onsdag, mars 14

Vecka 11, Förslag för ett bättre klimat samt mina möten denna vecka

God dag!

Denna vecka har jag haft Planering- och Ekonomiutskott, Barn- och Utbildningsutskott samt ett möte med övriga partier om den politiska organisationen.

Planering- och Ekonomiutskott: Årsredovisningen 2017 är det fokus på samt ett beslut om förvärv av (Kopparvallen). När det gäller Kopparvallen...det är dessvärre ett beslut som behövs i rådande läge men som skulle varit möjligt att undvika om majoriteten hade tänkt till från början. Det har varit för mycket inblandning i sportens värld från kommunen historiskt, hoppas det är slut med det nu. Dessvärre finns det beslut som behöver tas för att de utförda investeringarna inte skall vara förgäves.

Barn- och Utbildningsutskottet: Inga beslutsärenden men flera mycket intressanta informationer. Vi fick information om Introduktionsprogrammen på Facetten, om gymnasiesöket för ht 2018 samt om "enkäten om mig". Gällande gymnasiesöket finns det mycket att diskutera om för att maximera nyttan med Facetten och gynna hela vår kommun. Kommer kontinuerligt återkomma till det. Men viktigt är att fokus läggs på rätt saker och att vi är flexibla. Gällande introduktionsprogrammen finns också en del att diskutera och tänka på, då främst för våra ensamkommande.

Förvaltningen samt majoriteten har lagt fram ett diskussionsunderlag för en ny politisk organisation. Detta utförs alltid i slutet av varje mandatperiod. Nu skall vi olika partier skicka in våra förslag under remisstiden.




Ingen kan välja att inte påverkas av det som händer med naturen och klimatet. För att vi ska få ett hållbart samhälle måste alla ta ansvar. Men det måste också vara enkelt att återvinna, köra en bil som är miljövänlig eller driva jordbruk.

Här nedan skriver jag några av de förslag som vi i Centerpartiet har för ett bättre klimat:

Avskaffa skatten på solel.
Obligatorisk inblandning av biobränsle i flyg.
Sänkta subventioner till fossila bränslen såsom naturgas.
Grön bilbonus, som blir högre ju miljövänligare bilen är. (Som mest 100 000 kr)
Premie på nysålda miljölastbilar.
Bonus till åkerier som går över till mer förnybara bränslen.
4 miljarder kronor extra till järnvägsunderhåll och regionala banor.
Nya stambanor för höghastighetståg.
Producentansvar för kläder och textilier.
Sänkt skatt på elbussar och elfärjor.
Skatterabatter för mikroproducenter som producerar förnybar el och delar med sig.
Helt slopad fastighetsskatt på vindkraftverk.
500 miljoner kronor till bioekonomi.
Fler laddstolpar för elbilar.
Enklare regler för villaägare som vill sätta upp solpanel, ha eget vindkraftverk mm.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar