fredag, mars 27

Vecka 13, Trots allt så jobbar vi på

God dag!

I måndags hade vi gruppledarträff där vi kom fram till en överenskommelse som alla i politiken i kommunen ställde sig bakom. Det är absolut inget unikt utan så här gör man i riksdagen, regioner och i många kommuner.

Det vi kom överens om är följande:

"Gruppledarna för de i kommunfullmäktige representerade partierna är överens om nedanstående.

1. Samtliga sammanträden för instanser som inte är beslutsfattande, det vill säga beredningar, råd och kommittér, ställs in.

2. Kommunstyrelsens, nämndernas och utskottets presidier, vid behov tillsammans med kommundirektör/förvaltningschef, bedömer inför varje sammanträde vilka ärenden som är verksamhetsviktiga och därför behöver handläggas. För det fall inga verksamhetsviktiga ärenden föreligger ska sammanträdet ställas in.

3. Antalet förtroendevalda som tjänstgör under sammanträdet minskas till ledamöter och tjänstgörande ersättare. Balansen mellan de valtekniska samarbetena ska bibehållas. Om förtroendevald tillhör riskgrupp, dvs äldre än 70 år eller med nedsatt immunfunktion, uppmanas ersättare att tjänstgöra i dennes ställe. (Kd och Mp har insynsplatser i KS).

4. Antalet medverkande tjänstpersoner under sammanträdena minskas till det minimum som krävs för att genomföra sammanträdena. Detta innebär bland annat att föredragningar av tjänstepersoner inte genomförs.

5. Kommunfullmäktiges presidium bedömer och avgör inför varje sammanträde vilka ärenden som är verksamhetsviktiga och därför behöver handläggas av kommunfullmäktige. För det fall inga verksamhetsviktiga ärenden föreligger ska sammanträdet ställas in.

6. Antalet förtroendevalda som tjänstgör under sammanträdet minskas till ledamöter och tjänstgörande ersättare till miniminivån för att sammanträdet ska kunna genomföras. Balansen mellan de valtekniska samarbetena ska bibehållas. Om förtroendevald tillhör riskgrupp, dvs äldre än 70 år eller med nedsatt immunfunktion, uppmanas ersättare att tjänstgöra i dennes ställe.

7. Denna överenskommelse gäller tillsvidare, till dess att gruppledarna upphäver densamma."

Detta är vad vi alla kom överens om och det anser jag vara väldigt bra. Det funkade också väldigt bra på onsdagens Kommunfullmäktige möte. Då istället för att vara 35 ordinarie och 25 ersättare i KF-lokalen så var vi bara 21 förtroendevalda som var närvarande och som tjänstgjorde. Det gör att vi har en långsiktighet samt att vi kunde sitta med breda mellanrum för att minska risken för smittspridning.

Jag hoppas att Corona-smittan tar slut så snart som möjligt så att vi kan återgå till det normala, men detta ovan gäller nu tillsvidare. Det är mycket viktigt att vi visar att vårt demokratiska system klarar av det här. Viktiga beslut måste tas och så mycket som möjligt skall vara (normalt) för att inte vi ska få svårigheter när väl detta är över. Men ändock skall vi vara försiktiga, minska ned på våra möten, allt för att skydda riskgrupper och äldre. En bra prioritering kommer krävas men det är det vi förtroendevalda och kommunens tjänstepersoner kommer att göra, för det förväntas av oss.

Till nästa veckas Kommunstyrelse har vi minskat ned från hel dag till att bara ha möte på eftermiddagen. Vi kommer ha mycket mindre informationer om de ärenden som måste upp, samt så kommer vi minimera antalet personer som behöver vara i salen.


Så gjordes också på onsdagens Kommunfullmäktige. Det var inga informationer och mötets hölls kort.

Där var det tänkt att vi skulle beslutat om projektekonomin för Grebo Norrby.
Dock så ville Moderaterna och Sverigedemokraterna annorlunda. Så de yrkade på bordläggning vilket det också blev fram till nästa möte.
Det är just detta vi måste undvika. Vi måste ta de beslut som förväntas av oss förtroendevalda annars får verksamheten det svårt.
Vi är överens om att verksamhetsviktiga beslut skall tas men dessvärre anser inte då M och Sd att utveckling av Grebo, landsbygden och Åtvidabergs kommun vara verksamhetsviktigt.
Att M är skeptiska till utförande av Grebo Norrby och förslaget till ekonomihanteringen av projektet, det visste vi om. Men att Sd sällat sig till den skaran det fick vi veta på förmiddagen i onsdags. Jag är ledsen för att det blev som det blev, för varje stopp i en verksamhet är ett stopp och kan innebära svårigheter.

Eftersom Sd ändrade sig så snabbt kan jag bara fundera på vad M sa som fick Sd att yrka på bordläggning. Jag tror dessvärre att det blir dyrköpt för M att få med Sd på detta. Det kommer med säkerhet krävas mycket kompromissande av M, till Sd fördel, frågan är bara när det gäller vad. Framtiden får visa detta är jag rädd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar