onsdag, november 25

V.48 Kommunfullmäktige med Budget 2016

God eftermiddag.

Här kommer vad jag var uppe i talarstolen och sa gällande våra, Centerpartiets, ändrings- och tilläggsyrkanden av majoritetens budget för 2016.


"Centerpartiet håller till stor del med majoritetens budgetförslag för 2016. Men med några tillägg och ändringar.

För oss i politiken så handlar det om olika prioriteringar. Just nu då vi behandlar budget 2016 så har vi olika ekonomiska prioriteringar. Vi vill också ha en buffert i form av KS oförutsett, det behövs. Men den skall vara lagom stor. För 2014 användes 780 000 kr, nu i år räknar vi med att den skall vara oförbrukad. Ändå vill majoriteten höja den från 2,1 Mkr till 3,5 Mkr.

Varför? Framtiden är oviss. Till exempel är det aktuella världsläget ovisst. Vi har även andra faktorer inom kommunen, ÅFF och då i förlängningen Kopparvallen AB är en av dem.
Men vi tycker att majoriteten tagit för mycket höjd i KS oförutsett.

Vi i Centerpartiet yrkar på att föra över 500 000 kr från KS oförutsett till Barn- och Utbildning. Observera ändringen från vårt yrkande i KS.

Vi i Centerpartiet vill se ett stopp på besparingar inom både grund- och gymnasieskolan samt tillföra mer resurser för utökade satsningar så alla elever ges en rimlig chans att nå uppsatta mål. Vi vill även se en utökad satsning av pedagogernas kompetensutveckling.
Vi måste lägga mer fokus på skolan och då i tidiga år för att göra våra skolor mer attraktiva både för personal och elever. Det är vår prioritering.

Vi i Centerpartiet yrkar på att föra över 500 000 kr från Kommunledningsförvaltningen (Politisk organisation) till Barn- och Utbildning.

Detta för att vi anser höjningen för politiska organisationen vara för hög mellan 2015-2016. Samtidigt som det nu har utgått några utskottsmöten för Barn- och Utbildning, Kultur och Samhäll mm samt Personalutskott. Vi skall heller inte ha några Kommunfullmäktigemöten i januari och augusti. Denna budgetpost skall heller inte vara som ett extra KS oförutsett.

Vi anser osäkerheten vara stor när det gäller gymnasieskolan. Vi har avhopp av några förstelärare, vi behöver höja resultaten i skolan och vi har osäkerhet gällande Kulturskolan samt gällande nyanlända.

Så vi anser att Barn- och Utbildningsförvaltningen behöver dessa medel.


Gällande Investeringsbudgeten

Landsbygden är lika viktig för tätorten såsom tätorten är viktig för landsbygden. Nu är vi med i Leader Folkungaland och stort fokus skall ligga på att vi får utdelning av de insatta resurserna i projektet. Men att vi är med i Leader innebär inte att vi som Kommun inte skall sluta satsa på landsbygden. Vi anser att Landsbygdsutveckling skall vara en stående post i Investeringsbudgeten och vår förhoppning är att den skall utnyttjas till något projekt som ökar hela kommunens attraktivitet.

Vi i Centerpartiet har lämnat in en motion om ”Giftfri vardag”. I linje med den motionen så vill vi öka arbetet med att avlägsna gifter i våra barns närhet. Ett arbete med detta har redan påbörjats men vi vill utöka detta arbete och lägga mer fokus på det. En förutsättning för utfasningen av giftiga ämnen är att en kartläggning först görs av kommunens verksamheter. Denna kartläggning kan också utföras utan större kostnader och borde påbörjas snarast. När den är utförd kan arbetet med att byta ut giftiga ämnen i våra barns närhet fortsätta och ersättas med nya giftfri produkter och inventarier.

Vi i Centerpartiet yrkar på följande ändringar i investeringsbudgeten

Utökning
- Landsbygdsutveckling 500 tkr
- Upprustning av lekpark i Falerum 100 tkr

Ny punkt under Barn- och Utbildning
- Giftfri vardag. Utbyte inventarier 900 tkr


Var tar vi då dessa medel ifrån?
Centerpartiet vill också satsa på ett kulturellt centrum i Åtvidaberg men för att i nuläget kunna satsa på de just nu mer behövande kärnverksamheterna, måste denna kultursatsning vänta. Vi anser att kommunen skulle avbrutit köpet av fastigheten bakom Mässen, ÅBG, samt gett berörd förvaltning i uppdrag att finna annan lokal som redan ägdes av kommunen, för placering av biblioteket. Det är inte för sent att tänka om och se till annan lokal för placering av biblioteket och vi anser att den investeringen skall rymmas inom redan beslutad budget för 2015.

Vi i Centerpartiet yrkar att följande investeringar lyfts ur investeringsbudgeten

– Flytt av bibliotek 1,5 Mkr"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar