torsdag, december 8

Vecka 49, Planering och ekonomiutskott mm

God dag!

Denna vecka är en vecka med lite mindre inbokade möten och lite mer planering inför kommande aktiviteter och ärenden.
Det enda mötet jag har och deltagit i var tisdagens Planering- och Ekonomiutskott. Det var heller inget långt möte men det innehöll innehållsrika informationer.

Förutom ett ärende så var det sedvanlig information från kommunchef och ekonomichef. Gällande strategisk utveckling mm så vet vi att behovet av olika typer av bostäder är stort. Vi har ett stort behov i kommunen av flera olika typer av boenden till exempel gruppbostäder och trygghetsbostäder. Utöver detta behöver vi fler bostäder för nyanlända, yngre samt äldre för att få en bättre rotation på vår bostadsmarknad. Bra att förvaltningen jobbar aktivt med flera lösningar och åtgärder för att underlätta situationen.

Ekonomirapport får vi också på mötet. Prognosen för i år är positiv. Den satta budgeten är tuff i och med att vi har ett högre resultatkrav för att vi skall komma i kapp med soliditeten. Trots att vi har ett högt resultatkrav så verkar vi gå flera miljoner bättre än den beslutade budgeten.
Bra eller dåligt?
Självklart bra av den aspekten att ett bra resultat är bättre än ett dåligt. Det är också extra bra i och med att vi behöver stärka vår soliditet. Vi ser ett behov av mer investeringar. Med ett högre resultat under mandatperioden kan man göra mer investeringar. Men självklart innebär inte det att man har råd att göra fel investeringar eller bygga på sig verksamhet som kommer att kosta mer än vad den inbringar i intäkter i framtiden. Det får heller inte vara så att det har sparats för mycket inom kärnverksamheten för att få upp resultatet. Med den insynen jag har så anser jag dock inte att fallet varit så i år, utan det är några faktorer som gör att resultatet blir så mycket mer. Bland annat högre skatteintäkter, detta på grund av att vi är fler invånare. Vi har också mindre kostnader för våra "ensamkommande" än vad vi har fått bidrag för, det kan vi tacka en effektiv organisation för.
Utrymme för att sänka skatten?
Nja, det är aldrig bra att ta ut för mycket i skatt. Men framtiden innebär stora utmaningar. Enligt SKL kommer en skattehöjning att behövas för att kommunerna skall kunna upprätthålla sin nuvarande service inom de närmsta kommande åren. Det vore bra om vi kunde undvika den. Vilket innebär att förvaltningen måste vara mycket effektiv och att politiken måste rikta sin vilja och åtgärder mot rätt satsningar.

Nästa vecka är det Kommunfullmäktige med flera viktiga ärenden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar