onsdag, april 25

Vecka 17, Debattartikel om "Grönt avdrag"

God dag!

I veckan har jag skickat in en debattartikel till Corren och Länstidningen.
Den handlar om "Grönt avdrag".

Varför "Grönt avdrag" skall införas kan sammanfattas i tre punkter:

Centerpartiet vill sänka skatten på det som gynnar klimatet, så det blir billigare att välja klimatsmart och hållbart. Vi vill se fler solceller på taken och fler laddboxar vid husen. Klimatsmarta produkter och gröna tekniska lösningar ska vara tillgängligt för flera, de ska vara en del av vår vardag.

Regelkrångel ska inte vara hindret för människors vilja att leva klimatvänligt. Krångliga subventioner och långa väntetider slipper man med ett enda grönt avdrag som dras av direkt vid köptillfället. På så sätt får vi fart på och möjliggör för privatpersoner att göra miljöinvesteringar.

Det gröna avdraget sänker trösklarna för människor till att göra den första gröna investeringen och är en morot för att fler ska göra den gröna omställningen som vårt klimat långsiktigt behöver.

"Grönt avdrag" är mycket bättre än befintligt system för att i det gröna avdraget slås flera befintliga stödmöjligheter ihop samt breddas till att omfatta fler klimatåtgärder som tidigare inte omfattats, till ett enkelt system för den som gör miljöinvesteringen. Det sänker kundens kostnad direkt vid köpet, man behöver inte göra en särskild ansökan och man slipper vänta på att myndigheten ska behandla ansökningen. Grönt avdrag är smidigare än dagens befintliga bidrag och stöd, både för hushåll och för myndigheter, då hanteringen av ett antal befintliga stöd försvinner och det blir ett automatiskt avdrag på fakturan istället för ett stöd att söka i efterhand. Med grönt avdrag blir klimatsmarta investeringar lönsamma, enkla och förutsägbara.


Se min inskickade text här nedan:

"Det ska vara billigt och enkelt att vara snäll mot miljön. Att smutsa ned miljön däremot ska kosta. På det sättet uppmuntrar vi privatpersoner och företag att ställa från fossilt om till förnybart, från miljöfarligt till miljövänligt, oavsett om det handlar om att välja en klimatvänlig bil eller att välja bort plastkassen i mataffären.

Nu lanserar Centerpartiet ett nytt förslag som ska fungera som en morot för att delta i den gröna omställning som behövs om vi ska stoppa klimatförändringarna. Vi vill att den som gör en klimatinvestering i sin lägenhet eller sitt hus ska få sänkt skatt. Vi kallar det för Grönt avdrag.

Det ska fungera precis som ROT-avdraget, vilket innebär att man får en rabatt direkt på räkningen. Det kan till exempel handla om att installera solceller på taket, lagra energi i batterier i källaren eller sätta upp en laddbox till elbilen på uppfarten.

Till skillnad från det stöd som finns i dag slipper man ansöka, man slipper vänta på att ansökan ska behandlas och man slipper vänta på pengarna. Med Grönt avdrag blir klimatsmarta investeringar lönsamma, enkla och förutsägbara.

Grönt avdrag är dessutom ännu mer kraftfullt än ROT-avdraget. Dels vill vi att det ska vara dubbelt så stort, dels vill vi att det inte bara ska innefatta arbetskostnaden utan även materialet. Det innebär att man får ett avdrag på hela 60 procent för arbetskostnaden, samt på materialkostnaden upp till 20 000. För investeringar i energilagring beviljas avdrag för materialkostnader på upp till 50 000 kronor.

Så här tänker vi fortsätta jobba, för att människor ska vilja vara delaktiga i den gröna omställningen. Centerpartiet vill sänka skatten på det som gynnar klimatet, så det blir billigare att välja klimatsmart och hållbart.

Vi vill se fler solceller på taken och fler laddboxar vid husen. Klimatsmarta produkter och gröna tekniska lösningar måste bli tillgängliga för flera. De ska vara en naturlig del av vår vardag. Grönt avdrag är ett stort steg på vägen dit.

Joakim Magnusson (C), Oppositionsråd i Åtvidaberg”




fredag, april 20

Vecka 16, Veckans aktiviteter

God dag.

Denna vecka har jag haft flera aktiviteter och möten.

I måndags hade jag besök av Anders Åkesson (C) riksdagsledamot från Kalmar Län. Vi var på ett par verksamhetsbesök samt på ett möte strax söder om Åtvidaberg för att diskutera fiber, mobiltäckning mm.

Första verksamhetsbesöket vi gjorde var på vårt äldreboende Kopparsvanen. Jag är ledamot i RKHF Kopparsvanen och tänkte visa upp denna verksamhet lite mer. Vi har ett bra upplägg tycker jag mellan Kommunen och Riksbyggen vilket gör föreningen Kopparsvanen gott. På tal om gott så lagas maten på avdelningarna, mycket uppskattat. Det är väldigt viktigt med den dagliga kontakten med nylagad mat för människan, kanske speciellt för äldre kan det vara dagens stora höjdpunkt. Det som jag anser borde göras om i nästa upphandling av driften skulle vara att kökspersonalen inte skulle behöva ha vårdutbildning. Detta försvårar för kompetensförsörjningen av kökspersonal. För övrigt tackar jag Förenade Care för ett mycket bra mottagande och genomgång av äldreboendet mm. Jag tackar också återigen Åtvidabergs Sparbank för Solrummet som är mycket uppskattat.

Vårt andra verksamhetsbesök var på trygghetsboendet Trekanten. Där finns 11 lägenheter för de som är äldre än 70 år att söka. Nu är det fullt och det är många fler som är intresserade av att bo i ett trygghetsboende. Jag kommer att driva på för fler trygghetsboenden i kommunen. Då skall de verkligen vara i hela kommunen också, trygghetsboenden behövs i alla våra orter! Det finns många anledningar till att ordna fler trygghetsboenden, köer till SÄBO, stort behov av hemtjänst, få en bättre rotation på bostadsmarknaden mm.

Efter verksamhetsbesöken åkte vi till ett möte i Norrby/Västerby söder om Åtvidaberg. Där har de ingen fiber. De har dålig eller ingen mobiltäckning samt att kopparnätet har släckts för ett tag sedan. Skall det vara så i dagens samhälle att möjligheten till kommunikationer inte skall finnas? Nej, absolut inte! Det skall vara fullt möjligt att ringa sjukvården om man drabbas av sjukdom, barnen som bor på landsbygden har lika rätt till att vara på nätet som sina kompisar i tätorterna mm. Listan kan göras lång. Det är en situation som jag anser är fullständigt oacceptabel. Kommunikationer mm såsom el och tele/fiber skall finnas överallt i Sverige. Jag anser att kommunen skall göra mer för att få mer fiber på landsbygden.


I tisdags hade vi i Centerpartiet studiebesök på Hannäs Smide & Montage AB samt Hannäs Förskola. Stort Tack till er för att vi nyfikna Centerpartister fick komma. Som vanligt ger våra företagsbesök mycket nytta och hjälp för att driva kommunen framåt. Jag har samma reflektion här som efter måndagen att kommunikationer är av största vikt. Det jag även tar med mig är att möjligheterna med landsbygden skall tas till vara på ett bättre sätt, minsta kravet är i alla fall att de som bor på landsbygden inte skall drabbas av beslutet av bostadsplats. Vi måste också underlätta för fler att bosätta sig i hela vår kommun inte bara i tätorten.

Därefter hade vi vårt populära politikercafé i Hannäs Förskola. Stort Tack till alla som kom. Era åsikter tas självklart i beaktande vid vår kommande beslut och i drivandet av vår politik.


I onsdags var jag med på ägarmöte gällande våra bolag ÅRAB och ÅVAB. Efter det så var jag på en diskussion om landsbygden på ett arrangemang som nätverket "Hela Östergötland" håller i runt om i vårt län. Detta i syfte att lyfta landsbygdspolitiska frågorna och få igång diskussioner och samtal inför och efter valet 2018. Vi politiker som var där fick svara på några frågor och sen berätta om vår viktigaste valfråga. Det som jag pratade om är behovet av bostäder och då främst behovet av bostäder för äldre. Vi måste få mer trygghetsbostäder, som sagt, i hela vår kommun. Övriga frågor var till största delen om kommunikationer av alla de slag. Vi diskuterade även vad som är det positiva med att bo på landsbygden. Jag kan kort säga att jag bor där för att det är det jag vill! Men för att beskriva några av de fördelarna som jag anser det är med att bo som jag gör är: Frihet, Nära, Naturen, Vatten, Lugnet, Bra miljö att växa upp i.


I torsdags var jag på stämma i Åtvidabergs Sparbank. Där sitter jag som en av huvudmännen från kommunen. Jag kan stolt säga att jag anser att de är en bra drivande kraft i vår kommun och att jag värdesätter de insatser som utförs.


Nu är det snart helg och jag önskar er alla en trevlig helg.

onsdag, april 11

Vecka 15, En motion mm

God dag!

Denna vecka har jag haft Planering- och Ekonomiutskott samt Barn- och Utbildningsutskott.
På torsdag har vi i Kommunstyrelsens presidium möte med Revisionen.

Jag tänkte fortsätta lite med vad som hände på förra Kommunfullmäktige.
Då lämnade Ann Hemmingsson, Centerpartiet in en motion om "Rent vatten till alla".

Här nedan kan ni läsa motionen.

Motion, Rent vatten till alla

Centerpartiet vill att alla i Åtvidaberg ska ha tillgång till dricksvatten av god kvalitet. Vi har drabbats av låga grundvattennivåer flera år i rad, vilket innebär stora utmaningar. Med klimatförändringarna medför risk för både låga nivåer och höga flöden, vilket ökar risken att bakterier och föroreningar sprids. För att alla ska kunna fortsätta ha tillgång till rent vatten krävs även lokala insatser för att värna vårt vatten i vår kommun.

Att ha, näst intill, oändlig tillgång till rent dricksvatten har länge varit en självklarhet i Sverige. Vattenbrist innebär därför stora, och delvis nya, utmaningar för kommuner, småföretagare och hushåll. Tillgången till dricksvatten påverkas av flera faktorer: överutnyttjande, underinvestering i VA-infrastruktur samt förändrade flöden och nederbörd i klimatförändringarnas spår. Med klimatförändringar och effekter som översvämningar ökar även risken för jordskred, spridning av bakterier och förorenande ämnen.

Spridning av mikroplaster ut till våra vattendrag kommer från bland annat däckslitage, tvätt av textilier som innehåller syntetfiber eller från hygienartiklar med mikroplastpartiklar. Vilken effekt detta har på människor är oklart men i djurriket innebär detta fortplantningsstörningar, liksom att hela ekosystem rubbas.
Kommunen behöver en plan som belyser vattenresurserna som finns, både ytvatten och grundvatten. Vattenförsörjningen måste vara långsiktigt hållbar för att trygga medborgarnas hälsa nu och i framtiden Planen skall omfatta både tätorter, där kommunen idag ansvarar för vattenförsörjningen, samt landsbygden där vattenförsörjningen främst sker genom privata anläggningar. Tillgången till rent vatten följer inga kommungränser. Det grannkommunerna gör kan påverka vårt vatten och det vi gör kan påverka grannkommunernas vatten.

Centerpartiet föreslår kommunfullmäktige:

Att ge kommunstyrelsen uppdrag att se över kommunens långsiktiga vattenplanering och samtidigt tar fram en lokal vattenförsörjningsplan.
Att planen belyser både kvantitet och kvalitet av dricksvattnet.
Att planen gäller hela kommunen, både tätort och landsbygd.
Att kommunen samverkar med grannkommuner för en långsiktig och hållbar vattenförsörjning.
Att bygga vattenreningsverk för att minimera utsläpp av microplaster i våra vattendrag.

2018-03-10

Ann Hemmingsson
Centerpartiet i Åtvidabergs kommun

onsdag, april 4

Vecka 14, Mer från Kommunfullmäktige, Budgetdirektiv

God dag!

Idag har vi haft Kommunstyrelsemöte. På fredag skall jag vara med på ägarmöte med RTÖG.

För att klara göra vad jag sa i talarstolen på förra veckans KF så ser ni nedan mina argument för våra budgetdirektiv.

"Kommunen är nära att nå ”soliditetsmålet”.
Men kommunen har stora borgensåtaganden och pensionsförpliktelser som ligger utanför den soliditet som vi jämför oss med. Vi måste ta oss en funderare på om vårt målpaket är det rätta. Jag anser att det är bra att det ses över i och med nya ”Vision 2030”.

Vi i Centerpartiet har i alla fall landat i att för kommande år så är ett resultatmål på 21 Mkr okej. Det för att vi inte riktigt ”är där” än med soliditeten, men också med tanke på att stora investeringar väntar och behöver göras.

När det gäller de politiska budgetdirektiven så har vi flera punkter som jag yrkar på att vi skall besluta om var för sig.

Men först vill jag säga det att majoritetens förslag till direktiv, ja de är bra. Det finns nog ingen punkt som jag anser skall tas bort. Men de saknar spetsen och det där ”lilla extra”.

Vi i våra direktiv lyfter fram att det får vara nog nu. Vi måste lösa bostadsbristen. Vi måste våga lyfta på stenar som kan ses som orubbliga. Därför måste tanken på ett bostadsbolag tänkas. Vi vill att detta skall ses över så fort som möjligt.

Vi anser också att det skall vara en självklarhet att alla i kommunen skall kunna ha tillgång till fiberuppkoppling. Landsbygden har samma rätt till en så livsviktig sak som kommunikationer. Inte minst måste våra företagare på landsbygden få rätt förutsättningar för att driva sina företag.

Vi måste låta våra lärare vara lärare. Administrativa uppgifter mm som ej krävs pedagogisk utbildning för att utföra måste utföras av någon annan. Så måste alla kommuner börja tänka annars kommer vi ha en än större brist av pedagoger.

Jag var på möte med strategiska gruppen i Grebo för en vecka sedan. Där nämndes bland annat behovet av bostäder. Då även behovet av bostäder för äldre. Vi måste göra allt för att upprätta trygghetsboenden även i våra strategiska orter.

Vår mat i skolan och äldreomsorgen har fått större fokus. Måltidspolicyn är ett stort steg framåt. Men fortfarande vill inte ni i majoriteten anta den av Region Östergötland och Länsstyrelsen framtagna livsmedelsstrategin. Det vill vi och det nu.

Politik handlar om prioriteringar. Det måste vi göra för att satsa på rätt verksamheter. Skall jag ha en synpunkt gällande era (majoritetens) politiska direktiv så gäller det punkten om ”Fortsatt Centrumutveckling”. Vad ingår i detta och när? Om det är så att det enbart syftas till ”Kulturcentrum” vilket jag inte tror, men om det gör det, så är jag inte emot det men tidpunkten är inte den rätta för fortsatta satsningar där.

Vi måste se till kärnverksamheter som skolan, äldreomsorgen samt lösa vår bostadsbrist innan fler satsningar görs vid Kulturcentrum.


Vi i Centerpartiet yrkar på att följande punkter beaktas vid upprättande av budgetförslagen:


• att kommunen skall erbjuda alla gymnasieungdomar på Facetten, som står utan sommarjobb, sommarjobb i kommunens regi.

• att öka närvaron av antalet vuxna i skolan, så att lärare får vara pedagoger och så att andra kan vara rastvakter, utföra administrativa uppgifter mm

• att fler trygghetsboenden upprättas, även utanför tätorten

• att kommunen skall anta Region Östergötlands och Länsstyrelsens framtagna ”Livsmedelsstrategi”

• att kommunen skall ha ett ökat samarbete med idrottsföreningar, ideella organisationer och studieförbund när det gäller samhällsorientering och att proaktivt arbeta med integrationsfrågor

• att kommunen skall jobba för att 100 % skall ha tillgång till fiber i kommunen

• att kommunen skall arbeta för att möjliggöra byggnation snabbare och enklare

• att kommunen skall utreda eventuellt behov av ett kommunalt bostadsbolag"