onsdag, juni 20

Vecka 25, Kommunfullmäktige med "Avfallsplan" och Motion om Trygghetsbostäder och RKHF Kopparsvanen

God dag!

Idag har det varit Kommunfullmäktige. Där beslutades det bland annat om kommunens nya "Avfallsplan".

Vi i Centerpartiet hade ett par yrkanden om tillägg/ändringar. Ni kan läsa om dem nedan. För övrigt så har jag lämnat in en motion om, "Ge RKHF Kopparsvanen i uppdrag att bygga trygghetsbostäder", jag bifogar motionen med detta inlägg,

"Ärende ”Avfallsplan för Åtvidabergs kommun”

Jag beklagar att det är så få av oss oppositionspartier som tar chansen att skriva remissyttranden. Även om man håller med i helhet kan man skriva det i ett yttrande.
Jag är tacksam för förvaltningens svar och synpunkter på vårt yttrande.
Jag tycker det är bra att vissa delar som vi skrev om har arbetats in.

Men det är en sak som vi vill vara mer tydliga på.
Ett av huvudmålen med avfallsplanen är att uppnå en hållbar hantering av matavfall. En del i detta är att uppnå mindre matsvinn i de kommunala köken. Det är jättebra att vi jobbar för minskat matsvinn i våra egna kök.

Men vi skulle kunna göra mer.

I uppföljningen av förra avfallsplanen för 2012-2016 kan jag läsa följande:
”2015 ska den totala mängden hushållsavfall i kommunen (per invånare och år) ha minskat med minst 10 % jämfört med 2010.” Målet är inte uppnått!
”Det ska senast 2014 finnas möjlighet till källsortering vid all kommunal verksamhet”. ”Upprätta handlingsplaner för hur det ska gå till”. Målet är inte uppnått!
”Kännedom om gamla avfallsupplag och dess miljöpåverkan ska vara god. 2014 ska en handlingsplan finnas för att vid behov åtgärda avslutade avfallsupplag”. Målet är inte uppnått!

Sen så har vi detta med:
”Källsortering av matavfall ska införas i och med ny insamlings- och behandlingsentreprenad, det vill säga från och med 2013.” Målet är inte uppnått!

När det gäller det här sista. Jag förstår problemen, jag förstår att det är en stor kostnad med just ”flerfackskärlen”. Men någonting måste vi göra.

Vi vill inte bara utreda vi vill utföra också.

Därför yrkar jag på lite tillägg gällande Mål 2 på sidan 17.
Jag yrkar på en ändring av målet till:
Utreda och utföra åtgärder för att samla in och behandla matavfallet separat i samband med planerad upphandling 2020.
I och med detta yrkar jag också på en ändring av åtgärder till:
Utreda och utföra åtgärder för insamling av matavfall. Detta ska utföras för såväl hushåll, restauranger, storkök och butiker."

Dessvärre fick vi inget gehör för vårt yrkande.


Här kommer motionen.

MOTION
”Ge RKHF Kopparsvanen i uppdrag att bygga trygghetsbostäder”

Centerpartiet vill främja tillskapandet av trygghetsbostäder. Vi anser att RKHF Kopparsvanen skall ta fram förslag till och genomföra byggnation av trygghetsbostäder.

Vi har en bostadsbrist. Vi måste få till fler bostäder. Då främst bostäder för äldre. Vi i Centerpartiet anser att tillskapandet av trygghetsbostäder skall ske nu, och då i hela kommunen.

Vi har ”Riksbyggens kooperativ hyresrättsförening Kopparsvanen”. En förening som är bildad för att främja medlemmarnas ekonomiska intresse genom att till sina medlemmar upplåta bostadslägenheter med hyresrätt i Åtvidabergs kommun, vilka bostäder skall vara avsedda för vård-, omsorgs- och trygghetsboende.

Trygghetsbostäder är en boendeform som erbjuder ett boende med möjligheter till utökad service, social gemenskap, möjlighet att delta i gemensamma måltider och övrig samhällsservice vilket ger grund för trygghet och hög boendekvalitet för äldre. Vi vet ju att längtan efter bostäder för äldre i alla delar av kommunen är hög samtidigt som vi har många äldre i vår kommun.

Fler fördelar med trygghetsbostäder är att skapa nya möjligheter för att på ett rationellt och effektivt sätt bedriva kommunal vård- och omsorg i kommunens olika delar. Ytterligare fördelar är att i förebyggande syfte minska behovet av flytt till särskilt boende samt att öka rotationen på vår bostadsmarknad.


Därför yrkar Centerpartiet i Åtvidaberg;

♣ att kommunfullmäktige ger RKHF Kopparsvanen i uppdrag att snarast arbeta fram förslag till och genomföra byggnation av trygghetsbostäder.


Åtvidaberg den 11 maj 2018.
Centerpartiet i Åtvidaberg gm.
Joakim Magnusson

Jag önskar er alla en
Trevlig Midsommar!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar