måndag, april 18

V 16. Larm om maten samt kostupphandlingen

God morgon!

Det var med stor oro som jag igår hörde nyheten om att Sodexo gick ut med information till sina kunder som tar emot matlådor att man upptäckt listeriabakterier i ett kylskåp i ett tillagningskök, där maten lagas innan den förpackas och levereras. Detta upptäcktes som tur var vid en av deras rutinkontroller.

Listierabakterien kan orsaka infektionen listerios, som är ovanlig hos människor, men kan drabba personer med nedsatt immunförsvar, framför allt äldre och gravida, så det gäller att ta det säkra före det osäkra när risk finns för att maten är smittad.

Enligt nyheterna så har Sodexo inte upptäckt någon bekräftad smitta i maten.
Det är låter bra och dämpar min oro.
Dessvärre är detta något som kan uppstå i vilket tillagningskök som helst om man inte handskas med livsmedel och tillagar maten på rätt sätt.

Sodexo ringde runt till de personer som får matlådor levererade. För oss i Åtvidabergs kommun rör det sig om 43 personer som köper sin mat via hemtjänsten från Sodexo. Dessa uppmanades att slänga maten. Vilket är en bra säkerhetsåtgärd tycker jag.
Det är inte bara vi utan uppemot 1400 personer i Sverige är drabbade.

Enligt Livmedelsverket förekommer listeriabakterier överallt i naturen och har hittats i de flesta livsmedel. Bakterierna kan därför lätt komma in i anläggningar där livsmedel hanteras och sprida sig i lokalerna eller på maskiner, exempelvis skärmaskiner.

Som sagt så kan detta hända var som helst med lite otur.

Men kommunen håller just nu på med att utforma hur maten skall handlas upp, vår kostupphandling.
Vi i Centerpartiet har lämnat in en motion och är tydliga med att vi vill ha tillagning på varje enhet inom barn- och äldreomsorgen i Åtvidabergs kommun.
Vi vill också att inköp av råvaror ska följa närhetsprincipen så långt det är möjligt.
Vi vill att upphandlingen skall utformas så att närproducerat och råvaror producerade enligt svensk lagstiftning premieras.

Vår syn på kosten är att fördelarna med att tillaga den på plats är väldigt stora och värt de pengarna extra. Om det nu är någon större kostnad, där kan man ha olika syn på saken. Enligt oss så är det ingen större skillnad på totalkostnaden för kommunen gällande maten för att ha mer närproducerad mat som är tillagad på plats än vad det är att köpa in allt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar