torsdag, mars 22

Vecka 12, Partiernas agerande på valdagen och regeringens landsbygdsutspel

God dag!

I dag har jag varit på ett seminarium som CKS, Centrum för kommunstrategiska studier, utförde hos oss i Åtvidaberg. Det handlade om "Civilsamhället visar vägen genom föreningslivet". Det får en att tänka till lite vad, hur och på vilket sätt kommunen skall samverka med civilsamhället för att främja integration. Det gäller att göra det på rätt sätt för att inte kväva civilsamhället. Det måste även vara på ett flexibelt och lyhört sätt då civilsamhällets struktur och arbetssätt skiljer sig emot en kommuns. Vi har till exempel integrationspengen. Är det bra eller dåligt? Blir civilsamhället för styrt från kommunen i och med den? Gör den att planeringen för våra föreningar blir svår? Alla sätt att bidra känns som rätt sätt, men då skall alla andra hinder också röjas ur vägen. Det skall vi göra med att kommunen borde vara mer lyhörd för föreningarnas vardag.



I förra veckan bjöd valnämnden in till ett diskussionsmöte angående riktlinjer för valet i höst. Vi gick igenom hela förslaget till "Riktlinjer för administration av allmänna val i Åtvidabergs kommun". Det finns några saker som behöver tänkas igenom. Det har också valnämnden gjort. Det gäller hur man säkerställer valhemligheten när man tar en valsedel, det gäller hur vi från partierna får vara klädda när vi går in i en röstningslokal och det gäller hur vi partierna får stå i anslutning till vallokalernas entréer mm.

Jag tycker att valnämnden har gjort ett väldigt bra jobb.
Men jag är inte nöjd med utgången av mötet.
När det gäller frågan hur partierna får stå och dela ut valsedlar utanför vallokalerna så är det helt lagligt att stå och dela ut valsedlar. Men partierna får inte föra ut någon valpropaganda. Valnämnden hade på förslag att vi partierna skulle anta en överenskommelse om att inga partier skall stå utanför vallokalerna för att dela ut valsedlar. Det ville vi i Centerpartiet. Allt för att värna den personliga integriteten samt för att värna valhemligheten. Då skulle också risken för missförstånd att något parti står där för att föra ut valpropaganda minimeras.
Men då gjorde Socialdemokraterna tydligt att de vill stå och dela ut valsedlar. Dessvärre hängde speciellt Sverigedemokraterna på där.
Så vår överenskommelse blev istället att valnämnden skall ta fram riktlinjer för varje vallokal om hur nära partierna får stå.
Vilket onödigt arbete.
Tänk om vi ändå bara hade kommit överens om att inga partier skall stå och dela valsedlar vid vallokalerna. Det hade helt klart varit det bästa.



Regeringen presenterade i veckan en landsbygdsproposition som man kan tycka vad man vill om.
Jag anser att konkreta förslag för att förbättra livet på landsbygden saknades.

I januari 2017 presenterade den parlamentariska landsbygdskommittén 75 konkreta förslag för hur utvecklingen för Sveriges landsbygder kan stärkas. Nu, mer är ett år senare, har regeringen fortfarande inte gjort förslagen till verklighet. Istället handlar regeringens proposition enbart om mål och inriktning för landsbygdspolitiken.
Målen kan vi kanske vara överens om men jag hade önskat mer konkreta förslag. Landsbygden behöver skarpa förslag som till exempel avskrivning av studieskulder för de som bor på landsbygden.

Sen anser jag att det kvittar nästan vad de kommer med i och med att de för övrigt bedriver en landsbygdsfientlig politik. Gång efter gång har de lagt fram förslag som försämrar livet på landsbygden. Det handlar om kilometerskatten, flygskatt, höjd biomoms och att staten inte ersätter de markägare som inte får avverka sin egen skog.

Landsbygden behöver handling och inte bara goda intentioner.

Det är därför det är så viktigt att i valet i höst lägga sin röst på Centerpartiet. För som sagt utan rösten på Centerpartiet så blir det kilometerskatter, inga konkreta landsbygdssatsningar eller inga konkreta miljösatsningar som kombinerar tillväxt och ansvarstagande för vår miljö.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar