torsdag, juni 1

Vecka 21 och 22. Kommunfullmäktige mm

God dag!

I förra veckan så hade jag inga planerade möten inom politiken. Eftersom det var en lång helg så var familjen åt Legoland och därmed så blev det inget blogginlägg. För er som vill få en glimt av Legoland så hänvisar jag till ett par bilder på Facebook.

Denna vecka är och har det varit desto fler möten.
I måndags hade vi beredning inför nästa veckas kommunstyrelsemöte. Där går vi igenom aktuella ärenden och pratar om vilka som kräver mer information mm.

I tisdags hade jag ett möte angående våra EKB och Stödboende för att uppdatera mig om det aktuella läget.

Jag var också på ett möte i Västerviks tillsammans med Västerviks kommun och Valdemarsviks kommun. Det var ett dialogmöte där vi diskuterade för oss tre kommuner aktuella frågor såsom infrastruktur, kollektivtrafik, näringsliv, digital utveckling samt räddningstjänst och säkerhet på olika sätt. Vi har många likheter och i många av dessa frågor så strävar vi åt samma håll. Till exempel är RV35, E22 och Tjustbanan av stor vikt. En mer länsöverskridande kollektivtrafik är också att föredra. Vi ser också positivt på all typ av samverkan för att tillgången till fiber skall öka i våra kommuners gränstrakter. Gällande näringslivet behövs det mer nätverkande mellan oss kommuner.


I onsdags var det Kommunfullmäktige. Årsredovisningen 2016 för kommunen samt en av Vänsterpartiet inlämnad motion var två ärenden som var på agendan.

Här ser ni lite av det som jag pratade om gällande Årsredovisningen:

"Jag börjar med att belysa ett problem som det står om i årsredovisningen.

Bostadsförsörjning.

Vi har som så många kommuner bostadsbrist. Därför måste vi jobba aktivt och ta tillvara på alla de möjligheter som ges för att få till nya bostäder i kommunen. Det arbetas med olika lösningar men jag anser att det måste läggas än mer fokus på att ordna bostäder.

Varför tar jag då upp detta? Jo, det är för att som så mycket annat så har en fungerande bostadsförsörjning, eller i vårt fall en icke fungerande bostadsförsörjning, stor påverkan för kommunens verksamhet och på kommunens ekonomiska resultat. Hade resultatet varit än bättre med en mer fungerande bostadsförsörjning? Möjligheten finns.

Vi måste medverka till fler bostäder för att inte få för höga kostnader när det gäller stödboenden, boende för anvisade, serviceboenden mm. Vad händer med förvaltningens framarbetade förslag om mer permanenta lägenhetsmoduler i till exempel ”Gjutarens Hage”?

Under 2016 lämnade vi i Centerpartiet in en motion om ”Gemensam marktilldelning”. Det är ett sätt att få mer byggnation som vi anser borde utredas av förvaltningen.
Jag undrar än en gång. Vad händer med vår motion?

Det råder större och större brist på personal i fler och fler yrken. Det är något som drabbar näringslivet, vår kommunala förvaltning och därmed vår ekonomi. Därför måste vi undanröja så många hinder som möjligt för en fungerande kompetensförsörjning. Däri ingår det att ha en fungerande bostadsförsörjning. För utan bostäder får vi svårt att rekrytera personal.
Vi behöver sätta mer fokus på att trygga vår kompetensförsörjning. Vi måste bryta utanförskapet, stoppa klyvningen, vi måste få de som står längst ifrån arbetsmarknaden i sysselsättning.

Jag och Centerpartiet hoppas på mer möjligheter till lärlingsutbildning samt mycket större fokus på vuxenutbildning som leder till att fler kommer i arbete. Vi är mycket nöjda med att detta nu ses över.

Kommunen har gjort ett bra ekonomiskt resultat för 2016. Ett mycket bra ekonomiskt resultat. Överskottet består av ökade intäkter men till stor del också av höga statsbidrag för mottagande av ensamkommande barn. Intäkter som än så länge inte renderat i lika stora kostnader. Ett hårt arbete återstår för att öka integrationen samt anpassa den kommunala verksamheten till nuvarande behov.

4 av 7 verksamhetsmässiga och personalmässiga mål uppnås 2016.
Är det tillräckligt?

Måluppfyllelsen inom förvaltningarna är på dryga 50 %. Är det tillräckligt?
Ekonomin för året har varit väldigt bra men har det gått ut över verksamheten. Tendensen finns eftersom ändå så liten del av de övriga målen uppfylls.

Ibland kan det vara små skillnader som gör att målen uppnås.
I vår, Centerpartiets, budget för 2016 yrkade vi på upprustning av lekpark i Falerum, vi sa nej till mer pengar för biblioteksflytten och vi ville sätta mer fokus på Barn- och Utbildning genom att öka deras ekonomiska ram.

Det är dessa skillnader som kan göra att kommunen hade gjort ett än bättre resultat för 2016, speciellt när det gäller målet om ”Stolthet och Gemensamt ansvar” som mäts genom medborgarundersökningen.

Med ökningen av ramen till Barn- och Utbildning menade vi att ökningen skulle kunna användas till att fler vuxna skall vistas och synas i grundskolans verksamheter. Genom den satsningen kunde det också gett ett mervärde i form av att vi kunde sökt mer stöd och på så sätt få mer för pengarna. Detta skulle kunnat öka våra elevers möjlighet att nå sina mål och att vi skulle fått en större ökning gällande behörighet till gymnasieskolan.

Mycket har varit bra men visst kunde det varit bättre.

Jag är stolt och glad över att kommunen nu har ett ”Hållbarhetsprogram” som inrymmer en del av det som vi har belyst med vår motion om ”Giftfri Vardag”.

Jag är också stolt över att kommunen har en ”Måltidspolicy”. I vår nya ”Måltidspolicy” står det mycket bra. Det står mycket i den som vi i Centerpartiet har tryckt på är viktigt för oss. Det står om närproducerat, svensk lagstiftning och antibiotika. Flera saker som vi har debatterat för och skrivit en skrivit motion om.
Dock är vi bara i början på resan mot mer Svensk, närodlad mat på tallriken och jag hoppas att Regionen/Länsstyrelsen framarbetade mål skall antas även i vår kommun.


Slutligen vill jag rikta ett stort tack till förvaltningen för ett bra utfört arbete för 2016."

Jag fick inget svar gällande vår motion eller lägenhetsmodulerna.


Gällande Vänsterpartiets motion om "Återskapande av kommunalt handikappråd och kommunalt pensionärsråd" så yrkade vi i Centerpartiet, Socialdemokraterna, Moderaterna, Miljöpartiet och Kristdemokraterna avslag på motionen. Svaret från förvaltningen lyder bland annat så här, "Vård- och Omsorgsförvaltningen föreslår att motionen avslås, då förvaltningen istället föreslår att utveckla medborgardialogerna till ett modernt och inkluderande form av råd." Det beslutades också på kommunstyrelsen i maj om att ge förvaltningen i uppdrag att utveckla detta råd.
Jag har den förhoppningen att detta nya form av råd kommer att fylla den funktionen som Vänsterpartiet är ute efter, men med det tillägget att det kommer vara mera inkluderande och innehålla fler kommunmedborgare som bär på olika erfarenheter och kommer ifrån olika delar av samhället. På så sätt tror och hoppas jag på ett bra informationsutbyte mellan alla i samhället var man än är i livet och vilka erfarenheter man än har.

Kommer inte förvaltningen med en typ av lösning som vi i Centerpartiet håller med om, då självklart kommer vi att säga det och verka för att få en bra medborgardialog.


Nu skall jag alldeles strax medverka på ett möte som vår Kostchef har kallat till. Det gäller en "Leverantörsdialog - öka andelen lokala råvaror inom offentlig gastronomi". Inbjudna är bland annat LRF, Östgötamat, närproducenter, inköpssamordnare med flera. Ett mycket bra initiativ av vår kostchef och jag gillar starkt det arbete som hon gör för att vi skall få mer närodlad mat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar