torsdag, november 23

Vecka 47, Tågupproret mm

God dag!

Denna vecka har jag inga politiska möten i kommunen. Utan det är full fokusering på budget 2018 samt våra två motioner som kommer upp på KF i nästa vecka.

I helgen skall jag delta på en kurs inom Centerpartiet. Det ser jag framemot, det är mycket spännande upplägg och förhoppningsvis blir det riktigt givande.



Skriv på #tåguppropet

Visste du att Sverige är bland de sämsta i Europa när det gäller punktlighet för tågen? Under lång tid har underhållet varit eftersatt – med förseningar och inställda tåg som följd. Resenärer som inte kommer fram i tid, näringsliv som får svårare att fungera och pendlare vars vardagspussel inte går ihop . Dessutom drabbar det klimatet om fler tvingas välja bort tåget för att istället köra bil. Det här måste få ett stopp. Sverige måste satsa mer på en fungerande järnväg.

Tågen ska gå i tid!

Varför är det viktigt?

- Oavsett om man bor på landsbygden, i mindre orter, i städernas förorter eller i innerstaden ska man ha likvärdiga möjligheter att leva, arbeta, och driva företag. Då krävs en fungerande infrastruktur. Centerpartiet vill hålla ihop landet. Vi vill hindra den regionala och sociala klyvningen av Sverige. För oss är det en fråga om rättvisa.

Är problemet verkligen så stort?

- Ja, tyvärr. Sverige är bland de sämsta i Europa när det gäller punktlighet för tågen. Under lång tid har underhållet varit eftersatt, med förseningar och inställda tåg som följd. Resenärer som inte kommer fram i tid, näringsliv som får svårare att fungera och pendlare vars vardagspussel inte går ihop. Dessutom drabbar det klimatet om fler tvingas välja bort tåget för att istället köra bil.

Vi måste bli fler som säger ifrån. Digitala upprop i aktuella frågor är ett effektivt sätt att skapa interaktion, engagemang och uppmärksamhet för en viktig sak. Genom #tåguppropet sätter vi press på regeringen att ta tag i problemet och göra något åt saken. Ju fler som deltar, desto större chans att regeringen agerar.

Centerpartiet satsar stora resurser på en bättre fungerande järnväg. På vår stämma nyligen lanserade vi Järnvägslyftet, som innebär att vi lägger fyra miljarder kronor mer än regeringen på drift och underhåll av järnvägen. 2,5 miljarder för ökad punktlighet och underhåll av den svenska järnvägen, samt en riktad satsning på 1,5 miljarder för upprustning av de regionala tågbanorna.

Redan då Centerpartiet och Alliansen satt i regeringsställning dubblerades satsningarna på järnvägens drift och underhåll jämfört med tidigare socialdemokratiska regeringar. Steg för steg började vi beta av det berg av underhållsarbete som fanns. Det gjorde att enskilda människors vardag förbättrades och att hela samhället stärktes. Men det är uppenbart att mer måste göras.

Centerpartiets fyra miljarder extra innebär mer upprustning, som till exempel att åtgärda påtvingade betydande hastighetssänkningar på vissa banor, byte av slipers och byte och upprustning av spår, broar och spårväxlar, men också en öronmärkning i budgeten just för banorna på landsbygden. Underhåll av järnväg tar tid att planera och genomföra, just därför är det viktigt att tillskjuta medel. Exakt när effekten kommer bero på hur Trafikverket väljer att prioritera, men vårt järnvägslyft innebär ett viktigt tillskott som kan bidra till att finansiera fler upprustningsprojekt.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar