onsdag, mars 9

Vecka 10, Våra politiska budgetdirektiv för 2017-2019

God dag.

Som jag skrev i förra veckans inlägg så skulle jag återkomma gällande detta ärende närmare Kommunfullmäktige. Jag tar mig friheten att redan nu skriva om det i och med att vi ändå tog upp dem på Kommunstyrelsen.
KF är om några veckor och saker kan ändra sig. Men om inget speciellt händer så är detta våra punkter vi kommer att yrka på.

Nu var det ju så att majoritetens politiska direktiv delades ut på Kommunstyrelsen. Det anser jag vara fel. Jag antar att det är majoritetens förslag som kommer att antas så då får man mer se våra, oppositionspartiernas förslag, som komplettering. Skulle majoriteten redovisa sina politiska direktiv på Planering- och Ekonomiutskottet så skulle vi övriga kunna komplettera dessa med våra förslag till Kommunstyrelsen. Då skulle majoriteten ha tid på sig att fundera över våra förslag till Kommunfullmäktige. För som sagt vi anser att våra förslag skulle kunna komplettera majoritetens snarare än att ersätta dem.

Så därför yrkar vi på dessa punkter och vill att de skall beslutas om var för sig.

Vi i Centerpartiet yrkar på att följande punkter beaktas vid upprättande av budgetförslagen:

• att kommunen vid nya kostupphandlingen skall ställa krav på sådant sätt att närproducerat och råvaror producerade enligt svensk lagstiftning premieras

• att kostupphandlingen delas upp på flera mindre upphandlingar

• att all matlagning till förskola, skola och äldreomsorg ska ske på varje enskild enhet

Vad vi i Centerpartiet står i Kostupphandlingsfrågan och vad gäller kosten är väl känt.
Inför valet trodde vi att vi visste vad majoriteten tyckte. Vår uppfattning är att vi alla var överens om att vi inte skulle förlänga kostavtalet. Vi skulle ställa tuffare krav så att våra barn och äldre skulle få mer närproducerad mat och av råvaror producerade enligt svensk lagstiftning. Men av någon anledning så förlängdes avtalet med 2 år.
Det positiva i det är att vi har tid på oss att göra en väl genomarbetad upphandling som förhoppningsvis leder till att vi får mera närodlad mat.


• att fler trygghetsboenden upprättas, även utanför tätorten

För de som idag bor på landsbygden men som har ett för stort hus måste det finnas fler alternativ. De äldre som bor i våra strategiska orter måste kunna bo kvar där och inte behöva söka sig ner till tätorten om de inte vill.


• att förstärka skolans resurser så att alla elever kan nå sina mål

Vi sätta mer fokus på hur viktigt det är att våra elever kan nå sina mål.


• att fortsätta med bredbandsutbyggnaden utanför tätorten så att det antagna målet på 90 % anslutna till 2020 kan nås

Nu är det fullt fokus på bredbandsutbyggnaden i tätorten. Men för att vi skall kunna nå upp till det tagna målet så måste fokus även läggas på att få mer bredband på landsbygden.


• att kommunen arbetar mer med miljömålet ”Giftfri miljö” och gör en kartläggning över kommunens verksamheter

I linje med vår inlämnade motion så vill vi att arbetet med miljömålet ”Giftfri miljö” trappas upp. Vi vill att en kartläggning skall utföras och att vi därefter vet vilka åtgärder som skall till.



Detta är våra punkter som vi kommer ta upp på KF. Hoppas majoriteten kan svälja stoltheten och bifalla några av dem i alla fall.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar