torsdag, november 28

Vecka 48, Kommunfullmäktige med budget 2020 och skattesats

God dag!

Igår var det debatt samt beslut i KF om budget 2020 samt skattesatsen.

Varför då höja skatten?

Väldigt kort. Jo, det är det som vi är övertygade om är bäst för oss kommunmedborgare. Allt vi gör är det som vi anser vara bäst för oss kommunmedborgare. Vi ser att det demografiska behovet i samhället ökar. Det innebär kostnadsökningar.

Vi skall såsom alla andra kommuner effektivisera och prioritera. Vi skall bibehålla en fortsatt bra service till oss kommunmedborgare samtidigt som vi måste se framåt och inte ta beslut som försvårar för oss i framtiden. Vi väljer att höja intäkterna samtidigt som vi ser över och gör de effektiviseringarna vi kan för att ha en fortsatt hållbar utveckling.

Vad är det då som vi prioriterar?
Jo, det är kärnverksamheterna såsom Barn- och Utbildning samt Vård- och Omsorg.

Det här är vad vi vill för 2020 samt hur det grundar sig i vår beslutade Vision 2030:

Vi hade bland annat med följande i våra budgetdirektiv för 2020. Fortsatt fullt fokus på ekonomin. Fler vuxna i skolan. Fler boendeformer för äldre och LSS. Fritidsgård i kulturcentrum. Fiber på landsbygden.

Vi har nu en vision 2030 med vad vi vill göra inom den närmsta framtiden.
Kopplat till våra framgångsförhållanden så är det bland annat följande:

Lev och Upplev: 41 nya SÄBO-platser på Kopparsvanen inkl ett kök som skall säkerställa redundansen med förhoppningsvis byggstart 2020, nytt gruppboende beräknas öppnas kring sommaren 2020, fritidsverksamhet ungdomens hus som beräknas klart 2020.

Trygg och Robust: Arbete för nya bostäder, bredband på landsbygden.

Innovation och lokal handlingskraft: Investeringar i köken, revidering av Hållbarhetsprogrammet, revidering av Måltidspolicyn.

Utveckling och livslångt lärande: Effektivisering i arbetet för rätt stöd till elever och familjer mellan BUF och VOF, Läsgarantin, måluppfyllelsen.

Beslutet om Budget 2020 som vi tog igår innebär bland annat följande:
Barn- och Utbildning kommer för 2020 ligga på en nivå som innebär att den personaltätheten som var i budget för i år 2019 skall vara kvar för 2020. Sen så är den politiska viljan att höjningen för just denna ramen ska kunna vara högre för resterande år under mandatperioden.

Ramen för Vård- och Omsorg höjs med en större procentuell del, men det kommer också krävas effektiviseringar på lika stor del som själva höjningen innebär. Det är en stor utmaning och effektiviseringarna som utförs kan ta lite tid innan de ger sitt fulla utslag. Det skall man ha förståelse för, men en åtgärdslista har redan arbetats fram som kan sättas i bruk om kostnaderna ej sjunker tillräckligt snabbt.

Framtiden innebär utmaningar och en del är kompetensförsörjningens utmaningar. Vi kan inte dra ner på personal när vi står inför stora rekryteringsbehov, ökat behov av kommunala kärnverksamheter såsom vård- och omsorg samt inom skolan. Drar vi ner då kommer vi få stora svårigheter att ha tillräckligt med medarbetare. Som vanligt en balansgång som måste utföras.

Gällande resultatet så behövs ett visst resultat för hela mandatperioden, det för att vi vill öka kommunens soliditet samt för investeringsutrymmet. Det är därför vi trappar ned resultat målet samt därför vi ökar resultatkravet för 2020 och kommande år.

Vi ser fler investeringar som kan behövas utföras denna mandatperiod men som inte är upptagna eller finns med som ett kryss i vår investeringsbudget. Vi har matsal i Björsäter, anpassning i övriga skolkök, solenergi, omstigningspunkt mm vid RV 35 i Grebo kan komma inom mandatperioden, likaså en till gruppbostad, sen som sagt investeringar för Grebo Norrby.

Kort sagt så innebär skattehöjningen samt majoritetens budget för 2020, mer kommunal service än oppositionspartiernas budgetar. Både gällande daglig service inom skolan och omsorgen samt även gällande investeringar.

Kan bli lite fortsättning i nästa veckas inlägg...…..

Denna vecka har jag haft följande möten mm:
Måndag, Ärendeberedning till Kommunstyrelsen, varit hos Landshövdingen och Länsstyrelsen om den nya Energi- och Klimatstrategin.
Tisdag, Frukostmöte med NC på Hälsofabriken samt två stycken företagsbesök på eftermiddagen.
Onsdag, Kommunfullmäktige.
Torsdag, Ordförande vid årsstämma i Kopparvallen i Åtvidaberg AB i likvidation.

Jag önskar er alla en trevlig helg.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar