torsdag, december 15

Vecka 50, Kommunfullmäktige med "Måltidspolicy"

God dag!

Den här veckans möten består av Kommunfullmäktige samt Barn- och Utbildningsutskott. Kommunfullmäktige var igår och utskottet är i eftermiddag.

Kommunfullmäktige igår var viktigt av flera aspekter. Det var viktigt i och med att flera pristagare var där och fick sina pris. En mycket trevlig upplevelse som bjöd på tacktal som gick rakt in i hjärtat. Självklart finns det många fler i kommunen som skulle vara värda ett av de priserna som delades ut igår, det är jag helt säker på, men inte desto mindre var alla som fick priserna lika självklart värda det och jag önskar de all lycka i framtiden med sina olika engagemang.

Kommunfullmäktige var också viktigt i och med att några ärenden var uppe som ligger mig närmre hjärtat än vissa andra. Igår tog vi beslut om det nya "Hållbarhetsprogrammet" samt om vår nya "Måltidspolicy".
Två viktiga ärenden varav det ena dessvärre fick sig en törn i och med en debatt som (Sd) med sina ointressanta inlägg styrde mot rasism och rädsla mot det man inte förstår. Det gällde "Måltidspolicyn" där de aldrig slutade prata om saker som inte behövde tas upp till debatt för själva ärendet och som förslaget till ny "Måltidpolicy" såg ut. Detta gjorde att debatten kom att handla om något annat än om det viktigaste.

Jag ville att debatten skulle handla om att vi skulle säkerställa att vi skall gå mot mer närodlat och svenska råvaror, det kom nu dessvärre i skuggan tack vare deras oseriösa sätt att skapa debatt om något annat. Dessvärre fick vi i Centerpartiet inget gehör för att få in Regionens och Länsstyrelsens framarbetad mål gällande svenskt och närodlat. Dessa mål skulle verkligen gjort att vi skulle legat i framkant men nu står det bara om att öka andelen närodlat och det räcker inte anser jag.

Centerpartiet, med stöd av Vänsterpartiet, ville också få in en text om rätt till alternativ kost. Denna text har flera av våra närliggande kommuner som är i framkant med i sina olika kost/måltidspolicy. Dessvärre lyckades (Sd) också där förstöra möjligheten för alla våra barn och äldre att känna sig välkomna i kommunens verksamheter.
Vi yrkade på att få in samma text som vi hade i vår tills igår gällande "Kostpolicy" samt som flera andra kommuner som sagt har.
"De som är i behov av alternativ kost pga medicinska, religiösa, etiska eller kulturella skäl skall erbjudas det."
Dessvärre ville inga andra bifalla vårt yrkande utan nu så blev det en försämring för våra kommuninvånare som vi kan tacka sittande majoriteten samt (Sd) för.

Här nedan ses vad jag sa i talarstolen om "Måltidspolicyn".

"Intresset för vad vi serverar för mat i kommunens verksamheter är stort. Det är ett engagemang från allmänheten och övriga politiker här, som vi i Centerpartiet välkomnar och ser med glädje på. Vi har själva ett stort intresse av vilken mat som serveras i den offentliga sektorn. Det skall vara en mat som genomsyras av hög kvalitet. Vi i Centerpartiet vill att alla i förskolan, skolan och i omsorgen ska kunna sätta sig vid ett matbord med gott samvete och känna sig trygg både vad gäller miljön, djurskydd och sin egen hälsa. Vi har sedan tidigare lämnat in en motion om just kosten i kommunen. Det är med stor glädje att kommunen nu har en kostchef så att vi vet vad vi får för pengarna och vilken kvalitet vi har på maten som serveras.

Förslaget till ny ”Måltidspolicy” är mycket bra. Det står mycket i den som vi i Centerpartiet har tryckt på är viktigt för oss. Det står om närproducerat, svensk lagstiftning, antibiotika och andra miljöaspekter. Flera saker som vi har skrivit om i vår motion.
Det känns som att det är stort fokus på vilka råvaror som vi köper in, det är helt rätt. Det är inte vilken organisation som tillagar maten som är det viktiga. Det är tillagarens engagemang samt råvarornas kvalitet och ursprung samt tillagning på plats som är viktigast. För min del så kan en del av köken läggas ut på entreprenad. För övrigt vill jag ha fler tillagningskök. Men det blir en senare fråga när den nya organisationen har satt sig och vi har kontroll över situationen.

Innehållet i ”Måltidpolicyn” är som sagt bra. Men vi i Centerpartiet har några ändringar som jag yrkar på. Dessa yrkanden gör det mer konkret vilka mål vi har gällande närproducerat och svenskt samt att alla skall ha rätt till den kosten som de behöver av olika skäl. Vi vill också att ”Måltidpolicyn” skall vara ett helt levande dokument.
Därför yrkade jag på en tillkommande text i Kommunstyrelsen: ”Måltidspolicyn skall utvärderas varje mandatperiod” och fick bifall av övriga. Tack, då är vi ett steg till på rätt väg.
Mitt nästa yrkande som jag vill få bifall på är gällande valfrihet:
”De som är i behov av alternativ kost pga medicinska, religiösa, etiska eller kulturella skäl skall erbjudas det.”
Jag förstår att det skall upprättas fler mer konkreta dokument för de olika förvaltningarna. Men det här är så viktigt så att jag anser att det skall stå i vår ”Måltidspolicy”.

Ser man till flera av våra närliggande kommuner som är i framkant både gällande matens ursprung och denna självklara rätt till ”alternativ kost”, så finns det i deras olika kostpolicy. Det finns inget motsägelsefullt mellan att erbjuda ”alternativkost” och närodlad eller svensk mat. ”Alternativ kost” kan självklart vara ett vegetariskt alternativ. Meningen är att det skall vara en fullständigt näringsberäknad måltid.

Regionen och Länsstyrelsen har jobbat fram en ”Livsmedelsstrategi” som vi i Centerpartiet tycker är väldigt bra. I den finns mål gällande svenskt och närodlat som jag tycker är en självklarhet att vi skall anta. Därför yrkar jag på dessa två tillkommande texter:
”Att beställaren har som mål att till år 2025 upphandlas >80%* livsmedel som är producerade i Sverige med delmål att till år 2020 upphandlas >60% livsmedel som är producerade i Sverige.”
”Att beställaren har som mål att till år 2025 upphandlas >50% lokalproducerade** livsmedel med delmål att till år 2020 upphandlas >30% lokalproducerade livsmedel. ”
Nytt från mitt yrkande i Kommunstyrelsen är att jag lagt till de båda förklarande texterna som Regionen har i sitt förslag.
*I procentsatserna exkluderas summan av de inköp som avser kolonialvaror (kaffe, kakao, kryddor, konserver etc.
**Med lokalproducerat avses här livsmedel producerat, förädlat och paketerat i Östergötland och/eller angränsande landskap.

Varför jag vill ha med dessa procent mål i ”Måltidspolicyn”. I förslaget till ”Måltidspolicy” står bara att andelen närodlat skall öka. Det är för luddigt och kan tolkas. Jag vill ha konkreta mål.

Vi vill också att samma höga krav för animaliska livsmedel skall gälla för vegetabilier. Det fick vi som en anteckning till protokollet från Kommunstyrelsen.
”Samma lagstiftning som vi har i Sverige för odling av vegetabilier skall gälla för upphandling av detsamma”.
Det anser vi uppfylla om vi antar procentkraven när det gäller svenskproducerade livsmedel."

Dessvärre så blev det inget bifall på mina och Centerpartiets yrkanden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar