fredag, mars 13

Vecka 11, lite tankar om Corona-situationen

God dag!

Varje dag nu så handlar mycket om Coronaviruset. Det är en svår situation vi är uppe i men ett lugn och reson måste råda och vi skall bygga våra åtgärder på fakta. Det jag ogillar är att många (läs Trump, Sverigedemokraterna med flera) spär på oron och nyttjar den för egen del. Jag förstår att flera kommer till den slutsatsen att vissa saker måste stängas ned för att hålla spridningen under kontroll. Så kan det vara men då skall det bevisas att det är åtgärder som gör nytta.

Det som skall vara i fokus för utom själva spridningen det är de människor som är i riskgrupp och äldre människor som riskerar att dö om de smittas. Övriga lär uppleva smittan som en lindrigare förkylning eller som en vanlig influensa. Det är därför det är så viktigt att vi alla nu sköter vår hygien och tar ansvar för alla i vårt samhälle. Nysningar i armvecket, tvätta händerna med mera skall nu och för alltid vara en självklarhet!

Självklart ska man ta denna pandemi på allvar, kriser kräver dock ett bra ledarskap. Bristande ledarskap i detta är särskilt förödande. I Sverige har regeringen hittills visat på ansvarstagande och Folkhälsomyndigheten har manat till lugn. Det är bra, tycker jag! Det vi skall göra är precis motsatsen till vad Sd´s ledare anser, han anser att ”en regering som bara förlitar sig på expertkunskaper inger inget förtroende”. Självklart skall vi förlita oss på expertkunskaper! Antalet (nya) experter som nu träder fram i alla typer av sociala medier med mera undanbedes. Ni skapar mer oro och felaktiga bilder som dessvärre kan spä på utmaningarna för samhället.

I det läge som vi befinner oss i nu måste jag ändå säga att jag känner mig trygg med att såväl våra myndigheter som regering och riksdag visar lugn och handlingskraft. Man arbetar systematiskt, ger tydlig uppdaterad information och tar de beslut som krävs och är möjliga. Hoppas nu bara att vi medborgare tar till oss och följer de råd som ges!

När det gäller oss i Åtvidaberg:

Med anledning av Coronaviruset så följer vår kommun noga Folkhälsomyndighetens riktlinjer som hela tiden uppdateras. Det innebär i nuläget att endast de barn och de anställda som är helt fria från symptom ska vara i våra skolor. Detta för att stoppa smittspridningen och för att skydda de riskgrupper som är mest utsatta. Det betyder att barn som har snuva, hosta, feber och andra influensa- /förkylningsliknande symptom inte ska vara på skolan till dess att smittspridningen lagt sig - hur lindrig snuvan än är, hur piggt barnet än är. Även personalen ska vara helt symptomfria för att gå till jobbet.

Jag vill därför vädja till er alla att verkligen respektera detta.
Det är även just detta ovan som Barn- och Utbildningsförvaltningen påtalar och lyfter fram i ett mail/brev som idag gått ut till alla vårdnadshavare till barn/ungdomar i kommunens skolor. Mycket bra initiativ. Kommunikation är alltid viktigt.

Jag vill passa på att rekommendera er alla att följa uppdateringarna på kommunens hemsida, där det tydligt framgår vad som gäller just nu. Observera att det är verkligen just nu. Det kan alltså komma nya besked med kort varsel och då är det de nya som gäller.

Enligt Folkhälsomyndighetens bedömning finns, ur ett smittskyddsperspektiv, i dagsläget ingen anledning att friska elever eller personal ska stanna hemma från skolan oavsett om man rest eller inte. De flesta elever som går i grundskolan och motsvarande, har skolplikt och förväntas därför vara i skolan. Ett giltigt skäl för att inte gå till skolan är om en elev har blivit sjuk eller om eleven (t.ex. via smittspårning) bedömts vara i riskzonen för smitta efter kontakt med en infekterad individ och därför fått instruktion om hemkarantän.
Stänga skolor är en väldigt komplicerad fråga, det händer väldigt mycket när man stänger skolor. Sjukvården och väldig många samhällssektorer blir av med personal.
Utöver att det blir svårt att hålla i gång viktiga samhällsfunktioner om föräldrar måste ta hand om hemmavarande barn är risken också stor att mor- och farföräldrar kallas in som barnvakter. Därigenom skulle risken öka att mer utsatta grupper som personer över 75 år som riskerar att få den allvarliga formen av corona med andningspåverkan drabbas.
Om äldre elever stängs ute från skolan är det dessutom osannolikt att alla skulle stanna hemma. Risken är stor att de skulle umgås och då kan det vara mindre exponering för smitta i en medveten skolmiljö.

Vi känner ännu inte till några konstaterade fall av coronasmittade i Åtvidabergs kommun. Det som sker är att vi följer utvecklingen i vår omvärld och fortsätter vårt arbete med förebyggande åtgärder för att motverka smittspridning till och i vår kommun. En av dessa förebyggande åtgärder är att vi, från och med idag, ber anhöriga att avstå från att besöka våra äldreboenden. Åtgärden vidtas för att skydda våra äldre som är en riskgrupp, men även för att undvika att våra medarbetare drabbas.


Ta hand om er och ha en trevlig helg!





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar