torsdag, november 21

Vecka 47, Träff med polisen mm

God dag!

Idag har vi i kommunstyrelsens presidium varit på två företagsbesök. Det är som jag berättat tidigare inför arbetet med framtagandet av ett näringslivsråd. Som vanligt mycket bra besök med många idéer och tankar som kommer oss tillhanda för att förvalta på bästa sätt. Några av de saker som togs upp i dag är, vad kan vi som kommun göra för att få mer samarbeten mellan våra företag i kommunen, vad kan vi göra för att få fler som åker genom vår tätort till att stanna till och upptäcka vår kommun med allt vad den har att erbjuda från handel till natur mm, vad kan vi göra för att få fler byggda bostäder mm för att locka nya kommunmedborgare. Detta var lite av det som diskuterades idag och som vi kommer att arbeta vidare med.

Min vecka har sett ut enligt följande:
Måndag, PLG samt möte med presidiet i Barn- och Utbildning samt skolchef.
Onsdag, Totalförsvarsövning samt möte med polisen.
Torsdag, företagsbesök.

Gårdagens möte med polisen var uppstyrt av NC, Företagarna samt Åtvidabergs Sparbank. Frågor som diskuterades var hur uppfattar våra företagare kontakten med polisen? Känner sig våra företagare trygga på sina arbetsplatser? Hur ser brottsstatistiken ut för oss i kommunen? Hur ser polisen på framtiden?

Lite av de svar som kom under gårdagskvällen var att i Åtvidabergs kommun så anmäls det cirka 800 brott/år och att den summan har varit konstant i flera år bakåt. Det som polisen satsar lite extra på och som även finns med i avtalet med kommunen, det är bekämpa narkotika samt bevaka trafiksituationen. Att arbetet mot narkotika gör resultat det ser man genom fler anmälda brott eftersom det följer de insatser som polisen gör. Att arbetet mot mindre buskörning mm i trafiken gör resultat kan vi också märka på våra gator och torg, men vi måste alla i vårt samhälle fortsätta att påverka för ett tryggare samhälle.

När det gäller tryggheten så visar Medborgardialogen 2019 som polisen utförde att 15% av de svarande är otrygga i kommunen. Det är en rätt så låg siffra som visar på att det som utförs i form av trygghetshöjande/trygghetsbehållande åtgärder är bra men det finns alltid plats för förbättringar.....

De fyra områden som pekades ut att jobba vidare med för att öka tryggheten är narkotika, trafiken, ungdomssamlingar och bristande belysning.
Kommunen, civil samhället, polisen mm vi måste alla hjälpas åt. Konkret så kan kommunen starta ungdomsgård, vilket vi nu skall göra under 2020. Kommunen kan alltid se över belysningen och det i centrum helst med fastighetsägarna. Kommunen kan försöka bygga för att försvåra för buskörning. Kommunen har också ett bra arbete tillsammans i Vård- och Omsorg samt Barn- och Utbildning för att kunna hjälpa till i tid.

Polisen räknar också med en ökad polisnärvaro på sikt. Till 2024 skall antalet områdespoliser ha ökat i vårt område.

Men som sagt alla måste hjälpas åt.
Allt för ett tryggare samhälle.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar