torsdag, april 16

Vecka 15 och 16

God dag!

Förra veckan och nu ett tag framåt märks det tydligt att antalet möten har blivit starkt begränsat.

Det blir mycket arbete hemma vid köksbordet för min del. Råden är att de som kan skall jobba så mycket hemifrån som möjligt och då skall vi följa dem. Flera digitala möten utförs men det är också så att antalet möten har minskats ned och skjutits på framtiden. Jag är lite kluven till detta med minskat antalet möten för att lika viktigt som det är att minska smittspridning så lika viktigt är det att samhället hålls igång. Allt för att vi skall ha en så bra folkhälsa som möjligt.

Förra veckan bestod min vecka av:
Måndag, PLG på förmiddagen och Planering- och Ekonomiutskott samt Krisledningsnämnd på eftermiddagen.
Tisdag, Distriktsstyrelsemöte.
Onsdag-Torsdag, inga formella möten.
Det skulle ha varit både Barn- och Utbildningsutskott samt Personalutskott för mig. Men eftersom det inte fanns några akuta ärenden och inga ärenden som var tvungna att tas i april så beslutade vi att inte ha några utskott. Det för att minska ned på antalet möten med hänsyn till smittspridningen mm.

På PLG fick vi förutom en uppdatering om det aktuella läget samt diskussion om aktuella frågor, en större inblick i ekonomin för 2020. När det gäller ekonomin så har det som sagt från Regeringen aviserats om rätt så stora satsningar varav också till oss kommuner. Dock så innebär det i stort sett att de intäkterna som aviseras kommer att försvinna lika fort i mindre skatteintäkter. Kostnaderna för Corona i form av skyddsutrustning, personalkostnader mm har ju också aviserats om att kommuner och regioner skall kompenseras för, så det är av stor vikt att hålla koll på dem. Så framtiden när det gäller både kostnader och intäkter är mer oviss än vanligt vilket bidrar till en mer osäker prognos för året. Men så är det just nu.

På Planering- och Ekonomiutskottet så hade vi ärendet om fortsatt fiberutbyggnad på landsbygden. Mycket bra att vi fortsätter skapa bättre förutsättningar för hela kommunen att utvecklas och att vi skapar lika möjligheter var vi än bor. Det finns en föreslagen prioriteringsordning framtagen av ITSAM som grundar sig i, kostnadseffektivitet, tekniska förutsättningar, antalet företag och intresse mm. Vi kör enligt det förslaget.

På krisledningsnämnden så beslutade vi bland annat att kommunen kan göra avsteg gällande vissa taxor för företag och föreningar.


Denna vecka har jag haft:
Tisdag, PLG med fokus på nuläget, Presidiemöte med Barn- och Utbildning, samt under kvällen telemöte med riksdagsledamöter inom Centerpartiet om aktuella situationen samt även inför framtiden med fokus på transporter, infrastruktur och telecom.
Onsdag, Telemöte med RTÖG.
Torsdag-Fredag, inga formella möten.


Igår kom då vårändringsbudgeten i sin helhet.
Det är en historisk stor budget som tillsammans med de extra ändringsbudgetarna innehåller krisåtgärder för över 100 miljarder kronor. Fokus på att smittspridningen skall begränsas, att svenska jobb och företag ska räddas samt till trygghet för arbetslösa och fler möjligheter till utbildning. Utöver detta så var det också med pengar för kamp mot samhällsproblem som brott och pengar för att öka takten i klimatomställningen. Ett bra steg i rätt riktning tycker jag.

Så vill jag än en gång säga:
- Tvätta händerna ofta i minst 30 sek!
- Stanna hemma om du känner dig minsta krasslig!
- Minska dina sociala kontakter, jobba hemifrån om du kan.
- Följ utvecklingen på krisinformation.se - där samlar myndigheterna det senaste.

Ta hand om er!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar