fredag, februari 23

Vecka 8, Tankar om tokigheter från de rödgröna

God dag.

Här kommer några konkreta åtgärder för mindre miljöpåverkan från oss människor. Självklart går det att kombinera tillväxt med miljöansvar. Vi i Centerpartiet anser inte att förbud och skatter är rätt sätt att gå utan vi måste se möjligheter.


Centerpartiet vill satsa 750 miljoner över en treårsperiod på ett nytt forskningsprogram för en grön omställning av flyget.
Forskningsprogrammet sätter fokus på vad forskning, ny teknik och företagsamhet kan göra för minskade utsläpp och ett bättre klimat. Det ska dels syfta till att få igång demoanläggningar för ett grönare bioflygbränsle med fokus på att starta storskalig produktion i Sverige, dels till forskning kring tekniska lösningar för att ställa om flygsektorn.

Centerpartiet vill minska utsläppen från flyget. Flygbranschen har ett mål om att inrikesflyget ska vara fossilfritt till 2030. Därför behövs långsiktiga spelregler och styrmedel för en snabbare grön omställning.

Centerpartiet har sedan tidigare presenterat en rad förslag för ett grönare flyg för ett bättre klimat. Bland annat vill Centerpartiet se obligatorisk inblandning av förnybart flygbränsle i flygtanken.

Klimatet väntar inte utan kräver åtgärder som leder till resultat. Det här är konkreta förslag för att med ny teknik, företagsamhet och nya innovationer få ner utsläppen från flyget.

Det är långt bättre med konkreta åtgärder än att belasta transporter med flyg med ytterligare skatt.


Kilometerskatten. Miljöpartiet håller envist på att den skall genomföras och det så snart som möjligt.

Kilometerskatten är en klimatfientlig skatt, en stor klimatbov, eftersom den skulle slå väldigt hårt mot skogsnäringen som tar fram råvaror till biobränsle och bioprodukter. En stor del av lösningen på klimatproblemet finns i bioekonomin. Råvarorna i bioekonomin finns i skogen. Då kan man inte höja kostnaderna för skogsnäringen utan att klimatarbetet drabbas av ett bakslag. Det är kontraproduktivt.

Centerpartiet vill istället uppmuntra fordonstillverkarna att ställa om till förnybart bränsle.

Vi vill ha en klimatrabatt för den som väljer att köpa en lastbil med förnybart bränsle i tanken. Det innebär rent praktiskt att den som köper en ny, klimatvänlig lastbil får ett avdrag på priset. På det sättet använder vi en morot, inte en piska, för att skapa en större efterfrågan på lastbilar som drivs av förnybart.

Miljöpartiets förslag om en kilometerskatt skulle inte bara vara dåligt för klimatet, utan även drabba småföretagen på landsbygden.
Om kilometerskatten införs innebär det ett hårt slag mot landsbygden, där många småföretag kommer tvingas betala hundratusentals kronor extra i skatt. Tillväxten av jobb utanför städerna kommer sjunka och i värsta fall leder till både konkurser och jobb som försvinner.


Flygskatt och kilometerskatt är två exempel på vad Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet vill genomföra om de fortfarande styr landet efter valet.

Det ända sättet att stoppa dessa tokiga påhitt är att rösta på Centerpartiet.

Till sist hoppas jag att alla barn, vår framtid, har/har haft ett trevligt, roligt och givande sportlov.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar