onsdag, april 29

Annons och Barn- och Utbildningsutskottet

God dag.

Sen jag skrev förra måndagen har vi i Centerpartiet haft en annons i (Nya Klippet) Åtvidabergsplatsen om denna blogg. Det är tänkt att jag skall skriva minst ett inlägg per vecka på bloggen. De kan handla om politik på riks-, region- eller kommunnivå. Det kan också vara inlägg om kommunen i allmänhet. Det kan också smyga sig in något eller några lite mer privata inlägg från mig och min familj eller vad jag gör. Dock kommer de flesta inläggen gälla Åtvidabergs kommun och vad jag upplever som förtroendevald i Åtvidaberg, med fokus på vilka möten jag deltar i som oppositionsråd. Hoppas ni kommer att tycka att det är intressant att följa en politiker i vardagen samt få lite roligt på vägen. Vill ni få mer inblick än vad jag hinner skriva här så lägg gärna till mig som vän på Facebook, där kommer jag lägga upp flera korta inlägg under dagarna.

Förra veckan hade vi Barn- och Utbildningsutskott. Vi var på besök i Kisa på Värgårdsskolan. Där fick vi en informerande rundtur i köket av Anki Bexell, Kindas Kostchef. Det var en mycket bra och tydlig information vi fick gällande kostupphandling, närodlat och tillagningskök. Jag lärde mig att bra kött (från svenska gårdar producerade enligt svensk lagstiftning) kan vara billigare i längden trots att det (kan vara) är dyrare i inköp. Detta på grund av att köttet är av så mycket bättre kvalitet så man får ut mycket mer mat av råvaran. Detta gäller också kyckling. När det gäller upphandling av mat så finns det bra hjälp att få för att man skall kunna styra upphandlingen så att man får det man vill ha. Sen så klart finns det många fördelar med att ha tillagningskök på skolan. Det ger att man kan anpassa mängden mat man gör bättre, vilket leder till mindre svinn. Det blir en inbjudande matdoft i matsalen som inbjuder till att eleverna äter mer. Jag ser bara fördelar. Sen så handlar ju det om ekonomi, eller kan göra, det är inte säkert att det blir dyrare. Men om det skulle bli det så handlar det om politiska prioriteringar och värderingar.

Jag har också varit "Elev för en dag". Vi i Barn- och Utbildningsutskottet var ute i skolorna i fredags. Jag var på Alléskolan i klass 4a. Det var en mycket rolig upplevelse som dessutom gav mig en bra inblick hur det är att vara just elev. Ett bra arrangemang som behövs för att vi politiker skall kunna få en bättre känsla för hur vardagen ser ut i skolan. Tack klass 4a för en bra dag!

Snart är det dags för föreningsstämma i Kopparsvanen. Där skall jag närvara. Går det som är föreslaget kommer flera politiker vara styrelseledamöter efter den. Bland annat är jag en av de föreslagna.

Idag är det också Kommunfullmäktige.

Ha en bra dag!

måndag, april 20

Mötesplatser

God dag.

I fredags var jag på möte med Åtvidaberg Satsar.

Det handlade om mötesplatser för Åtvidabergs invånare, med lite fokus på unga, äldre och medborgare med olika bakgrund.

Vi började på Mässen men gick sen vidare ner till platsen där biblioteket är tänkt att vara.
Min åsikt gällande biblioteket vet alla nu. Jag tycker att biblioteket är inte tvunget att ligga just i de lokalerna. Jag anser och har gjort det från början att biblioteket skall ligga i kommunägda fastigheter. Detta för att kommunen skall optimera sina fastigheter och ha så mycket verksamhet som möjligt i de lokaler som man har. Utnyttjar man inte lokalerna så borde det ses över om man skall ha kvar dem eller inte. Dessutom skall vi minimera behovet av att hyra lokaler av någon annan. Nu är det ju så att majoriteten har köpt dessa lokaler som de vill ha biblioteket så nu är det bara att hoppas att budgeten håller och att det inte blir dyrare än vad som är sagt, blir det dyrare tycker jag att beslutet skall ses över.

På Åtvidaberg Satsar delades vi in i grupper. Sen skulle vi besvara och diskutera tre olika frågor.
Det fanns många svar på dessa frågor och vad jag skriver här är mina tankar och svar.

1. Vilka mötesplatser finns idag? Fysiska, virtuella. Finns svagheter och hinder med dem?
Virtuella finns många. Facebook, bloggar mm. De är ju övergripande var man än bor, bara man har tillgång till internet.
Fysiska mötesplatser är trots allt många. Idrottsevenemang, skolan, kommunhuset, handelslokaler mm. Det går att rabbla upp många olika platser. Jag anser ju också att hemmet är en mötesplats där man ses familj, släkt och vänner.
Däremot har Åtvidaberg några stora svagheter. Det finns ingen riktig utpekad mötesplats och de mötesplatser som finns är informella mötesplatser där man (råkar) träffa på varandra. Det är också så att mötesplatser där flera intressen träffas finns ej. Går man på fotboll träffar man likasinnade. Handlar man så träffar man andra som är där för att handla mm. Med andra ord finns det ingen mötesplats som förenar de med olika intressen.

2. Framtidens mötesplatser? Behov? Hur för att bidra till ett demokratiskt och öppet samhälle.
Vi behöver fler mötesplatser där man kan träffas och där också flera intressen strålar samman. De måste också kunna användas av alla olika grupper i samhället. De skall kunna förena unga med äldre, infödda med nyanlända och fotbollsintresserade med kulturintresserade.
Vi behöver också vara bättre på att marknadsföra de mötesplatser vi har och de vill ha.

3. Vad kan Kulturcentrum/Biblioteket som mötesplats betyda för just dig? Hur vill du använda platsen? Viktigaste funktionerna?
För mig så innebär detta just det att förena olika intressen. Då menar jag det så kallade kulturcentrum och inte enskilt biblioteket.
Det är viktigt att det skall vara tillgängligt både vad gäller tid, plats och utformning.


Det kom många olika svar på dessa frågor från våra olika grupper.
Det var många önskemål om vad en mötesplats skall vara eller kan vara.
Biograf, handelslokaler för hantverk, ungdomshus, aktivitetspark, pub, scen, bibliotek mm och helst allt på samma ställe.

Med alla dessa olika svar så funderar jag på om det är så rätt att lägga biblioteket där och att det skall ta all lokalyta.
Men om så blir fallet se då till att locka näringslivet och Åtvidabergarna ner till området så att det sjuder av liv och att området tilltalar folk med olika intressen och olika bakgrund. Vi måste marknadsföra området mer och få etablering av flera företag och även jobba för att få fler olika användningsområden för flera av lokalerna. En plats för alla oberoende av intresse, kön, ålder eller härkomst.

onsdag, april 15

Långbrottsskolan, rättslig process

God Kväll.

Viktiga beslut tar vi hela tiden. Både i det privata, i våra yrkesroller eller som förtroendevald.
Men igår kan man säga att i ett konferensrum i kommunhuset i Åtvidaberg togs det ett modigt beslut.
Ordet modigt togs i sin mun av majoriteten (S) och (M) och jag håller med.
Beslutet var just modigt på grund av sin svårighetsgrad och komplexitet.

Vi i Planering- och Ekonomiutskottet tog nämligen beslutet att avstå från fortsatt process i Hovrätten gällande Långbrottsskolan och tvisten med Torpheimer.
Vi i Planering- och Ekonomiutskott var eniga i beslutet om att inte fortsätta processen i Hovrätten. Detta mest på grund av den juridisk osäkerheten kring dom i Hovrätten och möjligheten att få skadestånd bedöms som liten. Tingsrätten har ju sen tidigare valt att gå Torpheimers väg och att kommunen skall ersätta deras rättegångskostnader.

Trots att Hovrätten beviljade kommunen prövningstillstånd, så har jag landat i att det här är rätt väg att gå, så också de övriga i utskottet. Men mitt beslut tog jag efter noggrant övervägande av juridiska aspekter och finansiella incitament för och emot vid sittande bord. Beslutet var som sagt svårt att ta och det bär emot att ta det då jag egentligen anser att Tingsrätten har fel i sin bedömning och att kommunen har rätt. Dessvärre så är det ju så att den som har rätt är inte alltid den som får rätt när det gäller rättsliga processer.

Enligt min åsikt, efter flera år i byggbranschen, så står det helt klart att det är en totalentreprenad som kommunen har haft som mål att få och att syftet var att möjliggöra för skolverksamheten att verka på Långbrottsskolan. Så där har Tingsrätten fel i sin bedömning, att det skulle vara en generalentreprenad. Dessvärre så är det just upphandlingsförfarandet som gör att jag bottnade i mitt beslut. De som skötte upphandlingen har gjort det på ett felaktigt sätt som gör att det kan tolkas som att kommunen har styrt upphandlingen genom att föreslå en lösning, (en arbetsinsats). Sen är det oklart, minst sagt, vem som har kommit med den och varför den står där den gör i kontraktshandlingarna.
Kort sagt så måste kommunen bli mycket bättre i sina upphandlingar. Där önskar jag mer fokus från (S) och (M).

Sen finns ju också bland motiven till att avstå från en fortsatt process att inte riskera mer skattemedel samt att komma igång med den fortsatta utvecklingen av Långbrottssområdet. Där är vi nog inte överens, om vad utveckling av Långbrottssområdet innebär, men det är en annan fråga.

måndag, april 13

Distriktsstämma

God dag.

I helgen var jag på Östgötacenterns distriktsstämma. Den var i Mjölby under lördagen.

Det var sju stycken motioner inlämnade.
Det gick som jag ville i 5 av dem.
En ströks på begäran av motionären.

Det blev mycket inlägg och debatterande på ett par av motionerna.

En handlade om "Decemberöverenskommelsen".
Jag är inte glad åt denna.
Men jag anser att i det dåvarande läget så var det ett av de mindre dåliga alternativen.
Så jag tycker det var rätt av distriksstämman att avslå motionen om att uttala kritik mot "DÖ".
Sen så tror jag i och för sig inte att den kommer hålla på sikt, kanske inte ens hela denna mandatperiod.

Men som sagt de andra alternativen var sämre. Vårt land måste regeras. "DÖ" innebär att det största alternativet styr och får igenom sin budget. Det kommer även att gälla för Alliansen när vi (självklart) kommer bli större än vänsterpartierna efter nästa val. Så som det är nu att Sverige styrs med vänsterpolitik är inte på grund av "DÖ" utan på grund av resultatet av riksdagsvalet 2014. Det finns dessvärre ingen borglig regeringsmajoritet.
Ett samarbete med (Sd) rasisterna är inte och kommer inte vara ett alternativ. De är inte borgliga och de har en människosyn som vi självklart inte håller med om.
(Sd) är inte ett ansvarstagande parti och kommer aldrig att vara. De har sagt att de kommer att fälla varje regering om de inte får gehör för sin extrema hållning gällande invandringspolitiken.

De som säger att "DÖ" är odemokratisk. Finns det något fog för det.
"DÖ" är faktiskt undertecknad av sex partier som har tillsammans 82 % av väljarnas röster bakom sig.
Sen är det ju så att "DÖ" innebär i praktiken att den riksdagsordning som har funnits i många år upprätthålls, med andra ord att det största regeringsalternativet som har sin statsministerkandidat godkänd av riksdagen också får igenom sin budget.


En annan motion handlade om "En öppen och ansvarsfull asyl- och flyktingpolitik."
Det var den som jag inte håll med om.
Den innehåll fyra att-satser.
Alla att-satser kan man säga gäller regler för att komma hit till Sverige.
Det är inte där jag anser att fokus skall ligga, absolut inte.
Jag anser att fokus skall ligga på integration. Alltså hur vi får ett bättre flyktingmottagande.
Där stödjer jag självklart vårt ny framtagna program på 20 punkter.
Men distiktsstämman antog motionen i sin helhet. Jag, med flera andra, godtog två att-satser men inte de övriga två.
Nu får vi se hur partistämman gör i höst.

Partistämman äger rum i Falun i september.
Där skall jag närvara som ombud vald av distriktsstämman.

Jag blev invald i distriktsstyrelsen.
Jag är självklart glad över detta och tackar alla för förtroendet.
Jag ser med spänning och glädje fram emot vad som komma skall i mitt nya uppdrag.

onsdag, april 1

Glad Påsk

Jag önskar er alla en Glad Påsk.

För övrigt anser jag att kommunhuset skall göras om till bostäder och verksamheten här skall flytta ned till Facetten.

Mer KF Mars, Del Budget 2015 justering

Hej!

Det måste till en justering av Budget för 2015.
Detta pga organisationsförändring samt nya regler för komponentredovisning.
Helt rätt.

Men majoriteten (S) och (M) har även ändrat i posten gällande "Stadsparken centrala ind. omr."
De har lagt mer tyngd 2016 och 2017 istället för under 2015.
Bra så.
Men Centerpartiet anser att denna investering måste vänta lite till.
Det är investeringstungt 2015 och för den delen hela mandatperioden.
Flera investeringar som måste göras kan dyka upp. 100 procent säkert.
Då blir det svårt att hålla budgeten, om inte omöjligt.

Mina farhågor är att denna mandatperiod blir ännu en där den sittande majoriteten överskrider investeringsbudgeten.
Dessvärre är sannolikheten stor att detta inträffar om de inte tänker mer ekonomiskt vid upprättandet av budget 2016, 2017 och 2018.