måndag, april 20

Mötesplatser

God dag.

I fredags var jag på möte med Åtvidaberg Satsar.

Det handlade om mötesplatser för Åtvidabergs invånare, med lite fokus på unga, äldre och medborgare med olika bakgrund.

Vi började på Mässen men gick sen vidare ner till platsen där biblioteket är tänkt att vara.
Min åsikt gällande biblioteket vet alla nu. Jag tycker att biblioteket är inte tvunget att ligga just i de lokalerna. Jag anser och har gjort det från början att biblioteket skall ligga i kommunägda fastigheter. Detta för att kommunen skall optimera sina fastigheter och ha så mycket verksamhet som möjligt i de lokaler som man har. Utnyttjar man inte lokalerna så borde det ses över om man skall ha kvar dem eller inte. Dessutom skall vi minimera behovet av att hyra lokaler av någon annan. Nu är det ju så att majoriteten har köpt dessa lokaler som de vill ha biblioteket så nu är det bara att hoppas att budgeten håller och att det inte blir dyrare än vad som är sagt, blir det dyrare tycker jag att beslutet skall ses över.

På Åtvidaberg Satsar delades vi in i grupper. Sen skulle vi besvara och diskutera tre olika frågor.
Det fanns många svar på dessa frågor och vad jag skriver här är mina tankar och svar.

1. Vilka mötesplatser finns idag? Fysiska, virtuella. Finns svagheter och hinder med dem?
Virtuella finns många. Facebook, bloggar mm. De är ju övergripande var man än bor, bara man har tillgång till internet.
Fysiska mötesplatser är trots allt många. Idrottsevenemang, skolan, kommunhuset, handelslokaler mm. Det går att rabbla upp många olika platser. Jag anser ju också att hemmet är en mötesplats där man ses familj, släkt och vänner.
Däremot har Åtvidaberg några stora svagheter. Det finns ingen riktig utpekad mötesplats och de mötesplatser som finns är informella mötesplatser där man (råkar) träffa på varandra. Det är också så att mötesplatser där flera intressen träffas finns ej. Går man på fotboll träffar man likasinnade. Handlar man så träffar man andra som är där för att handla mm. Med andra ord finns det ingen mötesplats som förenar de med olika intressen.

2. Framtidens mötesplatser? Behov? Hur för att bidra till ett demokratiskt och öppet samhälle.
Vi behöver fler mötesplatser där man kan träffas och där också flera intressen strålar samman. De måste också kunna användas av alla olika grupper i samhället. De skall kunna förena unga med äldre, infödda med nyanlända och fotbollsintresserade med kulturintresserade.
Vi behöver också vara bättre på att marknadsföra de mötesplatser vi har och de vill ha.

3. Vad kan Kulturcentrum/Biblioteket som mötesplats betyda för just dig? Hur vill du använda platsen? Viktigaste funktionerna?
För mig så innebär detta just det att förena olika intressen. Då menar jag det så kallade kulturcentrum och inte enskilt biblioteket.
Det är viktigt att det skall vara tillgängligt både vad gäller tid, plats och utformning.


Det kom många olika svar på dessa frågor från våra olika grupper.
Det var många önskemål om vad en mötesplats skall vara eller kan vara.
Biograf, handelslokaler för hantverk, ungdomshus, aktivitetspark, pub, scen, bibliotek mm och helst allt på samma ställe.

Med alla dessa olika svar så funderar jag på om det är så rätt att lägga biblioteket där och att det skall ta all lokalyta.
Men om så blir fallet se då till att locka näringslivet och Åtvidabergarna ner till området så att det sjuder av liv och att området tilltalar folk med olika intressen och olika bakgrund. Vi måste marknadsföra området mer och få etablering av flera företag och även jobba för att få fler olika användningsområden för flera av lokalerna. En plats för alla oberoende av intresse, kön, ålder eller härkomst.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar