onsdag, oktober 30

Vecka 44, Kommunfullmäktige med beslut om skattesats

God dag!

Nu kommer jag direkt från vårt Kommunfullmäktigemöte för oktobermånad.

Där skulle vi besluta om den skattesats som skall gälla från och med årsskiftet.

Dock så gick Moderaterna och Sverigedemokraterna hand i hand tillsammans med Kristdemokraterna i släptåg och yrkade på återremiss. Det vill säga att ärendet inte skulle avgöras idag utan det skall behandlas en gång till av Kommunstyrelsen innan vi kan ta beslut i Kommunfullmäktige.

Jag anser att de har helt fel och att de nyttjar sin återremissrätt på ett felaktigt sätt, då deras anledning till återremiss ej finns.

Här nedan ser ni lite av det jag sa i detta ärende.

"Ordförande, ledamöter, åhörare

Jag yrkar bifall till liggande förslag, att höja skattesatsen med 44 öre upp till nivån 22,39.

Vi har fortfarande ett tufft ekonomiskt läge.

Läget i Sverige är följande,
2018 hade 69 kommuner negativt resultat, 109 kommuner hade ett resultat över 2 %, alltså, En God Ekonomisk Hushållning, det är där över 2 % som vi har varit på senaste tid och där skall vi fortfarande vara. För en långsiktigt hållbar utveckling.

SKL´s prognoser visar på en stor saknad av intäkter hos oss kommuner, de räknar med att kommunsektorn bara kommer nå 1 %. Men vi nöjer oss inte med det. Vi tar ansvar för vår ekonomi och vi ska öka vår soliditet samtidigt som vi även har stora investeringsbehov.

Det demografiska behovet i samhället ökar. Det innebär kostnadsökningar. Den genomsnittliga kommunala skattesatsen i Sverige har på senaste tiden höjts och just nu är det från många kommuner som det hörs bistra tongångar. Vi måste spara på det här, vi skall skära ned på det här, vi måste effektivisera och prioritera. Vi hör också höjda röster i samhället för mer resurser till vård och skola.

Vi skall också effektivisera och prioritera. Samtidigt som vi behöver få mer intäkter för att bibehålla en fortsatt bra service till oss kommunmedborgare samtidigt som vi måste se framåt och inte ta beslut som försvårar för oss i framtiden.

Vi har vision 2030 och mål som visar på vilken kommun vi vill att Åtvidaberg skall vara.

Det är det vi strävar emot och då är det här beslutet nödvändigt att ta.

Som en jämförelse ligger vi i dagsläget väldigt nära rikets snitt gällande den kommunala skattesatsen ur tre sätt, om man ser till alla kommuner, om man ser till pendlingskommuner nära större stad och om man ser till vår befolkningsstorlek.

Efter höjningen ligger vi i övre tredjedelen. Men då är det innan vi vet hur andra kommuner gör. Vi vet redan att Ydre som i nuläget har samma skattesats som vi, höjer med 60 öre, alltså mer än vi. Troligtvis kommer många kommuner att behöva in fler intäkter och det då genom höjd skatt. Vi är inte ensamma om detta.

Som sagt så det låter som att det inte kommer mer statliga stöd till oss kommuner och då är det många kommuner som måste, höja intäkterna, skära ned på samhällsservicen eller både och.

Vi väljer att höja intäkterna samtidigt som vi ser över och gör de effektiviseringarna vi kan för att ha en fortsatt hållbar utveckling.

Mer om effektiviseringar och om ingående budgetsiffror, det tar vi när vi beslutar om budgeten, men behovet av högre intäkt är stort och jag som sagt:

yrkar bifall till liggande förslag, om att höja skattesatsen med 44 öre upp till nivån 22,39."


Jag pratade som sagt också om deras anledning till återremiss.

"Efter behandlingen av budget i Planering- och Ekonomiutskottet så framkom det att upplysningar i tabellerna för Vård- och Omsorg innehållit felaktiga uppgifter.
Så var det.
Men till behandlingen av budget i Kommunstyrelsen har dessa tabeller uppdaterats med korrekt information samt upplysning om hur data tagits fram.

De justeringar som utfördes föranleder inga ändringar av de ekonomiska ramarna.

Så er anledning till återremiss finns inte, så enkelt är det.

Så istället för att återremittera, stå för era åsikter och stå era förslag till budget.

Yrka på den skattesats ni anser vara bra för oss medborgare i kommunen.

På nästa Kommunfullmäktige tycker jag att ni skall yrka på er budget, eller rättare sagt på den budget som ni anser vara bäst för oss medborgare i kommunen."


Dessvärre så höll de kvar sitt återremissyrkande och det leder dessvärre bara till mer kostnader för kommunen och för oss medborgare. För det finns inget annat hållbart alternativ. Det blir en spännande budgetdebatt på Kommunfullmäktige i slutet av november men jag är helt övertygad om att det finns bara en budget som är hållbar och det är den från oss i den politiska majoriteten. Moderaternas och Sverigedemokraternas budgetförslag, de är inte hållbara och de försvårar för kommunens långsiktighet och innehåller ingen helhetssyn. För de har inte mod att ta beslut om en skattehöjning, vilket vi vet är nödvändig.

Det var vad som hände på Kommunfullmäktige idag.

Utöver detta så hade jag PLG och ordförandeträff i måndags. Igår var jag på företagsbesök.

Jag önskar er alla en fortsatt trevlig vecka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar