en bra förutsättning att verksamheten ska utgå från att barn och ungdomar är direkt involverade i att utforma verksamheten i ett medskapande. Tanken är att i god tid innan Ungdomens hus öppnar behöver därför planering tillsammans med ungdomar i Åtvidaberg starta. Planeringen behöver bygga på att man ger ungdomarna möjlighet att undersöka ramarna för ett ungdomens hus; vad kan ett ungdomens hus vara när man lämnar tänket om den traditionella fritidsgården?
Det är också viktigt med kopplingen till övriga samhället med föreningar, befintliga verksamheter mm. Särskilt behöver man bygga starka relationer till befintlig verksamhet, både kommunal och ideell. Detta kan handla om att Ungdomens Hus delvis fungerar som ”mäklare” mellan ungdomar och befintliga verksamheter samt uppmärksammar nya behov och möjligheter.
Jag ser också positivt på att Ungdomens Hus kan också utgöra plattform för ett framtida ungdomsråd och vara utgångspunkt för den ungdomsdialog som startats i kommunen.
Kort sagt så tror jag detta blir väldigt bra och det skall ske nu. Det är inget som vi skall skjuta på framtiden, för behovet finns nu och om vi skall utveckla vår kommun tillsammans med kommande generationer, vilket jag ser som en självklarhet, så är detta ett bra steg på vägen.
Nu önskar jag er alla en trevlig helg!
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)