torsdag, augusti 20

Åtvidaberg Satsar

Hej!

Idag var jag på ett utökat referensgruppsmöte med Åtvidaberg Satsar.
Där deltog förutom referensgruppen med projektledarna för Åtvidaberg Satsar, fler politiker, företagare och skolpersonal.

Temat för dagen var "Multikulturella Åtvidaberg".

Det är många idéer och initiativ som pågår och meningen med mötet var att kombinera dessa men även inspirera till nya.
Det slutar ofta i att Kommunen (äger) frågan men det pågår ju mycket i föreningslivet, näringslivet, inom skolan och av andra i samhället.

Men vad mer kan göras och hur skall det som utförs synliggöras. Åtvidaberg är redan i dag mångkulturellt. Men vi alla behöver bli bättre på att lyfta det som är positivt med mångfald och synliggöra att mångfald är viktigt för att inte säga livsnödvändigt för kommunens framtida utveckling.

Under mötet delades vi in i fyra grupper.

Det väldigt många idéer och tankar som kom fram.


Mina reflektioner är:
Att alla olika begrepp behöver förklaras och informeras om i samhället. Vad menas med EK-boende, asyl mm
Detta tror jag skall göras på kommande Åtvidaberg Satsar möte. Jag hoppas generellt på ett större deltagande och mer engagemang från fler boende i kommunen så att det inte bara blir en mindre krets som gör allt. Kom gärna och delta på ett eller flera möte med Åtvidaberg Satsar.

För att få en bra integration tror jag att det är viktigt att arbeta i två riktningar. Både för de redan boende i kommunen och ge de mer information om nyinflyttade och vad man kan göra för att underlätta deras integration i samhället. Detta kan göras för alla nya kommuninvånare, inte bara de från andra länder, utan även för de som flyttar hit från andra orter i landet. Den andra riktningen är att ge information till de inflyttade för att underlätta för dem att komma in i samhället.


Så till vad som skulle kunna göras:

Först måste man börja att fråga de nyanlända om vad de vill att samhället skall göra för dem för att integreras så fort som möjligt. Detta måste göras i större utsträckning än vad som görs idag och det som kommer fram där skall realiseras i största mån.
Mer mötesplatser. Vem som skall ordna dessa? Självklart är det allas ansvar. Kommunen, näringslivet, föreningar och privatpersoner.
Språket är mycket viktigt. Det skall gå så fort som möjligt att få den hjälp man behöver för att lära sig svenska, om man kommer från ett annat land.
Rundvandringar. I samhället i stort, ansvaret där borde ligga på privatpersoner, föreningar samt kommun.
Studiebesök på företag. Näringslivet.
Fadderfamiljer. Men helst utan så tydliga krav på någon av parterna. Det är viktigt att de kommuninvånare som vill skall kunna visa intresserade nyanlända hur en vanlig dag i Åtvidabergs Kommun kan vara.

Sen en viktig sak till.
Det är många nyanlända från andra länder som är väldigt snabba med att integrera sig i vårt samhälle. De lär sig språket snabbt. De har stort kunnande inom något eller flera områden. Dessvärre är det så att dessa personer inte stannar i vår kommun. Där måste alla skärpa till sig för att få dessa hårt arbetande och intressanta personer att stanna kvar och berika vår kommun. Vi behöver dessa personer för att vår kommun skall vara en livskraftig kommun både nu och i framtiden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar