söndag, februari 4

Vecka 5, Centerpartiets Kommundagar

God dag!

Tillbaka i hemmets ljuva vrå efter några spännande, givande och roliga dagar på Centerpartiets Kommundagar.

Flera programpunkter som inspirerar och ger mycket nyttigt inför framtiden. Inte minst talet från Sveriges bästa partiledare, Annie Lööf.

Jag deltog på fyra seminarier.

Tryggare barn och unga: Oavsett hemmiljö så skall skolan vara en fristad. Skolan skall vara trygg och ha en bra lärmiljö. Olika skall vara normen i skolan och alla lärmiljöer skall vara inkluderande. Det gäller alla de tre lärmiljöerna såsom den fysiska-, pedagogiska- och den psykosociala lärmiljön. Det gäller inte bara för den schemalagda tiden utan även på raster och på fritidshemmet. Vuxnas närvaro är väldigt viktig och skall bygga på delaktighet och med fokus på att bygga relationer. Beredskap skall finnas för att möta kränkningar och självklart skall det vara nolltolerans. Elevhälsan skall inte vara en satelit utan den skall genomsyra hela skoldagen och det tar sin början i klassrummet med klassläraren.

Vi fick lite information och fakta gällande mobbning. Det visar sig att det är få som mobbas flera gånger och att det är få som mobbar hela tiden utan mobbarna förändras också. Vad detta visar på är att åtgärderna i skolan är väldigt bra när de sätts in dessvärre visar det också på att mobbning uppstår lätt och att det förebyggande arbetet inte hinns med. Det är situationerna som skall förhindras och det är inte lätt för situationen när mobbning uppstår beror på miljöer, normer, samhället och kultur. Det finns ingen åtgärd som passar överallt och för alla situationer men vi måste göra mer i arbetet mot mobbning och anpassa lösningarna efter just den enskilda kommunen/samhället eller enskilda skolan.

Det är viktigt att jobba efter en gemensam värdegrund och att de åtgärder som utförs följs upp samt analyseras.


Mitt andra seminarie jag var på handlade om, Stoppa klyvningen av Sverige - Ett företagsklimat i världsklass:
Välfärden börjar med ett framgångsrikt näringsliv. Därför har betydelsen var kommunen hamnar i Svenskt Näringslivs rankning stor betydelse. Den mäter företagarnas attityder och tror inte företagarna på en ljus framtid så speglar det sig i mindre satsningar och investeringar. Det behövs ett entreprenöriellt förhållningssätt i hela kommunen, då även så klart i kommunens egna verksamheter. Att lyssna in, ha dialoger, vara tillgänglig samt upprätta ett bra klimat för företagande är mycket viktigt, då självklart i hela kommunen och inte bara i tätorten. Att vara överens mellan partierna om näringslivsfrågorna är av stor vikt för kommunens framtid och skall strävas efter, då inte bara inom majoriteten utan även med oppositionen. Det är viktigt att förstå att kommunen är en serviceorganisation som skall stötta näringslivet.
Utveckling skapar man det är inget man får!


Tredje seminariet handlade om, Nytt ledarskap för Sverige i en lokal kontext:
Där diskuterade vi ledarskapets vara och självklart är en del av det att stå upp för sina värderingar.
Vi pratade om Centerpartiets Valplattform men den kommer jag skriva mer om i kommande blogginlägg både inom kort och självklart mer inför höstens val. Det jag kan ta upp lite mer redan här är inga överraskningar utan att jag kommer så klart jobba för mer bredbandsutbyggnad, valfri sjukvård och äldrevård, öka tryggheten, ett gott företagsklimat och service i hela kommunen.


Det sista seminariet jag var på handlade om, Trygghet i hela landet - Hälsa och sjukvård:
Vi har en mycket värdig och bra sjukvård i Sverige, men den kan förbättras på vissa områden. Kvalitéen på sjukvården är väldigt bra men kontinuiteten samt tillgängligheten behöver förbättras. Det måste vara fler som får en fast läkarkontakt. Delaktigheten och informationsflödet måste också förbättras, det gäller då även äldreomsorgen.


Det var som sagt mycket givande dagar och detta är bara lite av det som jag tar med mig från dem.
Nu skall jag ut i snön, trevlig söndag alla!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar