onsdag, april 11

Vecka 15, En motion mm

God dag!

Denna vecka har jag haft Planering- och Ekonomiutskott samt Barn- och Utbildningsutskott.
På torsdag har vi i Kommunstyrelsens presidium möte med Revisionen.

Jag tänkte fortsätta lite med vad som hände på förra Kommunfullmäktige.
Då lämnade Ann Hemmingsson, Centerpartiet in en motion om "Rent vatten till alla".

Här nedan kan ni läsa motionen.

Motion, Rent vatten till alla

Centerpartiet vill att alla i Åtvidaberg ska ha tillgång till dricksvatten av god kvalitet. Vi har drabbats av låga grundvattennivåer flera år i rad, vilket innebär stora utmaningar. Med klimatförändringarna medför risk för både låga nivåer och höga flöden, vilket ökar risken att bakterier och föroreningar sprids. För att alla ska kunna fortsätta ha tillgång till rent vatten krävs även lokala insatser för att värna vårt vatten i vår kommun.

Att ha, näst intill, oändlig tillgång till rent dricksvatten har länge varit en självklarhet i Sverige. Vattenbrist innebär därför stora, och delvis nya, utmaningar för kommuner, småföretagare och hushåll. Tillgången till dricksvatten påverkas av flera faktorer: överutnyttjande, underinvestering i VA-infrastruktur samt förändrade flöden och nederbörd i klimatförändringarnas spår. Med klimatförändringar och effekter som översvämningar ökar även risken för jordskred, spridning av bakterier och förorenande ämnen.

Spridning av mikroplaster ut till våra vattendrag kommer från bland annat däckslitage, tvätt av textilier som innehåller syntetfiber eller från hygienartiklar med mikroplastpartiklar. Vilken effekt detta har på människor är oklart men i djurriket innebär detta fortplantningsstörningar, liksom att hela ekosystem rubbas.
Kommunen behöver en plan som belyser vattenresurserna som finns, både ytvatten och grundvatten. Vattenförsörjningen måste vara långsiktigt hållbar för att trygga medborgarnas hälsa nu och i framtiden Planen skall omfatta både tätorter, där kommunen idag ansvarar för vattenförsörjningen, samt landsbygden där vattenförsörjningen främst sker genom privata anläggningar. Tillgången till rent vatten följer inga kommungränser. Det grannkommunerna gör kan påverka vårt vatten och det vi gör kan påverka grannkommunernas vatten.

Centerpartiet föreslår kommunfullmäktige:

Att ge kommunstyrelsen uppdrag att se över kommunens långsiktiga vattenplanering och samtidigt tar fram en lokal vattenförsörjningsplan.
Att planen belyser både kvantitet och kvalitet av dricksvattnet.
Att planen gäller hela kommunen, både tätort och landsbygd.
Att kommunen samverkar med grannkommuner för en långsiktig och hållbar vattenförsörjning.
Att bygga vattenreningsverk för att minimera utsläpp av microplaster i våra vattendrag.

2018-03-10

Ann Hemmingsson
Centerpartiet i Åtvidabergs kommun

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar