onsdag, april 27

Vecka 17, Kommunfullmäktige. Långbrottsskolan samt en fråga om bland annat Kommunens Landsbygdsprogram.

God dag.

I dag har det varit en dag full av möten.

Den började med styrelsemöte i Föreningen Kopparsvanen och därpå följde Årsstämman för föreningen.


På eftermiddagen har vi haft Kommunfullmäktige.
Där var jag uppe och ställde en fråga.

"Jag har en fråga om våra kommunala styrdokument.
När jag kollar på kommunens hemsida om vilka styrdokument som vi använder och är beslutade om så blev jag nästan mörkrädd.
Inte så mycket på grund av innehållet i dem eller vilka de är.
Men kan det verkligen vara så att de är så gamla eller finns det några nyare?
Min känsla är att det borde finnas några nyare än dessa.
De som finns är tagna 2002, 2004 och 2005.

Som Centerpartist så blir jag mest förskräckt över att Landsbygdsprogrammet är antaget 2002. Det är 14 år sedan. Men jag förundras inte över detta eftersom de budgeterade medlen för ”Landsbygdsutveckling” ej har använts på, ja hur många år.
Nu för 2016 finns inte denna post i investeringsbudgeten. Det antar jag är för att ni i majoriteten anser att någon satsning på landsbygden inte behövs.

Men tillbaks till mina frågor:

Finns det nyare styrdokument eller är det de nyaste som ligger ute på hemsidan? Där var svaret att de återkommer på nästa Kommunfullmäktige.

Om det är de nyaste. Har ni för avsikt att revidera dem inom en snar framtid? Samma svar.

Gällande Landsbygdsprogrammet. Så står det:
Verka för att kommunens inköp upphandlas lokalt!
För övrigt anser jag att detta även bör gälla för vår kostupphandling! Men det är en annan sak.

Min fråga är.
När det gäller boendet för ensamkommande i Björsäter. Handlas maten till de boende, nu lokalt av affären i Björsäter? Samma svar.



Under mötet togs också beslut gällande rivningen av Långbrottsskolan.

Detta var jag uppe i talarstolen och sade på mötet:

"Rivning av Långbrottsskolan. Det kan man anse vara ett sort beslut.
Tydligen ansåg inte majoriteten det eftersom man tyckte det skulle beslutas av Kommunstyrelsen.

Men nu skall vi ta beslut om det här i dag och det anser jag vara rätt.
Det är ett stort beslut. Det är ett beslut som är av betydande art för kommunens framtid både vad gäller kommunens verksamhet och ekonomi.
Det är ett så stort beslut så jag yrkar på återremiss.

Utredningsuppdraget bestod i att utreda rivning av Långbrottsskolan. Så det är det våra tjänstemän har gjort, utrett om själva rivningen. Ingenting om alternativa användningsområden eller om vad framtiden kan innebära för Långbrottsskolan.

Jag anser att andra användningsområden eller andra lösningar skall utredas.

Vad skulle man kunna titta på:

Rivningen beräknas gå på cirka 2,4 Mkr och med iordningsställande av marken runt omkring Långbrottsskolan skulle kostnaden bli cirka 3,5 Mkr. Detta är betydande kostnader för vår kommun. Skulle vi till exempel sälja marken till en byggherre som kan tänka säg att riva och bygga nytt eller iordningsställa befintliga lokalerna så skulle vi kunna slippa dessa kostnader.
Samtidigt som vi skulle få nya bostäder i kommunen. Behovet av nya bostäder är stort.

Ett annat scenario är om det till exempel skulle bli exploatering av ”Hallaholm”, då skulle det kunna innebära stort behov av Långbrottsskolan.

Vi har en rådande flyktingsituation som innebär att bostäder måste till. Skulle Långbrottsskolan vara ett alternativ för detta. Så klart efter en grundlig renovering av skolan med de ekonomiska medlen som staten skjuter till för just rådande flyktingsituationen. Skulle trycket på denna typ av bostäder sedan minska så skulle lokalerna sen vara renoverade och klara för andra ändamål. Till exempel ett aktivitetshus för ungdomar.

Det finns flera olika möjligheter med byggnaden och/eller marken. Detta är värt att utreda.

Så därför yrkar jag och Centerpartiet på en återremiss."

Dessvärre blev det ingen återremiss utan majoriteten ivrigt påhejade av övriga partier, förutom Liberalerna, beslutade om att riva Långbrottsskolan.

Ett misstag anser jag då fördelaktigare alternativ finns för kommunen och oss kommuninvånare (skattebetalare).

måndag, april 18

V 16. Larm om maten samt kostupphandlingen

God morgon!

Det var med stor oro som jag igår hörde nyheten om att Sodexo gick ut med information till sina kunder som tar emot matlådor att man upptäckt listeriabakterier i ett kylskåp i ett tillagningskök, där maten lagas innan den förpackas och levereras. Detta upptäcktes som tur var vid en av deras rutinkontroller.

Listierabakterien kan orsaka infektionen listerios, som är ovanlig hos människor, men kan drabba personer med nedsatt immunförsvar, framför allt äldre och gravida, så det gäller att ta det säkra före det osäkra när risk finns för att maten är smittad.

Enligt nyheterna så har Sodexo inte upptäckt någon bekräftad smitta i maten.
Det är låter bra och dämpar min oro.
Dessvärre är detta något som kan uppstå i vilket tillagningskök som helst om man inte handskas med livsmedel och tillagar maten på rätt sätt.

Sodexo ringde runt till de personer som får matlådor levererade. För oss i Åtvidabergs kommun rör det sig om 43 personer som köper sin mat via hemtjänsten från Sodexo. Dessa uppmanades att slänga maten. Vilket är en bra säkerhetsåtgärd tycker jag.
Det är inte bara vi utan uppemot 1400 personer i Sverige är drabbade.

Enligt Livmedelsverket förekommer listeriabakterier överallt i naturen och har hittats i de flesta livsmedel. Bakterierna kan därför lätt komma in i anläggningar där livsmedel hanteras och sprida sig i lokalerna eller på maskiner, exempelvis skärmaskiner.

Som sagt så kan detta hända var som helst med lite otur.

Men kommunen håller just nu på med att utforma hur maten skall handlas upp, vår kostupphandling.
Vi i Centerpartiet har lämnat in en motion och är tydliga med att vi vill ha tillagning på varje enhet inom barn- och äldreomsorgen i Åtvidabergs kommun.
Vi vill också att inköp av råvaror ska följa närhetsprincipen så långt det är möjligt.
Vi vill att upphandlingen skall utformas så att närproducerat och råvaror producerade enligt svensk lagstiftning premieras.

Vår syn på kosten är att fördelarna med att tillaga den på plats är väldigt stora och värt de pengarna extra. Om det nu är någon större kostnad, där kan man ha olika syn på saken. Enligt oss så är det ingen större skillnad på totalkostnaden för kommunen gällande maten för att ha mer närproducerad mat som är tillagad på plats än vad det är att köpa in allt.

onsdag, april 13

Vecka 15. Centerpartiet i Östergötlands Distriktsstämma 2016 samt lite kommunalt

God dag!

På lördag så har Centerpartiet i Östergötland vår distriktsstämma i Vreta Kluster.

Så nu har jag varit styrelseledamot i distriktet under ett helt år. Distriktstyrelsen har haft 6 st möten och utöver dessa har jag varit på Kommunsamråd och Kommunala Sektionen. Det har varit ett händelserikt år som jag uppskattar mycket. Det är en ära att få vara en ledamot av partiets distriktsstyrelse. Jag har varit på partistämman i Falun och då min första partistämma som distriktsledamot. Där var jag uppe i talarstolen flera gånger i olika ärenden och talade för vad jag ansåg vara rätt ställningstagande gällande de aktuella motionerna. Jag är mycket glad för att många östgötar deltog aktivt och livligt i debatterna.
Jag har också varit på våra regionala kommundagar som hölls i Rimforsa. Där var det övergripande temat mat. Vi diskuterade vad som finns i vår mat, hur det påverkar oss och hur vi bör tänka vid val av mat. Vi diskuterade antibiotikans effekter. Så klart lyftes också vår "Utveckla hela landet" politik.

På stämman kommer en guldnål att delas ut. Den delas ut till någon som gjort betydande insatser för Centerpartiet. Vem som föräras denna för mycket betydande insatser under åren får ni se på stämman. Många är förtjänade av den men endast ett få får den. Som distriktsstyrelseledamot vet jag så klart vem som får den och det är till någon som förtjänat den många gånger om kan jag säga.

Stämman är på Vreta Kluster lördagen 16/4 med öppnande 10:00.

Självklart är alla medlemmar välkomna och jag hälsar så klart våra nya medlemmar i Åtvidaberg speciellt välkomna.

Själv så ser jag framemot stämman och är glad/tacksam att valberedningen föreslår omval på mig som ledamot i distriktsstyrelsen.



I veckan har vi haft Planering- och Ekonomiutskott.
Jag är glad för att första prognosen för året visar på ett resultat över budget.
Nu hoppas jag att majoriteten förvaltar detta utgångsläget väl och inte lägger pengar på något som inte ger tillbaka till kommunens invånare.
Att nya planuppdrag ges för framtagande av bostäder ser jag som mycket positivt och välkomnar.

onsdag, april 6

Vecka 14, KS med Rivning av Långbrottsskolan igen.

God dag!

På förra Kommunstyrelsen togs det ett beslut om att riva Långbrottsskolan.

Som jag sagt och skrivit förut så anser jag det vara fel!
Jag anser att andra användningsområden eller andra lösningar skulle ha utretts.
Det har ej gjorts utan de har enbart tittat på rivning.
På mötet yrkade jag på återremiss. Dessvärre fick majoriteten som de ville då (Sd) med glatt mod och stor vilja uttrycke att de ville riva skolan och att det borde ha gjorts så för länge sedan.
Detta beslut togs i Kommunstyrelsen och skulle ej gå till Kommunfullmäktige.
Jag anser det är ett så stort beslut att det skulle ha tagits av Kommunfullmäktige. Så jag, Astrid-Marie och Anders Byström (L) valde att överklaga beslutet till Förvaltningsdomstolen.

Nu efter vårt överklagande så har majoriteten beslutat sig för att lyfta upp ärendet till Kommunfullmäktige.
Mycket bra anser jag.
Detta är som jag säger ett stort och principiellt viktigt beslut att ta och då skall det fattas av Kommunfullmäktige.

Så nu på dagens Kommunstyrelse så beslutades det om att ärendet gällande "Rivning av Långbrottsskolan" skall avgöras av Kommunfullmäktige.
Dessvärre så antar jag att beslutet blir detsamma som under förra Kommunstyrelsen att skolan skall rivas, men det beslutet kommer då i alla fall tas av Kommunfullmäktige och med en förhoppningsvis bra och öppen debatt.

För övrigt så fick vi en som vanligt saklig och bra genomgång av Årsredovisningen med Bokslut för 2015 på dagens möte.
Bokslutet, för 2015 ser bra ut.
Kommunen gör ett resultat på cirka 1,8 Mkr bättre än budget.
Det är bra.
Det är ett lagom stort resultat som förstärker soliditeten men som ändå inte är för stort. Med för stort menar jag att om resultatet skjuter i höjden så antar jag att kommunen tar ut för mycket skatt av medborgarna eller så har man haft för dålig samhällsservice. Så ett resultat så nära budgeten som möjligt är bra anser jag.

fredag, april 1

Vecka 13. Strategiskt Samråd Region Östergötland samt lite KF.

God dag!

Då jag var ledig tisdag-onsdag var jag ej närvarande på Kommunfullmäktige i onsdags.
Det var ett Kommunfullmäktige som var fullt med viktiga ärenden samt som tog lite tid.
Gällande aktuella ärenden har jag skrivit om de flesta i tidigare blogginlägg.
Återkommer när jag läst protokollet om jag har några speciella tankar om besluten.


Idag har jag varit på ett utökat strategiskt samråd med Region Östergötland.
Som jag skrivit tidigare får oppositionsföreträdare i kommunerna närvara på två styck strategiska samråd per år.

På dagens möte informerades vi om den aktuella regionförstoringen.
Vi fick information om det aktuella läget i både vår tilltänkta region samt hur det ser ut hos de övriga.
Indelningskommittén har som ni vet kommit med ett förslag som nu skall diskuteras.
För oss i Östergötland handlar det om en sammanslagning med Kalmar, Jönköping och Kronoberg.
Delbetänkande skall vara inne senast till juni i år. Detta för att en förstoring till 2019 skall vara möjlig. Nästa tillfälle är 2023. Jag och merparten anser att en regionförstoring skall utföras 2019.
Som jag skrivit tidigare så anser jag att vi skall vara en del av en region mellan Stockholm och Skåne. Sjukvårdsregionens bevarande är prio ett. Det vill säga Östergötland, Kalmar samt Jönköpings län. Men det är eftersträvansvärt med en koppling uppåt Stockholm och därmed få med del av Sörmland i samma region.
Vi får se hur det blir.

På dagens möte informerades det också om Region Östergötlands internationella strategi. Den innebär att det ställs krav på att vi kommuner också skall ha en strategi för internationellt arbete. Kan vara bra.

En information om varumärkesarbetet för att stärka varumärket Östergötland framfördes. Framtagandet av en plattform är på gång. Förslag skall vara klart innan sommaren 2016. Detta är väldigt bra anser jag. Det är viktigt att veta hur Östergötland upplevs både hos oss östgötar samt i omkringliggande län. Detta för att Regionen och Kommunerna skall kunna jobba åt samma håll för att marknadsföra samt stärka hela länet.


Gällande Långbrottsskolan.
Som ni har sett tidigare så vi var några som överklagade beslutet om att riva Långbrottsskolan.
Dessvärre har vi fått veta att Förvaltningsrätten inte stödjer vårt yrkande om inhibition.
Det vill säga att de ålägger inte kommunen att vänta med utförandet.
Det var synd anser jag så klart.