onsdag, maj 4

V.18, Kommunstyrelsen med företagsbesök

God dag.

I dag har vi Kommunstyrelsemöte.

När det gäller ärenden som behandlades i eftermiddag så var det inte så många ärenden som krävde debatt och då inte heller skilda åsikter.
Vi i Centerpartiet har en motion som var uppe för behandling, se nedan, där vi fortfarande tycker att en lösning borde gått att få fram för att behålla busslinjen i sin helhet. Så därför yrkar vi bifall till motionen.

"MOTION

Vi inom Centerpartiet strävar efter att hela kommunen skall leva. Därför är det av yttersta vikt att vi har en väl fungerande kollektivtrafik så att våra skolbarn kan ta sig så smidigt som möjligt till och från deras skola. Boende, inte minst våra ungdomar, på landsbygden måste kunna ha möjligheten att utnyttja kollektivtrafiken för sina resor både inom kommunen men också till våra närliggande kommuner. Vi inom Centerpartiet vill även främja miljön på bästa möjliga sätt och att ha en bra kollektivtrafik på landsbygden är en del i det.
För att kommunen skall växa och inte tappa mer befolkning så gäller det att hela kommunen skall vara en bra plats att bo, leva och verka i. I arbetet mot en mer attraktiv kommun så ingår det att satsa på landsbygden och underlätta för inflyttning. Bra kommunikationer mellan kommuner är viktigt och borde uppmuntras för att få levande kommuner. För oss i Åtvidabergs kommun är det inte bara bra kommunikationer till Linköping som är viktigt utan även bra kommunikationer till vår grannkommun Valdemarsvik är av stor vikt.
Så som världen ser ut i dag med oroligheter på flera håll och med stora flyktingströmmar så är det inte osannolikt att fler boenden för ensamkommande behöver upprättas. Ett ställe kan vara i Hannäs där lokaler finns. Då skulle det underlätta om linje 535 var kvar i sin helhet.
Vi befarar att om man nu gör en neddragning av linje 535 så minskar resandeunderlaget ännu mer och på så vis är hela linje 535 hotad. Utnyttjar man inte de befintliga bussturerna så kommer dessa minskas ytterligare och kanske avslutas helt. Det vore förödande inte bara för miljön utan även för kommunens ekonomi och hela vår landsbygd.

Därför yrkar Centerpartiet i Åtvidaberg;

♣ att kommunen, tillsammans med Valdemarsviks kommun, diskuterar fram en lösning med Östgötatrafiken så att linje 535 kan fortsätta att användas i sin helhet, Åtvidaberg-Valdemarsvik."


Dessvärre så anser den politiska majoriteten att denna busslinje inte är värd att bevara eller att kämpa för så de bifaller ej vår motion.

Motionen kommer upp till Kommunfullmäktige för behandling i slutet av maj.


När det gäller förmiddagen idag så var Kommunstyrelsen på företagsbesök. Vi delade upp oss i två grupper där vi besökte två olika företag klockan 09:00 och två andra företag 10:30. Första besöket var på Aluform och Nöjds Glas. Jag var på Aluform och blev imponerad över deras maskinpark och hur enkelt det kan se ut för att få fram så fina produkter med precision ur aluminium. Sen var vi Jorog service och Bok & Tryck. Jag var på Bok & Tryck där jag imponerades av deras affärssinne och entreprenörskap. Mycket bra intryck fick jag av företaget.

Hoppas företagen ser Kommunstyrelsens besök som något nyttigt och som en chans att marknadsföra sig och göra sin röst hörd.
Det är det som jag tycker är meningen med dessa besök i alla fall.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar