onsdag, oktober 25

Vecka 43, Kommunfullmäktige med debatt om Skola och Utbildning.

God dag!

I dag på Kommunfullmäktige så hade vi en debatt om skola och utbildning. Mitt intryck är att denna debatt var lite mer engagemang i än den förra. Däremot kan det bli bättre. Men vissa ämnen är mer heta samt att vissa frågor är mer på en övergripande nivå och då blir det inte lika stora skillnader. Jag tycker det är synd att Miljöpartiet samt Kristdemokraterna ej deltog under debatten.

Här ser ni vad jag sa i debatten.

Mitt anförande:

"Allt börjar med en bra skola.

Helt rätt att vi debatterar skolan idag då denna lägger stor del av grunden till våra barns framtid och därmed hela vår världs framtid.

Utbildning är en av grundstenarna i vårt demokratiska samhälle. Det är det starkaste verktyg individen besitter för att utöka sina möjligheter oavsett social och ekonomisk bakgrund.

Från förskola till forskning utgör utbildningen grunden för jobb, företag och vår kommuns konkurrenskraft. En skola med eleven i centrum är den enskilt viktigaste reformen för att fler unga människor ska börja vuxenlivet med goda kunskaper och ett arbete. Alla barn har rätt att få de kunskaper som gör dem till delaktiga samhällsmedborgare.

Bra förskolor, skolor och fritidshem ska finnas i hela landet. Vi behöver en skola där varje elev får förutsättningar att lyckas. Var du bor eller vilken bakgrund du har ska inte spela någon roll.

Centerpartiets utbildningspolitik bygger på tre ben:

Lärare är avgörande för elevens framgång i skolan. Lärares status måste därför höjas genom tydliga karriärtjänster och högre lön, kontinuerlig och kvalitativ kompetensutveckling och inte minst mer tid för undervisning.
Valfrihet för elever, föräldrar och lärare.
Utbildning ska leda till jobb.

Barn- och utbildningsverksamheten i Åtvidabergs kommun år 2030. Det är inte långt dit, dryga 10 år. Vad hinner vi göra till dess?

Det är av stor vikt att alla barn lär sig läsa, skriva och räkna. Därför måste varje elev få hjälp och stöd för att få de bästa förutsättningarna att utvecklas och lära sig. Vårt mål är att varje elev lämnar skolan med godkända betyg.

Därför måste vi jobba hårdare med:
Förbättra insatserna riktade till elever som inte når kunskapsmålen.
Att de som har lätt för sig får utmaningar och stöd för att fortsätta utvecklas.
Att få fler lärare med specialpedagogisk kompetens.

Vi i Centerpartiet har under flera år yrkat på mer medel till Barn- och Utbildningsförvaltningen. Det för att vi har sett att hur viktigt det är att sätta mer fokus på att våra elever kan nå sina mål. För att måluppfyllelsen ska öka så är ett sätt att öka närvaron av vuxna i skolan.

Utbildade lärare utför idag flera arbetsuppgifter som andra vuxna skulle kunna göra. Rastvakter, administrativa uppgifter eller konfliktlösning på olika nivåer. För att låta lärare vara just lärare behöver vi anställa fler i skolan som kan bidra till ett ökat lärande genom att vara hjälpande för eleverna till lika avlastande för lärarna.
Det kan i sin tur få fler att vilja jobba som lärare hos oss i Åtvidaberg.

Vi i Centerpartiet anser att kompetensutveckling samt förmåner för våra anställda är av stor vikt. Därför har vi vid flertalet tillfällen lyft upp frågan om kompetensutveckling för våra pedagoger.
Det är inte bara investeringar inför framtiden i och med kompetensutvecklade pedagoger som vi uppnår med detta utan det kan också användas i marknadsföringssyfte. Det visar på att jobbar man i Åtvidabergs kommun så får man rätt till den kompetensutveckling som man efterfrågar.

Gällande maten i skolan. Nu har vi en väl genomarbetad ”Måltidspolicy”. Det är mycket i den som är väldigt bra. Det är av stor vikt att barnen får i sig energi så att de orkar att lära sig under hela skoldagen. Jag ser fram emot fler tillagningskök. Jag är säker på att lagas maten i närheten av våra barn och att de får vara med vid tillagningen, då blir aptiten högre vilket gör att barnen äter mer samtidigt som spill minimeras. Förutom de positiva sidorna, så får också våra barn en mer positiv upplevelse av skolan och lärandet, både för den egna kosten men även för alla andra ämnen.

Vi i Centerpartiet har tidigare lämnat in en motion om ”Giftfri Kommun”. Mål som berör detta finns nu i hållbarhetsprogrammet. Det är ett bra första steg i rätt riktning som nu tas. Men vi vill mer.

Vi vill att en kartläggning skall utföras och att vi därefter vet vilka åtgärder som skall till.

Detta för att alla barn i våra skolor har rätt till en ”Giftfri” miljö.

Till er i majoriteten vill jag nu bara säga.
Ta tillvara på den här debatten. Ta åt er av alla förslag som sägs och av alla tankar som kommer fram. Vare sig det är era egna tankar och förslag eller om det är någon annans.
Det är för Åtvidabergs kommun och dess invånare vi har debatten.
Det som är bra för Åtvidaberg, det skall man lyssna på."


Mina andra två inlägg:

"Jag var på Centerpartiets partistämma för någon vecka sedan. Jag är stolt över många beslut där men ett när det gäller skolan är jag väldigt glad över.

Det gäller ”De små skolornas möjligheter”. Vi tog beslut om att en grupp tillsätts för att titta på hur vi kan tillvarata de små skolornas möjligheter samt att Centerpartiet verkar för att det inom den befintliga lärarutbildningen avsätts tid för utbildning av alla studenter i de små skolornas förutsättningar, utmaningar och potential. Utbildning i hur man arbetar på bästa sätt i b-form och andra arbetssätt som ofta används i våra små skolor. Allt detta för att sätta större fokus på våra mindre skolor. Det är även viktigt för oss i Åtvidaberg.

Jag tror på småskaligheten. Jag tror på den familjära skolan där elever, föräldrar och lärare gemensamt tar ansvar för en inkluderande och jämlik utbildning. Vi skall finnas i alla delar i vår kommun. Var man bor ska inte ha någon betydelse för elevers lärande. Onödiga transporter som dessutom är skadligt för vår miljö skall undvikas. Vi måste sätta mer fokus på skolorna i våra strategiska orter. Se till så att vi har bra lokaler, och med rätta morötter, se till så att den kompetens som behövs skall finnas."


"Mer tid för arbetsuppgifter som är kopplade till yrket, alltså konkret, mer tid för barnen och för för- och efterarbete. Ibland känns det som att lärarna lägger för mycket tid på att skriva åtgärdsprogram, göra kartläggningar, sitta i möten, osv. Skulle de istället lägga den tiden på att vara med barnen kanske det skulle ha större effekt. Om en administratör skulle hjälpa lärarna att administrera sjukfrånvaro, lösa dagen om det de inte har någon vikarie osv skulle de kanske kunna ha större fokus på barnen.

Ett sätt att förverkliga idén att lärare skall få vara just lärare, är att inför heltidsmentorer.

Vi politiker måste ge skolan möjlighet att använda resurserna på bästa sätt. Vi måste se till att verksamheten kan anpassa sig. Vi har nu en lärarbrist och vi måste ta itu med den på alla sätt vi kan. För att få verksamheten så effektiv som möjligt både ur ekonomisk och verksamhetsmässig synpunkt men självklart med fullt fokus på den enskilda elevens lärande.

Det finns de lärare som bara vill vara lärare. De anser att undervisa och se eleverna växa som individer är det bästa som finns. Men de vill inte ägna sig åt administrativa uppgifter. Då skall vi låta verksamheten anpassa sig och till exempel anställa några som heltidsmentorer."

2 kommentarer:

  1. Den enda som sa något tänkvärt var Byström (L):
    Vi har för mycket statlig detaljstyrning.
    Vi måste snart bygga ut Centralskolan.
    Vi borde regionalt samordna profilerade gymnasier.

    SvaraRadera
  2. Tråkigt att du anser det. Jag måste säga att jag anser det var flera bra saker som togs upp och av olika partier.

    SvaraRadera