tisdag, juni 26

Vecka 26, Centerpartiets förslag för ett bättre företagsklimat i Sverige, del 2

God dag!

För ett bättre företagsklimat behövs det långsiktighet och ansvarstagande från politiken.

Centerpartiet står för den handlingskraft företagsklimatet i Sverige behöver och presenterar i en ny rapport 40 samlade förslag som vi lagt den här mandatperioden för att stärka företagsamheten, få fler människor i arbete och öka tillväxten under nästa mandatperiod. Vår målsättning är att återigen ge Sverige ett företagsklimat i världsklass.

Här kommer lite mer utdrag ur rapporten samt vilka förslag som vi i Centerpartiet driver för att få ett bättre företagsklimat.


"För att företag ska kunna växa och utvecklas är kompetensförsörjningen avgörande. Här har politiken ett stort ansvar. Dagens arbetsmarknadspolitik är inte anpassad för framtidens arbetsmarknad. Centerpartiet har redan tidigare krävt en arbetsmarknadskommission, för att på djupet kunna visa vilka reformer som behövs för framtiden. Ska Sverige långsiktigt fortsätta vara ett starkt land med högt välstånd krävs det att arbetsmarknaden inte präglas av ett nostalgiskt synsätt som står i vägen för viktiga förändringar. Det är avgörande att föra en politik som säkerställer att företagen har tillgång till kompetent arbetskraft. Det är skadligt för tillväxten som helhet när företagen inte hittar tillräckligt kompetent arbetskraft. Centerpartiet vill därför stärka möjligheten till omställning mitt i livet, se ett utbildningssystem där utbildning leder till jobb och att utbildningarna på alla nivåer ska ha nära samverkan med arbetsmarknaden. Kombinationen av flexibilitet och omställning stärker både anställda och företag.

14: Bygg ut Yrkeshögskolan med 5000 fler platser.

15: Ge möjlighet till studiemedel högre upp i åldrarna.

16: Förstärk yrkesutbildningarna på gymnasiet med bland annat fler yrkescollege.

17: Öka antalet lärlingar och lärlingsanställda, genom incitament och lärlingsråd med
företagen.

18: Rekrytera fler lärare bland toppstudenter och starta nya förstklassiga lärarhögskolor.

19: Stoppa kompetensutvisningarna.


En bostadspolitik där fler får plats.
För att företagen ska kunna rekrytera kompetent arbetskraft är tillgången till bostäder avgörande. Ett av de största problemen på svensk bostadsmarknad är avsaknaden av billiga bostäder för människor med låga inkomster och att experter som flyttar tillfälligt till våra städer saknar hyresrätter utan tvingas köpa sin bostad. Såväl byggregler, hyressättning som strukturerna på bostadsmarknaden behöver i grunden arbetas om för att få fram möjligheten till en bostad för fler. Detta är inte bara solidariskt med de som har en svag ekonomisk ställning. Det är dessutom avgörande för att människor ska kunna ta de jobb som erbjuds eller för att kunna studera på annan ort.

20: Inför en friare hyressättning.

21: Skapa enklare byggregler och mindre markrestriktioner.

22: Skapa fler tillfälliga bygglov och lättnader i plan- och bygglagen.

23: Gör det enklare att hyra ut bostäder i andra hand.

24: Underlätta byggande utanför detaljplanelagt område.

25: Avskaffa det generella strandskyddet men behåll det i områden med stora naturvärden."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar