tisdag, oktober 8

Vecka 41, budget 2020 och skattesatsen

God dag.

Mina politiska möten denna vecka består av:

Måndag, Presskonferens om budget 2020, möte med alla gruppledare för partierna i KF gällande budget 2020. På eftermiddagen Planering- och Ekonomiutskott med behandlande av skattesats samt budget 2020.

Torsdag, Barn- och Utbildningsutskott där vi har bjudit in fackliga representanter att närvara för att ge sin syn på nuläget samt gällande utmaningar för framtiden.

Det är de planerade mötena för denna vecka, utöver det så blir det vanligt politiskt arbete med aktuella ärenden och kommande ärenden.

Igår hade vi som sagt presskonferens gällande budget 2020, där vi också berättade att vi i den politiska majoriteten föreslår att höja skatten med 44 öre. Ni kan läsa om det i en artikel i Corren idag men här nedan kommer jag skriva lite om det.

Vi hade en träff med alla gruppledare för partierna som är representerade i KF under förmiddagen igår, dock deltog ej (Mp) beklagligt att de ej har tid eller vilja att vara politiskt aktiva, ej heller (L) men (L) tillhör ju majoriteten och vet allt om budgeten. Under den träffen så redovisas budgeten av kommunens ekonomichef och kommundirektör samt att de närvarande har chansen att ställa frågor.

På Planering- och Ekonomiutskottet sedan så beslutade majoriteten att anta budget och den nya skattesatsen. Oppositionen återkommer med sina förslag på KS. Nu väntar behandling i KS sen slutgiltigt beslut i KF.

Varför gör vi nu som vi gör?

Väldigt kort i nuläget, men ändock ett lite resonemang.

2018 hade 69 kommuner ett negativt resultat. 109 kommuner hade ett resultat över 2 % vilket innebär en god ekonomisk hushållning. Vi var en av dem och det är där vi skall vara. Efter trots allt bra år för kommunsektorn så väntas nu tuffa år framöver. Den genomsnittliga kommunskattesatsen i landet har ökat. Troligtvis blir det fortsatt flera höjningar av de kommunala skattesatserna. Vi har bara hört inom den senaste veckan om besparingar och tufft läge i många av våra kommuner. Några exempel i närtid och nära oss är Norrköping, Boxholm, Motala och nu idag med att nästan alla kommuner skall spara inom grundskolan.

Det demografiska läget innebär stora kostnadsökningar. SKL´s prognoser visar på en stor saknad av intäkter hos kommunerna. SKL räknar med att kommunsektorn kommer att nå 1 %, vi skall dock ligga på 2 % eftersom vi fortfarande måste bygga vår soliditet samt för vår långsiktighet och för ett hållbart samhälle.

Prognosen för 2019 visar på ett resultat kring 9 Mkr, det innebär att vi skall göra ett resultat som är 3 Mkr bättre än tänkt budget för alla kommande 3 år i mandatperioden. De miljonerna höjer vi nu det budgeterade resultatet med. Det för att ha en god ekonomisk hushållning.

För att bibehålla den kommunala servicen och inte försvåra för kommunens medborgare i framtiden så föreslår vi i den politiska majoriteten nu en höjning av skattesatsen med 44 öre. Det innebär 10,7 Mkr mer i intäkter.

Det vi väljer att prioritera är Barn- och Utbildning samt Vård- och Omsorg. Det är där höjningarna i budget 2020 ligger. Övrig verksamhet får i stort sätt göra effektiviseringar motsvarande den höjning som skulle behövts för att hålla samma service. Trots höjningen inom Barn- och Utbildning så innebär det effektiviseringar och att ingångsläget för 2020 är samma som budgeten var för 2019. Vilket konkret innebär att lika stor personaltäthet/elev som var i budget 2019 skall även gälla för 2020. Men för kommande år, 2021 och 2022, är tanken att BUF skall få en större ökning än 2020.

Vård och Omsorg får den största höjningen 2020. Det för att budget 2019 var för snäv och för att VOF skall få den budget som är tänkt till den nivån på verksamhet som skall gälla. Höjningen innebär dock att effektiviseringar skall och kommer att göras på ungefär samma summa som höjningen är. Med andra ord en satsning men det kräver hårt arbete och prioriteringar för att nå budget.

Så kort sagt, vi lägger fram en tuff budget trots skattehöjning, lika mycket effektiviseringar behövs som skatten höjs, men vi vill inte försvåra för framtiden utan vi tar vårt ansvar och bibehåller en bra kommunal service med satsning på kärnverksamheterna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar