onsdag, augusti 16

Vecka 33, Veckans möten samt gårdagens jobb-uppgörelse i Alliansen.

God dag!

Denna vecka består av Planering- och Ekonomiutskott, Kommunstyrelsemöte, Centerkretsstyrelsemöte och Centerpartiets distriktstyrelsemöte.

På Planering- och Ekonomiutskottet i går så hade vi några detaljplaneärenden. Det är bra att förvaltningen jobbar på med att minska krisen inom bostadsförsörjning. Det behöver jobbas med att få fram mer bostäder innan bostadsbristen blir alltför stor. Vi hade också ett ärende med omedelbar justering som kom upp på dagens Kommunstyrelsemöte. Det är beslutet om att upprätta ett nytt stödboende för ensamkommande flyktingbarn. Ett mycket viktigt beslut som borde tagits tidigare. Detta är det mest kostnadseffektiva sättet att skaffa bostäder till de som kan bo på detta stödboende. Beslutet kan också medföra att något av våra nuvarande EKB kan göras om för att användas till bostäder.

På dagens Kommunstyrelsemöte togs också beslut utifrån vad förvaltningen kommit fram till i och med utredningen om vuxenutbildningen. Flera bra punkter, mycket bra arbete av förvaltningen. Men som sagt så yrkade jag på ytterligare en punkt. Jag vill att kommunen skall starta och utveckla lärlingsutbildning inom byggprogram med inriktning trä från och med vårterminen 2018. Det vill tyvärr inte den styrande majoriteten. Jag anser att det behövs mer lärlingsutbildningar och jag anser att vi i Åtvidaberg har precis rätt förutsättningar för att starta detta och bli en drivande aktör inom vår region inom Bygg. Arbetsmarknadens behov är stort och på vårt Facetten drivs idag ett mycket framgångsrikt byggprogram med inriktning trä. Det pratas om att det skall samverkas regionalt men då menar jag att det är hos oss i Åtvidaberg som förutsättningarna finns. Då är det rätt läge att satsa.


På mötet med Centerkretsen i Åtvidaberg så beslutade vi om flera kommande aktiviteter som vi skall ha för medlemmarna i höst. Det är också hög tid att nominera till Centerpartiets lista inför Kommunfullmäktige i valet 2018. Sista datum för alla att nominera sina kandidater är 30 september. Medlem som icke medlem är välkommen att både nominera någon annan eller sig själv. Man kan bli medlem i Centerpartiet efter att man har blivit nominerad. Så ta nu chansen alla att höra av er till någon av oss i kretsstyrelsen med dina nomineringar, tex till mig på följande mail joakim.magnusson@centerpartiet.se. Efter att vi samlat in alla namn och kollat så att alla ställer upp och är medlemmar så kommer vi ha en medlemsomröstning under november-december för att senare fastställa listan på vårt årsmöte i februari 2018.


I morgon torsdag har jag distriktstyrelsemöte. I samband med det mötet så skall listkommittén för Centerpartiets Riksdags- samt Regionfullmäktigelistor vara på plats och börja intervjua oss som har blivit nominerade att stå på någon eller båda av dessa listor.


Igår gick Alliansen ut med att man är överens om en enklare anställning, inträdesjobb, för dem som i dag har svårt att få jobb. Med inträdesjobb görs det möjligt att anställa nyanlända och unga utan gymnasieexamen till 70 procent av rådande ingångslön i branschen, upp till ett tak om 21 000 kronor i bruttolön per månad. En del av arbetstiden går åt till utbildning eller att lära sig jobbet. För den delen av arbetstiden utgår inte lön. Vi slopar dessutom arbetsgivaravgifterna under de tre år anställningsformen gäller.
Vilken typ av utbildning kan det gälla för? Jo, det beror på den anställdes förutsättningar och vilket jobb det handlar om. Det kan både vara att lära sig på jobbet eller annan utbildning på arbetsplatsen. Det kommer vara frivilligt och lösas från fall till fall. Det är viktigt att arbetsgivaren upplever det som enkelt och faktiskt anställer personen, utan att vi lägger ytterligare krav.
Nej. Det här innebär inte att Alliansen vill lagstifta om lönenivåer. De kommer fortsätta sättas av arbetsmarknadens parter. Det vi vill göra är att låta fler människor gå från att leva på låga bidrag och vara beroende av andra till ett jobb, en lön och en egen försörjning.

Ett mycket bra förlag anser också jag, som om det införs kan leda till så mycket som 25000-40000 nya jobb.
Bra där! Alliansen levererar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar