onsdag, oktober 18

Vecka 42

God dag.

Denna vecka har jag varit på möte med revisionen samt haft Barn- och Utbildningsutskott.

Mötet med revisionen var med fokus på delårsrapporten 1/1-31/8-2017. Vi och revisionen fick en bra genomgång av rapporten av vår ekonomichef. Därefter diskuterades det om måluppfyllelsen samt kommande utmaningar. Utmaningarna för kommande år är stora. Det har varit behövliga men stora effektiviseringar för hela förvaltningen. Nu när vi tror på ett ökat invånarantal som leder till nya investeringar samtidigt som vi har en tuff ekonomi krävs det mycket tanke om hur vi skall växa. Kostnaderna kan bli stora till en början innan intäkterna hänger med, det är det som är den stora utmaningen nu när vi ställer om till ett tänk som innebär att vi kommer att växa.

På dagens Barn- och Utbildningsutskott så var vi på besök på Alléskolan.
Det var inga beslutsärenden på dagordningen. Vi fick informationer om ekonomi, verksamheten mm. I nästa vecka på Kommunfullmäktige skall vi ha en allmän debatt om Utbildning och Skola. Jag hoppas så många av er som möjligt tar chansen att komma och lyssna.



Lite om politiken på Riksnivå:

I Centerpartiets höstbudget "Nytt ledarskap för Sverige" presenteras kraftfulla åtgärder för att stoppa klyvningen mellan stad och land. Vi satsar 25 miljarder mer än den rödgröna regeringen till kommuner och landsting för att förstärka och förbättra vård, skola och omsorg i hela landet. Polis och rättsväsende får resursförstärkningar på cirka tre miljarder mer än regeringen de kommande tre åren, så att landsbygden inte ska bli en laglös och otrygg zon. För att förbättra infrastrukturen lägger Centerpartiet fyra miljarder mer än regeringen över tre år på drift, underhåll och på regionala och lokala banor för att tågen ska gå i tid. Vi föreslår också åtgärder för fler jobb runt om i landet, genom inträdesjobb som ger nyanlända och unga utan gymnasieexamen möjlighet att få ett första jobb, till en lägre ingångslön och med borttagen arbetsgivaravgift. Centerpartiet föreslår dessutom ett ingångsavdrag, där arbetsgivaravgiften tas bort för dem som är nya på svensk arbetsmarknad och en kraftig utbyggnad av RUT.

När regeringen presenterade höstbudgeten saknades rejäla åtgärder för att stärka skogsnäringen. Förutom åtgärder för att städa skogarna och skydda mer skog satsar regeringen en blygsam slant på laserscanning. Om regeringen menar allvar med sitt nationella skogsprogram borde de satsa mer kraftfullt på den biobaserade ekonomin. Centerpartiet satsar därför en halv miljard på att skynda på omställningen till en biobaserad och grön ekonomi, eftersom vi ser att det svenska skogsbruket spelar en viktig roll i att bromsa den globala uppvärmningen. Skogen kan med sina restprodukter värma upp hus på ett klimatvänligt sätt, producera fordonsbränsle och tillverka allt från mobilskal till medicinska proteser. Sverige har redan visat att det går att kombinera ett hållbart, aktivt skogsbruk med en effektiv klimatpolitik. Vi får därför inte tumma på den grund skogsbruket vilar på, frihet under ansvar. Biomassa från den svenska skogen har bland annat gjort man kunnat sluta värma upp husen med fossil olja. Samma utveckling pågår nu inom transportsektorn, där förnybara drivmedel står för 20 procent av energianvändningen. Det är därför Centerpartiets satsning på att utveckla biobaserade ekonomin behövs.


Lite från Centerpartiets Partistämma som jag var på i Malmö:

Under partistämman i Malmö beslutades att Centerpartiet ska verka för att ta fram en nationell handlingsplan som ska stärka svenskt hästföretagande. Det är dock ingen nyhet att Centerpartiet redan arbetar för att stärka hästnäringen. I fjol la vi en motion i riksdagen (En livskraftig hästnäring) som presenterade åtgärder för att förbättra villkoren för näringen. I våras fick också Centerpartiet tillsammans med alliansen igenom ett tillkännagivande om att undanta levande djur från konsumentlagstiftningen. Det blev ett viktigt steg i att sluta likställa hästen med saker som en brödrost.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar