onsdag, november 1

Vecka 44, Kommunstyrelsen med Budget 2018

God dag!

Idag har vi haft kommunstyrelsemöte. Där behandlades bland annat två av våra motioner samt budget 2018. Våra motioner återkommer jag till i samband med Kommunfullmäktige. Vårt förslag till ändringar gällande budget 2018 kan ni läsa nedan.

"Centerpartiets budgetförslag för 2018

Centerpartiet håller till stor del med majoritetens budgetförslag. Men med dessa tillägg och ändringar.

Ramar.

Vi har i våra direktiv inför budgetarbetet lyft dessa punkter:
• att kommunen vid upphandling av råvaror skall ställa krav enligt Regionen/Länsstyrelsens framtagna ”Livsmedelsstrategi”.
• att upphandlingen av råvaror skall delas upp på flera mindre upphandlingar, för att premiera närproducerat.
• att all matlagning till förskola, skola och äldreomsorg ska ske på varje enskild enhet.
• att fler trygghetsboenden upprättas, även utanför tätorten.
• att öka närvaron av vuxna i skolan.
• att fortsätta med bredbandsutbyggnaden utanför tätorten så att det antagna målet på 90 % anslutna till 2020 kan nås.
• att kommunen arbetar mer med miljömålet ”En kemikaliesmart kommun” och gör en kartläggning över kommunens verksamheter.
• att kommunen skall arbeta för en etablering av solceller på kommunens fastigheter.

Vi anser att ett stort steg för förverkligande av våra tre första punkter är taget i och med kommunens nya ”Måltidspolicy”. Vi anser också att upphandling av närodlade råvaror producerade enligt svensk lagstiftning ryms i upprättat budgetförslag. Vi eftersträvar ingen ramökning för kosten under 2018 men ser framemot att förvaltningen under året håller koll på kosten och om ett tillskott under kommande år behövs för att upprätthålla en bra kost.

I och med att det inte sätts några direkta besparingskrav på Barn- och Utbildningsförvaltningen så anser vi att steg kan tas inom ramen för att öka antalet vuxna i skolan. Vi ser fram emot att de lärare som vill kunna tillbringa mer tid med barnen istället för med administrativa uppgifter kan göra det.

Vi ser positivt på den nya satsningen gällande fiber på landsbygden i investeringsbudgeten.

Vi anser att ett bra steg är taget mot en mer medveten kommun i och med vårt antagna ”Hållbarhetsprogram”.

Investeringar.

Landsbygden är lika viktig för tätorten såsom tätorten är viktig för landsbygden. Vi anser att Landsbygdsutveckling skall vara en stående post i Investeringsbudgeten och vår förhoppning är att den skall utnyttjas till något projekt som ökar hela kommunens attraktivitet. Mycket bra att posten redan med i förvaltningens förslag till budget men vi vill utöka posten till totalt 500 tkr.

Centerpartiets yrkanden:

Investeringsbudget

Utökning av Budget 2018.
- Landsbygdsutveckling, ökas till totalsumman 500 tkr

Åtvidaberg den 1 november 2017.
Centerpartiet i Åtvidaberg gm

Joakim Magnusson"


När det gäller budget för ett år så skall den ha sin grund på budgetdirektiven som alla partier har chans att lägga fram till mötet i mars.
Vi la direktiven ovan i mars och grundar således vår budget för 2018 på dem. För att utveckla vad som vi anser skall rymmas i budget 2018 återkommer jag till på Kommunfullmäktige.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar