torsdag, december 1

Vecka 48, Budget 2017 i Kommunfullmäktige och (Sd)-ledamöternas oseriöshet

God dag!

Denna vecka har det varit fullt upp.

I måndagskväll hade vi i Centerpartiet "Politikercafé" samt "Fälldinutställning". Flera intresserade kom och tittade på utställningen om Thorbjörn Fälldin. En ikon, det behöver inte sägas mer än så. Tack alla närvarande som förgyllde kvällen.

I tisdagskväll hade vi i Kommunstyrelsens presidium "Politikercafé" i Björsäter. 16 intresserade kom och ställde frågor. Kosten, Strategiska gruppen, Fiber, Trygghetsboende och Bostäder var några av de ämnen som diskuterades. Tack för att just Du kom och bidrog till kommunens framtid.

I går onsdag var det Kommunfullmäktige. Mer om det nedan.

I dag är det Kommunstyrelse. Mer om det när de ärendena kommer upp i Kommunfullmäktige.


Så vad kan jag säga om Kommunfullmäktige i går? Bra debatt om Budget 2017, av de som ställde upp. Det finns ett parti som gillar att se sig själva som offer. Jag behöver inte nämna igen vilka de är. De är inte det, offer alltså, de har precis samma möjligheter som alla andra. De särbehandlas inte på något sätt. Vi har en demokrati i Sverige, vare sig de vill eller inte, så efter valresultatet så har (S) och (M) samverkan för att vara den största majoriteten. Detta för att kunna styra kommunen efter deras politik, vilket jag inte nämner något om här och nu, men så är det. Likaså har några av oss andra partier samverkan för att få ut så mycket av vår politik som möjligt.

När det gäller förfarandet gällande Budget 2017 så har alla partier samma möjlighet att fråga våra tjänstemän, alla partier närvarade på budgetgenomgången och alla partier har tillgång till historiska siffror för att själva kunna göra en egen budget. Man behöver inte vänta på majoritetens budget. Självklart kan man om man inte vill lägga en helt egen budget, vilket ingen brukar göra, rätt att yrka på ändringar och tillägg på majoritetens budget. Så brukar vi i Centerpartiet samt flera andra partier göra. Så gjorde också (Sd) förra året då de yrkade bifall till majoritetens budget men med vissa ändringar. Så hade de också förberett i år och lämnat in innan Kommunfullmäktige. Däremot i Centerpartiets förslag till ändringar och tillägg samt övriga partier så är vi mycket konkreta och skriver enbart om det vi vill ändra och som har med budget att göra. Det är så det skall vara. Allt skall vara med budget att göra för det är det ärendet gäller.

Men så gör inte (Sd) inte. De vill skriva ett helt valmanifest och lämna in. Det är ett valmanifest som pekar ut grupper och som syftar till att öka polariseringen i vårt samhälle och i världen. Det är ett valmanifest som innebär stora risker med tanke på dess innehåll. De förespråkar assimilering istället för integration. De har punkter och text som syftar till osanningar och som vill få oss att tro att läget i samhället är värre än det är. Kort så är riskerna med deras politik stora. De skriver mycket om deras åsikter i många olika frågor, som jag absolut inte håller med om, som inte alls har med budget att göra sen så skriver de på de sista sidorna om lite tillägg och ändringsförslag.

De ändringarna får de självklart lägga yrkande på och det fick de även i går. Men de väljer att inte debattera samt inte yrka på något av sina förslag. Jag antar att de gör så för att de inte fick debattera deras textmassa samt så klart för att försöka vara offer. Med all rätt så skall allt det som inte har med budget att göra ej tas upp och ej debatteras. Fullständigt oseriöst av dem att inte våga stå bakom sina förslag till ändringar och tillägg. Oseriöst att inte ta tillvara på chansen som medborgarna i kommunen har gett dem. De sitter i Kommunfullmäktige vårt ytterst styrande organ och så vägrar de att debattera och stå för sina åsikter. Oseriöst och ett svek mot alla kommuninvånare och speciellt de som lade sin röst på dem.


Här nedan ses vad jag sa i talarstolen och yrkade på.
Dessvärre blev det inget gehör för våra åsikter hos den styrande majoriteten.

"Förvaltningen har som vanligt gjort ett väldigt bra arbete med Budget 2017.
Det är även så att i majoritetens politiska direktiv finns det mycket bra.
Centerpartiet håller till stor del med majoritetens budgetförslag.
Men med lite tillägg och ändringar.

Liksom för innevarande år så får vi kommuner ett rätt så stort tillskott från staten för 2017 och vad det verkar för flera år framåt. ”Välfärdsmiljarderna”.

2017 får vår kommun 9,6 Mkr.
För övrigt kan jag säga att med Centerpartiets rikspolitik så skulle tillskottet till vår kommun blivit cirka 12 Mkr.

Stor del av de 9,6 Mkr har redan fördelats ut enligt majoritetens liggande budgetförslag, det är bra, men dock anser vi i Centerpartiet att det är för stor del som läggs på KS-oförutsett.
Det finns osäkerhetsfaktorer för 2017, men att inte gör välriktade satsningar är också en risk. Det är en risk Centerpartiet inte vill ta. Vi vill föra över mer av välfärdsmiljarderna till Barn- och Utbildningsförvaltningen.

De medlen anser vi skall användas till att fler vuxna skall vistas och synas i grundskolans verksamheter. Utbildade lärare utför idag flera arbetsuppgifter som andra vuxna skulle kunna göra. Rastvakter, administrativa uppgifter eller konfliktlösning på olika nivåer. För att låta lärare vara just lärare behöver vi anställa fler i skolan som kan bidra till ett ökat lärande genom att vara hjälpande för eleverna tillika avlastande för lärarna. Det kan i sin tur få fler att vilja jobba som lärare hos oss i Åtvidaberg utan att vara med i ett lönerace.
Genom den satsningen kan det också vara så att det ger ett mervärde i form av att vi kan söka mer statligt stöd och på så sätt få mer för pengarna.

Därför yrkar jag på att:
Föra över 1,35 Mkr från KS oförutsett till Barn- och Utbildningsförvaltningen

Centerpartiet anser att kompetensutveckling samt förmåner för våra anställda är av stor vikt. Medel för detta anser vi ryms i upprättat budgetförslag. Det behöver inte vara så kostnadskrävande åtgärder och jag ser fram emot att fler förslag kommer från Personalutskottet.

Om jag vet rätt så är inte budgeten för maten till exempel i Barn- och Utbildningsförvaltningen justerad från nuvarande år till kommande år. Detta trots kommunens satsning på att ta hem den i egen regi. Då som förespråkare av mer närodlade råvaror producerade enligt svensk lagstiftning antar jag att detta ryms i upprättat budgetförslag. Om kostnaderna för tillagning av maten drabbar inköpet av rätt råvaror så ser jag framemot en budgethöjning för just detta för 2018 när vi har facit för 2017.

När det gäller investeringar måste vi prioritera med tanke på det snäva investeringsutrymmet samt kommande behov.

Därför yrkar jag på att följande investeringar lyfts ur investeringsbudget 2017.
– Utveckling Kulturcentrum 1,5 Mkr

Målet gällande kommunens investeringar under mandatperioden anser vi skall nås och mycket investerades i början av mandatperioden. Biblioteket/Kulturcentrum har fått mer än nog.

Risken är för stor med att investera i fel saker när behovet är så stort som det är nu. Vi har stora utmaningar framför oss när det gäller bostadsförsörjning. Behov kan också uppstå för mer investeringar i våra kök. Vi har också ett stort behov av nya gruppbostäder. Den senare finns med i investeringsbudgeten men utan något belopp.


Jag yrkar dock på en utökning av investeringsbudgeten 2017.
- Landsbygdsutveckling 500 tkr


Vi anser att Landsbygdsutveckling skall vara en stående post i Investeringsbudgeten och vår förhoppning är att den skall utnyttjas till något projekt som ökar hela kommunens attraktivitet.
Medlen för landsbygdsutveckling som fanns i budget för 2015 tror jag ej är använt och jag ser framemot att detta görs snarast."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar