onsdag, september 28

Vecka 39. Kommunfullmäktige och företagsbesök

God dag!

I tisdags var jag på företagsbesök hos Hannäs Smide och Montage, i Hannäs.

Mycket trevligt att få vara där och titta på verksamheten. Vi pratade om utmaningar för företagande och kommunen, men även lite rikspolitik.
Mitt intryck är enbart positivt om företaget men med tankarna att mer borde göras för att underlätta för företagande i kommunen och på landsbygden i övrigt.

Vad kan kommunen hjälpa till med?
Jo att vara mer pådrivande i frågor gällande: kommunikationer, kompetens och förutsättningar för boende.

Gällande kommunikationer och boende: telefon, fiber, vägar och kollektivtrafik tycker jag att kommunen skall vara mer pådrivande och ställa högre krav för att öka servicen i hela kommunen. Det är viktigt att kommunen visar sitt engagemang och trycker på i alla instanser för att servicen skall öka på landsbygden. Vad kommunen kan göra för att öka servicen det är att arbeta hårdare för att få mer byggnation av bostäder på landsbygden och i våra strategiska orter. Ökar befolkningsunderlaget så ökar också servicen.
För att befolkningen skall öka så underlättar det också om vi har fler företag och arbetstillfällen i kommunen. Detta kan vi få om vi gör allt för att befolkningen skall ha rätt kompetens för de arbeten som finns i vår närhet. Då gäller det att se till att vi har rätt utbildningar på Bildningscentrum Facetten.

Som sagt även lite riksfrågor kom upp.
Att samtal som bryts på grund av för dålig täckning borde bekostas av mobiloperatören. Spännande fråga som främst berör landsbygdens invånare. Komplicerad och invecklad men spännande.
Att om man har fritidshus i en kommun så borde en viss del av skatten gå till den kommunen. Lika invecklad fråga tror jag men spännande för de kommuner som har många fritidsboenden.


I eftermiddag är det Kommunfullmäktige.
Inte så många ärenden och få ärenden som det kommer bli debatt om. Däremot har en interpellation inlämnats om "undermåliga kök". Den gäller om att flera av de ombyggda eller nybyggda köken inte klarar kraven. En bra fråga som behöver belysas mer. Trots att vi egentligen redan fått lite svar på den då Centerpartiets Astrid-Marie Jonsson redan har frågat om detta när vi hade ärendet om kostöversynen. Men det är bra att det tas upp igen och besvaras mer av majoriteten och förvaltningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar