onsdag, maj 10

Vecka 19, RTÖG, Livsmedelsstrategi mm

God dag!

Igår hade vi Planering- och Ekonomiutskott samt ett extra styrelsemöte i föreningen Kopparsvanen. Ikväll skall jag på årsstämma med Leader Folkungaland.

På gårdagens Plan-Ek-Utskott hade vi besök av några av dem som arbetat fram Region Östergötlands samt Länsstyrelsens Livsmedelsstrategi. Ingen är gladare än jag att Regionfullmäktige nu har beslutat att anta Livsmedelsstrategin. Ett väldigt bra arbete som resulterat i en konkret och bra Livsmedelsstrategi. Det märks att Centerpartiet är med och styr i Regionen och visar hur verkstad skall gå till. Min förhoppning är att nu skall vi i Åtvidabergs kommun samt resterande kommuner anta målen och att strategin skall genomsyra alla beslut som berörs av strategin. Livsmedelsstrategin innehåller så mycket mer än att vi bara skall upphandla och äta mer svensk och närodlad mat. Att anta Livsmedelsstrategin är att visa att vi politiker på allvar ser livsmedelssektorn som en del av det svenska näringslivet. Det är en självklarhet för oss i Centerpartiet men det finns företrädare i många av de andra partierna som ej ser den kopplingen och det anser jag vara djupt olyckligt.

Vi behöver bli bättre både i den offentliga sektorn och privat att se fördelarna med att handla mer svenskt och närodlat. Gör vi det så stärker vi regionens utveckling, vi skapar arbetstillfällen i vårt närområde, vi blir ett än mer attraktivt turistlän, vi värnar vår biologiska mångfald, vi skapar en mer levande landsbygd som gör att det blir mer attraktivt att bo på landsbygden och vi får en mycket bättre livsmedelstrygghet.

Det är dags att de styrande i politiken i Åtvidaberg antar målen i Regionens Livsmedelsstrategi.


I fredags så var jag som sagt på Region Strategiskt Samråd.
Där presenterades vilka fokusområden som gäller för de olika samrådenen. Bra prioriterade arbetsområden tycker jag med bland annat fokus på kompetensförsörjning, regional planering och "nära vård" för att nämna några.
Vi fick också en dragning om Närtrafiken. Den är väldigt bra men som allt kan också den förbättras. Nu från 1 juni så skall den också kunna utnyttjas på söndagar. Närtrafiken är en bra möjlighet för den som bor där det saknas förutsättningar för "vanlig" kollektivtrafik. Det är som en extra service på de tider då det finns överkapacitet i systemet. Alltså när skolskjutsar ej går mm. Närtrafiken är bra för att stärka landsbygdens attraktivitet!


Gällande RTÖG så är jag väldigt glad och tillfreds med att ledningen och våra deltidsbrandmän nu har kommit så långt i samtalen att de vill återgå i tjänst. Jag var ej trygg med den framtagna nödlösningen så nu känns det mycket bättre. Hoppas det håller i sig och att vi i fortsättningen har en räddningstjänst som man kan lita på. Min känsla är att ledningen måste se mer till hela RTÖG, även se till oss mindre kommuner som är med och våra deltidsstationer. Det är för alla deltagande kommuners och hela RTÖGs bästa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar