torsdag, mars 19

Vecka 12, Stöd ditt lokala näringsliv om du kan

God dag!

Ännu en vecka som domineras av Corona och hur den påverkar vårt samhälle. På vissa håll är det mer påtagligt än på andra, både om man ser nationellt som globalt.

Det kommer en tid efter Corona också och det är nu vi lägger grunden till vår framtid.

Det är svåra avvägningar som måste göras. Vad skall vi göra för att minska antalet människor som drabbas hårt eller avlider till följd av smittan? Hur mycket och när skall vi göra åtgärder, för att så länge som möjligt upprätthålla ett samhälle som fungerar och som lägger en bra grund för framtiden när det gäller allt från ekonomi, hälsa, välfärd och demokrati?

Vi är inte Kina. Det är jag stolt över. Vi lever i en demokrati och ett öppet samhälle. För att vårt samhälle skall kunna fortsätta vara det så måste vi begränsa smittspridningen men de som är friska skall kunna fortsätta nyttja vårt näringsliv och de samhällsfunktioner som vi kan hålla igång. Där kommer du in som medborgare. Stöd alla företagare. Köp lunch från lokala restaurangen, inventera hemma och se om det är något som behöver inhandlas till våren/sommaren eller varför inte som julklappar. Gör dessa inköp nu i så fall. Det är nu samhället och näringslivet behöver det som mest!

Lika självklart som jag anser det är att hålla igång så mycket av samhället som möjligt är det lika självklart att när åtgärder behöver tas så skall vi göra dem! Men då skall de självklart baseras på fakta, kunskaper, experter samt med alla delar inräknade såsom hälsa, välfärd, demokrati, ekonomi, hållbarhet......ja allt som kan vara med i beräkningen skall vara där.

Låt mig då ta skolan som ett exempel.
För mig är det självklart att kommer det riktlinjer från regering, myndigheter och experter att ytterligare skolstängning behövs, då skall vi göra det! Även att jag hoppas att de åtgärderna dröjer så länge som möjligt.
Men, då skall vi se till att barnomsorg och skola fungerar för de som har samhällsviktiga funktioner. De vårdnadshavarna skall kunna jobba och hålla i gång vårt samhälle. Vi skall också se till behovet av barnomsorg med hänsyn till särskilda behov fungerar. Eftersom det kommer rapporter från bland annat Kina om mer våld i hemmet vid karantän mm så måste vi även se till det när vi planerar våra beslut om neddragning av samhällsfunktioner.
Det är också av yttersta vikt att alla åtgärder leder till minimerad risk för äldre och riskgrupper, till exempel så att inte mor-far-föräldrar kommer att ta på sig fler risker än de behöver.
Likaså så skall våra beslut vara grundade i vår verklighet i Östergötland och Åtvidaberg. Beroende på läget så skall anpassning ske till de lokala förutsättningarna.

Med det sagt om vikten av ett fungerande samhälle, så ja, sjukdomar som leder till lidande eller till döden är fruktansvärda. Det är samhällets ansvar att se till så att dessa kan minimeras. I just detta fall är det äldre och riskgrupper som skall skyddas för att inte bli smittade. Det vi alla kan göra är att hålla huvudet kallt. Minska smittspridningstakten.
Så fortsätt:
- Tvätta händerna ofta i minst 30 sek!
- Stanna hemma om du känner dig minsta krasslig!
- Minska dina sociala kontakter, jobba hemifrån om du kan.
- Följ utvecklingen på krisinformation.se - där samlar myndigheterna det senaste.

Några ord på vägen.
Det är viktigt att vi nu om inte förr har tillit, mod och källkritik.
Tillit: Lita och lyssna på våra myndigheter! De sitter på betydligt mer information än du och jag. Låt dem göra bedömningarna om vad som behöver göras just nu där just du befinner dig. Och ha förståelse för att förändringarna går snabbt.
Källkritik: Var kritisk till övriga källor. Det är mycket ryktesspridning i gång och många som vill utnyttja situationen och vill sprida panik.
Mod att tänka flera saker samtidigt: Vi måste göra allt för att upprätthålla samhällets funktioner samtidigt som vi ska göra allt för att minska smittspridningen för att skydda riskgrupperna samtidigt som vi måste vara beredda på snabba förändringar och förbereda dem på ett så bra sätt som möjligt.

TA HAND OM VARANDRA och se FRAMÅT!





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar