onsdag, april 4

Vecka 14, Mer från Kommunfullmäktige, Budgetdirektiv

God dag!

Idag har vi haft Kommunstyrelsemöte. På fredag skall jag vara med på ägarmöte med RTÖG.

För att klara göra vad jag sa i talarstolen på förra veckans KF så ser ni nedan mina argument för våra budgetdirektiv.

"Kommunen är nära att nå ”soliditetsmålet”.
Men kommunen har stora borgensåtaganden och pensionsförpliktelser som ligger utanför den soliditet som vi jämför oss med. Vi måste ta oss en funderare på om vårt målpaket är det rätta. Jag anser att det är bra att det ses över i och med nya ”Vision 2030”.

Vi i Centerpartiet har i alla fall landat i att för kommande år så är ett resultatmål på 21 Mkr okej. Det för att vi inte riktigt ”är där” än med soliditeten, men också med tanke på att stora investeringar väntar och behöver göras.

När det gäller de politiska budgetdirektiven så har vi flera punkter som jag yrkar på att vi skall besluta om var för sig.

Men först vill jag säga det att majoritetens förslag till direktiv, ja de är bra. Det finns nog ingen punkt som jag anser skall tas bort. Men de saknar spetsen och det där ”lilla extra”.

Vi i våra direktiv lyfter fram att det får vara nog nu. Vi måste lösa bostadsbristen. Vi måste våga lyfta på stenar som kan ses som orubbliga. Därför måste tanken på ett bostadsbolag tänkas. Vi vill att detta skall ses över så fort som möjligt.

Vi anser också att det skall vara en självklarhet att alla i kommunen skall kunna ha tillgång till fiberuppkoppling. Landsbygden har samma rätt till en så livsviktig sak som kommunikationer. Inte minst måste våra företagare på landsbygden få rätt förutsättningar för att driva sina företag.

Vi måste låta våra lärare vara lärare. Administrativa uppgifter mm som ej krävs pedagogisk utbildning för att utföra måste utföras av någon annan. Så måste alla kommuner börja tänka annars kommer vi ha en än större brist av pedagoger.

Jag var på möte med strategiska gruppen i Grebo för en vecka sedan. Där nämndes bland annat behovet av bostäder. Då även behovet av bostäder för äldre. Vi måste göra allt för att upprätta trygghetsboenden även i våra strategiska orter.

Vår mat i skolan och äldreomsorgen har fått större fokus. Måltidspolicyn är ett stort steg framåt. Men fortfarande vill inte ni i majoriteten anta den av Region Östergötland och Länsstyrelsen framtagna livsmedelsstrategin. Det vill vi och det nu.

Politik handlar om prioriteringar. Det måste vi göra för att satsa på rätt verksamheter. Skall jag ha en synpunkt gällande era (majoritetens) politiska direktiv så gäller det punkten om ”Fortsatt Centrumutveckling”. Vad ingår i detta och när? Om det är så att det enbart syftas till ”Kulturcentrum” vilket jag inte tror, men om det gör det, så är jag inte emot det men tidpunkten är inte den rätta för fortsatta satsningar där.

Vi måste se till kärnverksamheter som skolan, äldreomsorgen samt lösa vår bostadsbrist innan fler satsningar görs vid Kulturcentrum.


Vi i Centerpartiet yrkar på att följande punkter beaktas vid upprättande av budgetförslagen:


• att kommunen skall erbjuda alla gymnasieungdomar på Facetten, som står utan sommarjobb, sommarjobb i kommunens regi.

• att öka närvaron av antalet vuxna i skolan, så att lärare får vara pedagoger och så att andra kan vara rastvakter, utföra administrativa uppgifter mm

• att fler trygghetsboenden upprättas, även utanför tätorten

• att kommunen skall anta Region Östergötlands och Länsstyrelsens framtagna ”Livsmedelsstrategi”

• att kommunen skall ha ett ökat samarbete med idrottsföreningar, ideella organisationer och studieförbund när det gäller samhällsorientering och att proaktivt arbeta med integrationsfrågor

• att kommunen skall jobba för att 100 % skall ha tillgång till fiber i kommunen

• att kommunen skall arbeta för att möjliggöra byggnation snabbare och enklare

• att kommunen skall utreda eventuellt behov av ett kommunalt bostadsbolag"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar