fredag, februari 7

Vecka 6, utvärdering "Samma koll" mm

God dag!

I förra veckan var jag på Centerpartiets Kommundagar.
Ett mycket bra evenemang där nätverkande och kunskapsbyggande är i fokus.
Jag var på tre bra seminarier om Skolan, Kompetensförsörjning samt om Kommunalekonomi.

Seminariet om skolan hade tyngdpunkten på rörelse i skolan. De flesta undersökningar visar ju på att barn rör sig mindre och mindre samt att för få når upp till Folkhälsomyndighetens rekommendation om 60 minuter fysiskt aktivitet per dag. Flera saker kan skolan göra för att öka rörelsen för barnen i skolan, gemensam morgonrörelse, elev leder elever, organiserade rastaktiviteter, samarbete med idrottsförening på fritids samt insatser i ute- och innemiljö. Flera bra saker som man kan göra och jag har för avsikt att se över vad vi gör och sätta mer fokus på ökad rörelse för våra barn i skolan. Det för att öka barnens självförtroende och måluppfyllelsen, det tror jag nämligen går hand i hand med ökad rörelse.

Kompetensförsörjningen, där låg fokus på hur Linköpings kommun arbetar med detta samt så var det en föreläsning om ett projekt i Norge "Menn i Helse". Det projektet handlade om att få tillbaka personer i arbetslivet och då genom att få fler män att arbeta inom vården. Ett mycket lyckat projekt som nu även skall provas i Sverige. Jag ser mycket fram emot att höra om hur detta går.

Kommunalekonomi, handlade om hur Kävlinge kommun arbetar för en bra kommunal ekonomi. Som vanligt är det bra när positiva exempel tas fram och sen att alla deltagande kan diskutera runt det. Det är då man lär sig.

Kort sagt så var kommundagarna utvecklande och bra.

För övrigt så bestod förra veckan av:
Måndag, PLG och ordförande samt vice ordförandeträff.
Tisdag, Löpande arbete inkl avstämning Barn och Utbildning mm.
Onsdag, Direktionsmöte RTÖG.
Torsdag-Lördag, Kommundagar.


Denna vecka har jag:
Måndag, PLG samt ärendeberedning till både Planering- och ekonomiutskottet och Personalutskottet.
Tisdag, Intervju med PWC om kommunens krisberedskap samt ärendeberedning till Barn- och Utbildningsutskottet. Även pressträff inför Kommunstyrelsen.
Onsdag, Frukostmöte om "Samma koll" samt på eftermiddagen Kommunstyrelsemöte.
Torsdag, Löpande arbete.


I onsdags var det frukostmöte med BUF och VOF angående utvärderingen av det 3-åriga projekt "Samma Koll".

Jag som ordförande för Barn- och Utbildningsutskottet fick äran att säga några ord och tacka av projektdeltagarna.

Här är vad jag sa:

"De centrala utgångspunkterna för välfärden är hur samhället kan skapa en långsiktigt hållbar välfärd genom att säkerställa att människor håller sig friska, kan delta i arbete och samhällsliv och inte hamnar i utanförskap. Viktiga frågor är hur samhället bättre kan nå barn och unga som far illa samt hur det hälsofrämjande arbetet kan stärkas.

Jag anser att det förebyggande arbetet är mycket viktigt. Skolans och socialtjänstens arbete har stor betydelse när det gäller att fånga upp barn och unga som riskerar att hamna på glid. Barn- och unga som växer upp med sociala problem och utanförskap löper större risk än andra för svårigheter senare i livet.

De flesta barn och ungdomar har det bra i Sverige. Samtidigt ökar den psykiska ohälsan inom den generationen. Den trenden måste brytas.

Det är en mycket viktig samhällsfråga där man måste ta initiativ och kunna agera – tidigt.

Det minskar det personliga lidandet för både den drabbade och dennes familj. När vi misslyckas med att göra tidiga insatser blir behoven mer omfattande och mer resurskrävande. De samhällsekonomiska kostnaderna betydligt större än att lägga mer resurser tidigt.

Ökat samarbete inom kommuner, mellan kommuner, med regioner och med föreningsliv för tidigt stöd till barn och ungdomar med psykiska besvär är ett måste.

Såväl barns och ungas som vuxnas psykiska hälsa har också koppling till möjligheten att få känna sig behövd och delaktig i ett sammanhang. Trygga och nära relationer till föräldrar eller andra vuxna kan inte ersättas av samhällets insatser, men såväl förskola, skola, socialtjänst och hälso- och sjukvård måste bli bättre på att erbjuda stöd åt dem som drabbas.

Det är där projektet ”Samma koll” gör skillnad.

Det är ett 3-årigt projekt som nu är över och mycket gott kommer utav det.

Att skapa en skola som är mer tillgänglig utifrån ett pedagogiskt, socialt och fysiskt perspektiv är helt rätt.

Att oron i klassrummet minskar och arbetsron ökar när eleverna är trygga är välkänt och detta projekts insatser är hjälpsamma för många elever och som det står i årsredovisningen för 2019, helt nödvändiga för en del.

Jag ser framemot den fortsatta implementeringen av resultatet.

Det är med stor glädje som jag tar del av resultatet från projektet.
Ni som deltagit i projektet och i projektgruppen har gjort något som kommer göra stor skillnad i flera av våra barn och ungas vardag.

Jag vill härmed rikta ett stort tack alla inblandade i projektet."

Jag önskar er alla en trevlig helg!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar