torsdag, maj 31

Vecka 22, Kommunfullmäktige med Årsredovisning och politisk organisation

God dag!

Igår var det Kommunfullmäktige.

Det som var anmärkningsvärt var att 4 st saknades från (M). Av de fyra var det de tre toppkandidaterna på deras nya KF-lista som saknades......mycket illa kan jag tycka, när det är årsredovisnigen för året innan som skall behandlas.

Det här är i alla fall mina tankar om Årsredovisningen för 2017:

"Kommunen har gjort mycket 2017. En del bra och en del mindre bra.

Det fanns osäkerhetsfaktorer för 2017 när vi beslutade om budget. Centerpartiet ville öka ramen för Barn- och Utbildningsförvaltningen med 1 350 000 kr. De medlen ansåg vi skulle användas till att fler vuxna skulle vistas och synas i grundskolans verksamheter. Kort sagt för att låta lärare vara just lärare och då behövs det att vi anställer fler i skolan som kan bidra till ett ökat lärande.

Kommunen gjorde ett bra ekonomiskt resultat för 2017. Vi hade klarat att göra mer satsningar på skolan. Det är just dessa satsningar på rätt ställen som bidrar till ett ännu bättre resultat i framtiden. Speciellt då resultat i form av mer samhällsservice till våra medborgare. Vi måste prioritera rätt. Vi behöver satsningar för att fortsätta växa. För hur många av er vill komma in i en negativ trend igen med nedåtgående medborgarantal och därmed en sämre ekonomi. Nä, vi kommer att växa men det gäller att göra det på rätt sätt.

Vi behöver satsningar när det gäller bostäder. Samhällsbyggnadsförvaltningen har fullt upp och kommer så ha under en framtid. Vi har som så många kommuner bostadsbrist. Därför måste vi jobba aktivt och ta tillvara på alla de möjligheter som ges för att få till nya bostäder i kommunen. Det arbetas med olika lösningar men jag anser att det måste läggas än mer fokus på att ordna bostäder. Då också bostäder för äldre, vi måste få till fler trygghetsbostäder.

Som jag sa har det ekonomiska resultatet varit bra. Men överskottet beror till störst del av ökade intäkter. Samhällsbyggnadsförvaltningen fick under 2017 spara då dessvärre stora utmaningar finns, inte minst inom Vård- och Omsorgsförvaltningen som går dryga 10 Mkr minus under 2017. Utmaningarna där kvarstår även i år och jag antar att åtgärder i erfoderlig omfattning utförs.

Detta medför problem. Vi måste våga och ha framåtanda. Lika rätt som det är att förvaltningen skall hålla budget och parera resultatet mellan förvaltningarna, lika fel är det att Samhällsbyggnadsförvaltningen får sparkrav. Det kostar mer att spara och inte utveckla vår kommun när det gäller bostäder och även gällande vår skolomsorg. Prioriteringar måste ske på rätt sätt.

I budget för 2017 ville vi stryka en post i investeringsbudgeten. Det gällde de 1 500 000 kr till ”Utveckling kulturcentrum”. Dessa pengar anser vi istället skall gå till åtgärder inom skolan som skolköken eller något som gynnar bostadsförsörjningen i kommunen. Men nu ser det ju ut att bli en bro………….

Dessa pengar behövs också till byggnation av fler gruppboende. Det behövs för att Vård- och Omsorgsförvaltningen skall gå bättre.

5 av 7 verksamhetsmässiga och personalmässiga mål uppnås 2016.
Är det tillräckligt? Det är ett mer än för 2016 så det är ett steg framåt.

Måluppfyllelsen inom förvaltningarna är på 50 %. Är det tillräckligt?
Ekonomin för året har varit bra men har det gått ut över verksamheten. Lika som för 2016 så finns tendensen eftersom ändå så liten del av de övriga målen uppfylls.

Ibland kan det vara små skillnader som gör att målen uppnås.

Med Centerpartiets förslag, som jag nämnde i början om utökade medel, så kan dessa skillnader göra att kommunen hade gjort ett än bättre resultat både när det gäller de ekonomiska målen samt de verksamhetsmässiga och personalmässiga.

Mycket har varit bra men visst kunde det varit bättre.

Slutligen vill jag rikta ett stort tack till förvaltningen för ett bra utfört arbete för 2017."


Till KF så hade (Sd) begärt en Interpellation gällande en bro vid Kulturcentrum.

Det här sa jag i talarstolen under KF:

"Som jag sa i tidigare bokslutsdebatt för 2017 så hade vi i Centerpartiet ett ändringsyrkande när vi beslutade om budget för 2017.

I budget för 2017 ville vi stryka en post i investeringsbudgeten. Det gällde de 1 500 000 kr till ”Utveckling kulturcentrum”.

När beslutet togs av kommunfullmäktige november 2017 så hur gjorde ni i Sverigedemokraterna då…………Jo, ni deltog ej i beslutet.
Är det att ta ansvar?

Det är när besluten tas som vi som politiker måste säga våra åsikter.
Det är då vi skall säga ifrån.

Vi i Centerpartiet gjorde det.
Ja, vi är inte emot kulturcentrum i sak.
Men det handlar om prioriteringar och tidpunkten för satsningar där är inte rätt.
Vi har så mycket annat vi måste investera i.

Till exempel, våra skolkök, skollokalerna i övrigt, gruppboenden eller något som gynnar bostadsförsörjningen i kommunen."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar