God dag!
Som sagt hade jag och Ann Hemmingsson möte med brandmännen i Åtvidaberg efter KF. Detta med anledning av ett mail som de skickat till mig och de andra ledande politikerna i Åtvidaberg. Där skriver de om deras syn på förd dialog med tjänstemännen i RTÖG eller rättare sagt deras syn på att dialog inte förts i tillräcklig omfattning. Därför så ville jag igen sitta ner och få deras syn på saken.
Att missnöjet är stort förstår jag och det verkar bottna i flera saker. Men det enda brandmännen vill är att det skall vara en chef på plats 1-2 dagar i veckan. Den personen skall ha rätt kompetens och vara ett bollplank vid övningar samt efter utryckningar mm. Så är det inte idag, de anser att nuvarande person på plats inte innehar denna kompetens och inte heller har den befattningen. Om så är fallet borde något göras.
Jag håller med om synen som den politiska majoriteten har att detta är en fråga för tjänstemännen i RTÖG och att det är de som skall lösa den.
Men.......till en viss gräns. Drabbas kommunens medborgare eller får inte kommunen det vi köper av RTÖG så skall vi säga ifrån.
Nu är vi i ett samordningsförbund och då har vi mindre att säga till om, det är dessvärre så.
Jag har ingen fackkunskap gällande utövning av yrket brandman.
Jag kan inte bedöma när inte tillräcklig räddningstjänst räcker till för att rädda kommunens medborgare vid olyckor mm.
Enligt RTÖG och politiska majoriteten här i kommunen så skall det inte vara någon fara.
Enligt brandmännen så kan räddningsförmågan minska och risker förstoras.
Hur det nu än är:
Jag anser att som kommun och med i RTÖG måste vi se till att vi får det vi köper av RTÖG. Det innebär ingen nedsättning av räddningsförmågan.
Är det så att vi accepterar det så skall det vara tydligt att så är fallet. Är det så att vi inte accepterar det så skall vi också vara tydliga med det.
Då skall det kvitta vilken politisk majoritet som sitter i direktionen i RTÖG, är man inte överens så skall man visa det och stå upp för sina medborgare i kommunen. Det är mot sina medborgare lojaliteten skall vara och inte med sina partivänner i de större kommunerna.
Jag anser att kommunen som ägare skall vara mer tydlig med vad man vill.
Jag anser att kommunens representanter i direktionen i RTÖG skall vara mer tydliga med vad vår kommun vill.
Är det så att det inte är en kostnadsfråga om man kan tillsätta en chef med rätt kompetens på vår brandstation i Åtvidaberg så ser inte jag något hinder för att RTÖG gör det. Mycket tyder på att det inte har med kostnader att göra.
Är det så att räddningsförmågan minskar om brandmännen fullföljer sina uppsägninger så kräver jag att RTÖG vidtar rätt åtgärd för att så ej sker.
Gällande KF och ärendet om baracker på Gruvgatan så är jag glad att majoriteten också hade kommit fram till att återremiss var det rätta. Förhoppningsvis innebär det ett nej till baracker.
Här nedan ser ni lite av det som jag tänkt att säga i talarstolen men som nu inte blev tillfälle för:
"Hyra av lägenhetsmoduler…..
Det är inte lägenhetsmoduler, det är baracker.
Evakueringsmoduler eller bostadsbaracker.
Det är vad det aktuella företaget själv kallar dem på sin hemsida och på ritning/förteckning över inventarierna i dem.
Skall vi ha ett ärende så skall ärendets rubrik vara det som ärendet berör.
Först så anser jag att beslut om mer boenden skulle varit tagit tidigare. Nu är det för sent, nu sägs det att det är akut, och akuta åtgärder blir aldrig bra, det blir dyra åtgärder. Behovet är stort, har varit så under en tid och behovet av bostäder kommer att finnas.
Förresten kan man fundera på hur akut det är. Vi har de personerna som kommunen skall ta hand. De som skall flytta från EKB, vi har ett antal anvisningar samt så har vi de som slutfört en behandling som skall ut i egen lägenhet. Anvisningstalet var 31 men är numera 20. I nuläget har vi 3 st anvisningar som innebär 4 personer att hitta boende till.
Enligt uppgift så skulle vi kunna ha en mer permanent lösning på plats innan sommaren. I alla fall kunde vi ha haft det om inte ni i majoriteten stoppat det förslaget som förvaltningen arbetat fram. Då syftar jag på de mer permanenta lägenhetsmodulerna som skulle kunna byggas vid Gjutarens hage.
Ja, 30 år är en längre tid än 3 år. Det är svårare att överblicka jag har respekt för det.
Ja, jag har fortfarande fullt förtroende för privata marknaden och min förhoppning är fortfarande att någon privat bygger så att vi får i gång en rotation på bostadsmarknaden. Men om det dröjer så måste vi som ansvarstagande kommun och med framåtanda vara beredda att hjälpa till. Då måste vi bygga lägenheter för de grupper vi skall ta hand.
Då är barackerna inget alternativ som jag gillar. Det är oerhört dyrt och det är förödande för integrationen.
Jag vill istället gå vidare med att kommunen skall bygga mer permanenta lägenheter. Behovet av bostäder är stort och även om det kommer byggas lägenheter i Kvarnen, Bysjö Strand eller villor i Basthagen inom något år så behöver vi billiga mindre lägenheter och det nu. Vi har många äldre som vill flytta från sina villor och vi har många unga som vill ha ett första boende. För att inte de skall flytta till en annan kommun så måste vi ordna bostäder.
Bygger vi till exempel tjugo lägenheter i Gjutarens Hage så vill jag att de skall vara till för alla i Åtvidaberg eller som vill bo i Åtvidaberg. Vi skall ha flera lägenheter till de som kommunen skall ta hand om men jag vill även att lägenheterna skall vara öppna för alla att söka. Då får vi en bra integration av de som flyttar hit, var man än kommer ifrån.
Sen har vi ju det där med ekonomin. Barackerna har en självkostnad på cirka 1,3 Mkr per år. Då gäller det 12 baracker som är på cirka 20 m2/st. Bygger vi lägenheterna så har de en självkostnad på cirka 1,1 Mkr per år och då gäller det 10 lägenheter på 38 m2 och 10 lägenheter på 53 m2. Alltså 20 lägenheter är billigare än 12 baracker.
Barackerna är bara till för de grupper som kommunen skall ta hand om och där blir intäkterna minimala. Lägenheterna kan vi hyra ut till andra så där kan vi få in intäkter som täcker kostnaderna.
Jag är rädd för att tas detta beslut om baracker nu så kommer ni i majoriteten dröja eller inte alls ta beslut på några mer permanenta lägenheter som kan vara till för alla medborgare i Åtvidaberg.
Så i första hand yrkar jag på återremiss.
Detta eftersom jag anser att vi inte befinner oss i ett akutläge eftersom anvisningstalet gått ned och att de hittills konkreta anvisningarna är med få personer. Jag anser också att flera nya alternativ på boenden som att hyra enstaka hus av privatpersoner eller att kommunen kanske kan hyra boende på annat sätt skall kollas upp mer. Vad händer med våra EKB-er som vi lämnar, kan vi hyra boende där av de nya ägarna?
Min motivering för återremiss är således:
Att andra alternativ skall utredas för behovet på kort (akut) sikt. Det eftersom det akuta behovet anses vara mindre samt att förslaget till beslut är dåligt ur ekonomisk och integrations synpunkt.
Att andra alternativ skall utredas för behovet på lång sikt eftersom mycket tyder på att behovet kommer kvarstå.
I andra hand yrkar jag avslag på Kommunstyrelsens förslag till beslut.
Om återremiss yrkandet faller så yrkar jag på att Kommunfullmäktige skall ge Kommunstyrelsen i uppdrag att på nästa möte gå vidare med förvaltningens framarbetade förslag om mer permanenta lägenheter."
fredag, mars 31
torsdag, mars 30
Vecka 13, Fullspäckad onsdag. Kommunfullmäktige och brandmännen.
God dag!
Denna vecka består av Kommunfullmäktige, ett ägarmöte med de kommunala bolagen, möte med brandmännen i Åtvidaberg, företagslunchen samt beredning inför KS.
Beredning inför KS samt företagslunchen var i måndags.
Företagslunchen var bra och välbesökt. Jätteroligt att så många av Åtvidabergs företagare hade tid att komma. På agendan var att vår kommunchef informerade om vad kommunen gör och vad som är aktuellt i dagsläget. En bra informativ information tyckte jag.
Senare idag skall jag på ägardialog med KS-presidium och representanter för de kommunala bolagen.
Där frågan om reviderade ägardirektiv är på agendan.
I går var det fullt upp.
I går var det KF. Det var ett späckat KF med många heta ärenden, många informationer samt en debatt om kommunens bostadsförsörjning.
Jag känner att gällande bostadsförsörjningsdebatten får jag återkomma i ett annat blogginlägg.
När det gäller ärendet om "Baracker på Gruvgatan" så återremitterades det ärendet på majoritetens eget bevåg. Självklart stött av oss och flera andra då vi ändå hade yrkat på återremiss. Återkommer också i ett nytt blogginlägg om detta.
Efter KF träffade jag och partivännen Ann Hemmingsson några representanter för brandmännen i kommunen. Återkommer också om detta i ett nytt blogginlägg.
När det gäller övriga ärenden i går så hade vi uppe ärendet gällande Budetanvisningar och politiska direktiv för 2018-2020.
Där har den politiska majoriteten presenterat sina direktiv inför kommande budgetarbete. Vi i Centerpartiet hade flera punkter som vi ville komplettera med och lade fram dem som tilläggsyrkanden. Inget av dessa fick vi igenom. Liberalerna hade ett tilläggsyrkande som också avslogs. För övrigt lades det inga yrkanden. Med andra ord har de andra partierna inga politiska direktiv inför kommande budgetarbete. Det anser jag vara ledsamt och dåligt ur demokrati synpunkt. För skall man ha något att säga till om inför kommande budgetarbete så var det nu man skulle ha lagt fram sina direktiv.
Här nedan ser ni vad jag var uppe i talarstolen och sa:
"Vi i Centerpartiet yrkar på att följande punkter beaktas vid upprättande av budgetförslagen:
• att kommunen vid upphandling av råvaror skall ställa krav enligt Regionen/Länsstyrelsens framtagna ”Livsmedelsstrategi”
• att upphandlingen av råvaror skall delas upp på flera mindre upphandlingar för att premiera närproducerat
• att all matlagning till förskola, skola och äldreomsorg ska ske på varje enskild enhet
Regionen och Länsstyrelsen har jobbat fram en ”Livsmedelsstrategi” som vi i Centerpartiet tycker är väldigt bra. I den finns mål gällande svenskt och närodlat som jag tycker är en självklarhet att vi skall anta. I vår ”Måltidspolicy” står bara att andelen närodlat skall öka. Det är för luddigt och kan tolkas. Jag vill ha konkreta mål. Ni säger att det är viktigt att öka andelen närodlat. Visa det då i att anta målen.
För de som idag bor på landsbygden men som har ett för stort hus måste det finnas fler alternativ. De äldre som bor i våra strategiska orter måste kunna bo kvar där och inte behöva söka sig ner till tätorten om de inte vill.
Därför yrkar vi på:
• att fler trygghetsboenden upprättas, även utanför tätorten
Vi yrkar på:
• att öka närvaron av vuxna i skolan
Vi vill sätta mer fokus på hur viktigt det är att våra elever kan nå sina mål. För att måluppfyllelsen ska öka så är ett sätt att öka närvaron av vuxna i skolan. Utbildade lärare utför idag flera arbetsuppgifter som andra vuxna skulle kunna göra. Rastvakter, administrativa uppgifter eller konfliktlösning på olika nivåer. För att låta lärare vara just lärare behöver vi anställa fler i skolan som kan bidra till ett ökat lärande genom att vara hjälpande för eleverna tillika avlastande för lärarna.
Vi yrkar på:
• att fortsätta med bredbandsutbyggnaden utanför tätorten så att det antagna målet på 90 % anslutna till 2020 kan nås
Nu är det fullt fokus på bredbandsutbyggnaden i tätorten. Men för att vi skall kunna nå upp till det tagna målet så måste fokus även läggas på att få mer bredband på landsbygden.
Vi i Centerpartiet har tidigare lämnat in en motion om ”Giftfri Kommun”. Där trycker vi på att kommunen skall agera kunskapshöjande om gifterna runt om oss. Vi vill även ha en kartläggning och senare en utfasning av giftiga ämnen i kommunens verksamheter samt att kommunen skall upphandla giftfria produkter. Mål som berör detta finns nu i hållbarhetsprogrammet. Det är ett bra första steg i rätt riktning som nu tas. Men vi vill mer.
Vi vill att en kartläggning skall utföras och att vi därefter vet vilka åtgärder som skall till.
Därför yrkar vi på att:
• att kommunen arbetar mer med miljömålet ”En kemikaliesmart kommun” och gör en kartläggning över kommunens verksamheter
Vi yrkar också på:
• att kommunen skall arbeta för en etablering av solceller på kommunens fastigheter
Det har vi pratat om en gång förut. Då fick vi till svar att man arbetar med det. Men inget har hänt än så länge.
Majoritetens förslag till politiska direktiv är bra. Det finns faktiskt ingen punkt som de har som jag vill ta bort. Det finns ingen punkt som jag anser strider mot våra, Centerpartiets, förslag. Jag förstår synen att det är två olika förslag till politiska direktiv som skall kunna ställas mot varandra. Men jag anser att våra punkter skall kunna beslutas om var för sig för att komplettera majoritetens förslag till politiska direktiv.
Så jag yrkar således på att mina yrkanden beslutas om var för sig."
Denna vecka består av Kommunfullmäktige, ett ägarmöte med de kommunala bolagen, möte med brandmännen i Åtvidaberg, företagslunchen samt beredning inför KS.
Beredning inför KS samt företagslunchen var i måndags.
Företagslunchen var bra och välbesökt. Jätteroligt att så många av Åtvidabergs företagare hade tid att komma. På agendan var att vår kommunchef informerade om vad kommunen gör och vad som är aktuellt i dagsläget. En bra informativ information tyckte jag.
Senare idag skall jag på ägardialog med KS-presidium och representanter för de kommunala bolagen.
Där frågan om reviderade ägardirektiv är på agendan.
I går var det fullt upp.
I går var det KF. Det var ett späckat KF med många heta ärenden, många informationer samt en debatt om kommunens bostadsförsörjning.
Jag känner att gällande bostadsförsörjningsdebatten får jag återkomma i ett annat blogginlägg.
När det gäller ärendet om "Baracker på Gruvgatan" så återremitterades det ärendet på majoritetens eget bevåg. Självklart stött av oss och flera andra då vi ändå hade yrkat på återremiss. Återkommer också i ett nytt blogginlägg om detta.
Efter KF träffade jag och partivännen Ann Hemmingsson några representanter för brandmännen i kommunen. Återkommer också om detta i ett nytt blogginlägg.
När det gäller övriga ärenden i går så hade vi uppe ärendet gällande Budetanvisningar och politiska direktiv för 2018-2020.
Där har den politiska majoriteten presenterat sina direktiv inför kommande budgetarbete. Vi i Centerpartiet hade flera punkter som vi ville komplettera med och lade fram dem som tilläggsyrkanden. Inget av dessa fick vi igenom. Liberalerna hade ett tilläggsyrkande som också avslogs. För övrigt lades det inga yrkanden. Med andra ord har de andra partierna inga politiska direktiv inför kommande budgetarbete. Det anser jag vara ledsamt och dåligt ur demokrati synpunkt. För skall man ha något att säga till om inför kommande budgetarbete så var det nu man skulle ha lagt fram sina direktiv.
Här nedan ser ni vad jag var uppe i talarstolen och sa:
"Vi i Centerpartiet yrkar på att följande punkter beaktas vid upprättande av budgetförslagen:
• att kommunen vid upphandling av råvaror skall ställa krav enligt Regionen/Länsstyrelsens framtagna ”Livsmedelsstrategi”
• att upphandlingen av råvaror skall delas upp på flera mindre upphandlingar för att premiera närproducerat
• att all matlagning till förskola, skola och äldreomsorg ska ske på varje enskild enhet
Regionen och Länsstyrelsen har jobbat fram en ”Livsmedelsstrategi” som vi i Centerpartiet tycker är väldigt bra. I den finns mål gällande svenskt och närodlat som jag tycker är en självklarhet att vi skall anta. I vår ”Måltidspolicy” står bara att andelen närodlat skall öka. Det är för luddigt och kan tolkas. Jag vill ha konkreta mål. Ni säger att det är viktigt att öka andelen närodlat. Visa det då i att anta målen.
För de som idag bor på landsbygden men som har ett för stort hus måste det finnas fler alternativ. De äldre som bor i våra strategiska orter måste kunna bo kvar där och inte behöva söka sig ner till tätorten om de inte vill.
Därför yrkar vi på:
• att fler trygghetsboenden upprättas, även utanför tätorten
Vi yrkar på:
• att öka närvaron av vuxna i skolan
Vi vill sätta mer fokus på hur viktigt det är att våra elever kan nå sina mål. För att måluppfyllelsen ska öka så är ett sätt att öka närvaron av vuxna i skolan. Utbildade lärare utför idag flera arbetsuppgifter som andra vuxna skulle kunna göra. Rastvakter, administrativa uppgifter eller konfliktlösning på olika nivåer. För att låta lärare vara just lärare behöver vi anställa fler i skolan som kan bidra till ett ökat lärande genom att vara hjälpande för eleverna tillika avlastande för lärarna.
Vi yrkar på:
• att fortsätta med bredbandsutbyggnaden utanför tätorten så att det antagna målet på 90 % anslutna till 2020 kan nås
Nu är det fullt fokus på bredbandsutbyggnaden i tätorten. Men för att vi skall kunna nå upp till det tagna målet så måste fokus även läggas på att få mer bredband på landsbygden.
Vi i Centerpartiet har tidigare lämnat in en motion om ”Giftfri Kommun”. Där trycker vi på att kommunen skall agera kunskapshöjande om gifterna runt om oss. Vi vill även ha en kartläggning och senare en utfasning av giftiga ämnen i kommunens verksamheter samt att kommunen skall upphandla giftfria produkter. Mål som berör detta finns nu i hållbarhetsprogrammet. Det är ett bra första steg i rätt riktning som nu tas. Men vi vill mer.
Vi vill att en kartläggning skall utföras och att vi därefter vet vilka åtgärder som skall till.
Därför yrkar vi på att:
• att kommunen arbetar mer med miljömålet ”En kemikaliesmart kommun” och gör en kartläggning över kommunens verksamheter
Vi yrkar också på:
• att kommunen skall arbeta för en etablering av solceller på kommunens fastigheter
Det har vi pratat om en gång förut. Då fick vi till svar att man arbetar med det. Men inget har hänt än så länge.
Majoritetens förslag till politiska direktiv är bra. Det finns faktiskt ingen punkt som de har som jag vill ta bort. Det finns ingen punkt som jag anser strider mot våra, Centerpartiets, förslag. Jag förstår synen att det är två olika förslag till politiska direktiv som skall kunna ställas mot varandra. Men jag anser att våra punkter skall kunna beslutas om var för sig för att komplettera majoritetens förslag till politiska direktiv.
Så jag yrkar således på att mina yrkanden beslutas om var för sig."
fredag, mars 24
Vecka 12, Möte med revisionen mm
God dag!
Denna vecka har kommunstyrelsen presidium haft möte med revisionen. Vi har också varit i Falerum och haft möte med strategiska gruppen.
Några av de frågorna som revisorerna lyfte och ville diskutera var årsbokslutet för 2016, intern kontrollen för 2016, bostadssituationen och räddningstjänsten. Alla aktuella och viktiga frågor att belysa. Flera av dessa ämnen kommer behandlas i KS och KF.
Mötet i Falerum var det första mötet med någon strategiska grupp sedan beslutet togs att politiker skall deltaga. Dessvärre känns det som dialogen mellan våra strategiska orter och kommunen har missköts av kommunen under en tid men nu tror och hoppas jag på en klar förbättring. Mycket bra att politiken skall vara med på dessa möten. Att vi politiker också är med hoppas jag ökar förutsättningarna för att det skall bli mer verkstad av det som diskuteras och av de önskemål som vi i de olika orterna har. Det var ett bra möte med konkreta frågor och önskemål på vad kommunen skall kunna vara behjälplig med. Det var en bra uppslutning till mötet vilket bådar gott inför framtiden. Hoppas det fortsätter så i de andra orterna.
I morgon lördag har vi i Centerpartiet i Östergötland vår Distriktsstämma.
Som jag skrivit om tidigare så är det 17 st motioner som skall behandlas utöver de vanliga valen mm som görs på en stämma.
Motionerna handlar om allt från vårdfrågor som "översyn av patientdatalagen" till närodlade frågor som "bredbandsutbyggnad på landsbygden".
Det skall bli mycket trevligt och jag ser fram emot en givande dag i den Närodlade politikens riktning.
Alla medlemmar i Östergötland är Välkomna och jag hoppas att många kommer.
Till sist för idag:
Med Centerpartiets långa erfarenhet att driva miljöpolitik och konkreta förslag för att minska utsläppen visade Annie Lööf att vi hellre jagar utsläppen än bilarna. Jag blev glad över att se hur Annie dominerade debatten mot (Mp) i veckan.
Vid frågan om flygskatten höll Annie Lööf fast vid Centerpartiets linje.
- Jag tycker att flyget ska bära sina klimatkostnader, men det måste vara effektiva styrmedel. Vi vill istället få in detta i det europeiska och internationella systemet så att det verkligen ger effekt för klimatet, förklarade hon.
Även kilometerskatten diskuterades och där förklarade Annie Lööf att det enbart är symbolpolitik.
- Problemet med den avgift som Miljöpartiet föreslår är att den beskattar avstånd. Oavsett om det är en klimatsmart lastbil, en ny modell, eller om det är en smutsig dieselvariant från 70-talet så betalar man samma och det är inte klimatsmart. Det styr man inte mot en klimatvänlig riktning. Återigen handlar det om en symbolskatt. Symbolpolitik, snarare än att minska utsläppen, sade Annie Lööf.
Centerpartiets förslag för att minska utsläppen presenterades.
- Vi vill se till att få mer miljövänliga lastbilar och mer miljövänliga bilar. Vi har lagt en grön bilbonus på 100 000 kronor. Det är viktigt för att skapa incitament för människor att kunna köpa en miljövänlig bil. Likaså lastbilsbonus har vi föreslagit, en rejäl slant om man köper en ny klimatsmart lastbil, berättade Annie Lööf.
Fortsätt så Centerpartiet och Annie Lööf.
Trevlig Helg på er alla!
Denna vecka har kommunstyrelsen presidium haft möte med revisionen. Vi har också varit i Falerum och haft möte med strategiska gruppen.
Några av de frågorna som revisorerna lyfte och ville diskutera var årsbokslutet för 2016, intern kontrollen för 2016, bostadssituationen och räddningstjänsten. Alla aktuella och viktiga frågor att belysa. Flera av dessa ämnen kommer behandlas i KS och KF.
Mötet i Falerum var det första mötet med någon strategiska grupp sedan beslutet togs att politiker skall deltaga. Dessvärre känns det som dialogen mellan våra strategiska orter och kommunen har missköts av kommunen under en tid men nu tror och hoppas jag på en klar förbättring. Mycket bra att politiken skall vara med på dessa möten. Att vi politiker också är med hoppas jag ökar förutsättningarna för att det skall bli mer verkstad av det som diskuteras och av de önskemål som vi i de olika orterna har. Det var ett bra möte med konkreta frågor och önskemål på vad kommunen skall kunna vara behjälplig med. Det var en bra uppslutning till mötet vilket bådar gott inför framtiden. Hoppas det fortsätter så i de andra orterna.
I morgon lördag har vi i Centerpartiet i Östergötland vår Distriktsstämma.
Som jag skrivit om tidigare så är det 17 st motioner som skall behandlas utöver de vanliga valen mm som görs på en stämma.
Motionerna handlar om allt från vårdfrågor som "översyn av patientdatalagen" till närodlade frågor som "bredbandsutbyggnad på landsbygden".
Det skall bli mycket trevligt och jag ser fram emot en givande dag i den Närodlade politikens riktning.
Alla medlemmar i Östergötland är Välkomna och jag hoppas att många kommer.
Till sist för idag:
Med Centerpartiets långa erfarenhet att driva miljöpolitik och konkreta förslag för att minska utsläppen visade Annie Lööf att vi hellre jagar utsläppen än bilarna. Jag blev glad över att se hur Annie dominerade debatten mot (Mp) i veckan.
Vid frågan om flygskatten höll Annie Lööf fast vid Centerpartiets linje.
- Jag tycker att flyget ska bära sina klimatkostnader, men det måste vara effektiva styrmedel. Vi vill istället få in detta i det europeiska och internationella systemet så att det verkligen ger effekt för klimatet, förklarade hon.
Även kilometerskatten diskuterades och där förklarade Annie Lööf att det enbart är symbolpolitik.
- Problemet med den avgift som Miljöpartiet föreslår är att den beskattar avstånd. Oavsett om det är en klimatsmart lastbil, en ny modell, eller om det är en smutsig dieselvariant från 70-talet så betalar man samma och det är inte klimatsmart. Det styr man inte mot en klimatvänlig riktning. Återigen handlar det om en symbolskatt. Symbolpolitik, snarare än att minska utsläppen, sade Annie Lööf.
Centerpartiets förslag för att minska utsläppen presenterades.
- Vi vill se till att få mer miljövänliga lastbilar och mer miljövänliga bilar. Vi har lagt en grön bilbonus på 100 000 kronor. Det är viktigt för att skapa incitament för människor att kunna köpa en miljövänlig bil. Likaså lastbilsbonus har vi föreslagit, en rejäl slant om man köper en ny klimatsmart lastbil, berättade Annie Lööf.
Fortsätt så Centerpartiet och Annie Lööf.
Trevlig Helg på er alla!
onsdag, mars 15
Vecka 11, Utskottsmöten och Flygskatt
God dag!
Denna vecka har jag haft Planering- och Ekonomiutskott samt Barn- och Utbildningsutskott.
Barn- och Utbildning innehåll inte några politiskt kontroversiella beslut utan det var mest en uppdatering om aktuella läget. Denna gång var vi på Facetten. Alltid trevligt och givande att vara ute i verksamheterna. Nu fick vi information från två av de tre rektorerna på Facetten gällande språkintroduktion, SFI och gymnasiesöket till ht-2017.
Planering- och Ekonomiutskottet behandlade Årsredovisningen för 2016. Resultatet för 2016 överstiger budget med råge. Bra eller dåligt? Bra, men som jag tidigare och ofta nämner, det är bra om resultatet håller sig nära budget för annars är det något som kan vara fel. Nu så tror jag att intäkterna kommer sjunka kommande år samt dessvärre att vissa kostnader som skulle tagits 2016 kommer i framtiden. När årsredovisningen behandlas i KS och KF återkommer jag mer till det.
För övrigt denna vecka så handlar det återigen om Bostadsförsörjning och kommer så vara under en tid. Flera möten är inbokade gällande detta. Mer skriver jag om kommunens bostadsförsörjning i samband med debatten i KF om ett par veckor.
Regeringens förslag om en nationell flygskatt har fått massiv kritik av en lång rad remissinstanser och det med all rätt.
- En nationell flygskatt leder till stora skador på jobben och ekonomin. Flygbranschen räknar med cirka 10 000 färre jobb och 5,4 miljarder i lägre tillväxt. Många av jobben som försvinner finns långt ifrån storstäderna, på de regionala flygplatser som redan kämpar för sin överlevnad. Flera av dem riskerar att behöva stänga. Andra jobb som kan förloras finns i besöksnäringen, som tappar kunder när det blir dyrare att flyga inom Sverige.
- Centerpartiet ser hellre att man fokuserar på en internationell flygskatt, så att reglerna blir likadana för alla länder. Då får skatten effekt på riktigt och blir inte bara en bricka i ett spel, där mindre flygutsläpp i Sverige äts upp av ökade utsläpp från tyska kolkraftverk.
- Som ett av EU:s skogrikaste länder borde det vara en självklarhet för Sverige att gå före i den utvecklingen. Då måste produktionen av biodrivmedel öka. Där borde regeringen lägga sitt fokus. Det ger fler svenska gröna jobb och kan hjälpa världen att ställa om.
- En nationell flygskatt innebär inte lägre CO2-utsläpp. "Det får inga konsekvenser för utsläppen på resor inom EU. Det leder bara till en omfördelning av utsläppen inom EU:s handelssystem", har Konjunkturinstitutets forskningschef inom miljöekonomi slagit fast i Dagens Industri.
Denna vecka har jag haft Planering- och Ekonomiutskott samt Barn- och Utbildningsutskott.
Barn- och Utbildning innehåll inte några politiskt kontroversiella beslut utan det var mest en uppdatering om aktuella läget. Denna gång var vi på Facetten. Alltid trevligt och givande att vara ute i verksamheterna. Nu fick vi information från två av de tre rektorerna på Facetten gällande språkintroduktion, SFI och gymnasiesöket till ht-2017.
Planering- och Ekonomiutskottet behandlade Årsredovisningen för 2016. Resultatet för 2016 överstiger budget med råge. Bra eller dåligt? Bra, men som jag tidigare och ofta nämner, det är bra om resultatet håller sig nära budget för annars är det något som kan vara fel. Nu så tror jag att intäkterna kommer sjunka kommande år samt dessvärre att vissa kostnader som skulle tagits 2016 kommer i framtiden. När årsredovisningen behandlas i KS och KF återkommer jag mer till det.
För övrigt denna vecka så handlar det återigen om Bostadsförsörjning och kommer så vara under en tid. Flera möten är inbokade gällande detta. Mer skriver jag om kommunens bostadsförsörjning i samband med debatten i KF om ett par veckor.
Regeringens förslag om en nationell flygskatt har fått massiv kritik av en lång rad remissinstanser och det med all rätt.
- En nationell flygskatt leder till stora skador på jobben och ekonomin. Flygbranschen räknar med cirka 10 000 färre jobb och 5,4 miljarder i lägre tillväxt. Många av jobben som försvinner finns långt ifrån storstäderna, på de regionala flygplatser som redan kämpar för sin överlevnad. Flera av dem riskerar att behöva stänga. Andra jobb som kan förloras finns i besöksnäringen, som tappar kunder när det blir dyrare att flyga inom Sverige.
- Centerpartiet ser hellre att man fokuserar på en internationell flygskatt, så att reglerna blir likadana för alla länder. Då får skatten effekt på riktigt och blir inte bara en bricka i ett spel, där mindre flygutsläpp i Sverige äts upp av ökade utsläpp från tyska kolkraftverk.
- Som ett av EU:s skogrikaste länder borde det vara en självklarhet för Sverige att gå före i den utvecklingen. Då måste produktionen av biodrivmedel öka. Där borde regeringen lägga sitt fokus. Det ger fler svenska gröna jobb och kan hjälpa världen att ställa om.
- En nationell flygskatt innebär inte lägre CO2-utsläpp. "Det får inga konsekvenser för utsläppen på resor inom EU. Det leder bara till en omfördelning av utsläppen inom EU:s handelssystem", har Konjunkturinstitutets forskningschef inom miljöekonomi slagit fast i Dagens Industri.
onsdag, mars 8
Vecka 10, Lite av varje
God dag!
Denna vecka har jag inga beslutande politiska möten inbokade i kommunhuset.
All tid upptas av Bostadsförsörjning på olika sätt och vis.
Känner att jag får utveckla det vid ett senare tillfälle.
Har också läst majoritetens anvisningar för Budget- och verksamhetsplanearbetet 2018-2020.
Det är inget däri som jag inte håller med om. Det är bra saker de tar upp och vill lägga energin på.
Bara det att vi i Centerpartiet vill mer i vissa frågor.
Detta för att vi anser att nu är rätt läge, om någon gång, att göra vår kommun till ett bättre ställe att bo, leva och verka i.
För övrigt när det gäller RTÖG och vår station i Åtvidaberg.
Direktiven från Åtvidabergs kommun borde vara tydliga och klara.
Under inga omständigheter skall säkerheten för kommunens medborgare äventyras eller försämras och åtgärder skall tas inom RTÖG för att så ej sker.
Jag ser framemot att åtgärder tas inom RTÖG, dess ledning, dess direktion eller dess ägarrepresentanter så att inga oklarheter kvarstår och att allt fokus kan läggas på att vi har en tillfredsställande räddningstjänst.
På fredag är det dags för intern Centerkurs. Denna gång blir det mycket fokus på Politiska ideologier och Centerpartiets politik. Mycket trevliga och givande sammankomster där alla olika ämnen vänds och vrids på för att alla skall få maximal nytta av de uppkomna diskussionerna. Diskussioner som så småningom kan leda till skrivna motioner att lämna till partistämman för att forma Centerpartiets politik eller idéer till motioner för att, i mitt fall, lämna in här i kommunen. Enligt mig kännetecknar det här ett välfungerande politiska parti. Att man anordnar många olika sammankomster för medlemmarna och oss aktiva politiker för att just stimulera fram nya idéer, som bara har ett syfte, att forma en politik som skall göra medborgarnas vardag så mycket bättre.
Denna vecka har jag inga beslutande politiska möten inbokade i kommunhuset.
All tid upptas av Bostadsförsörjning på olika sätt och vis.
Känner att jag får utveckla det vid ett senare tillfälle.
Har också läst majoritetens anvisningar för Budget- och verksamhetsplanearbetet 2018-2020.
Det är inget däri som jag inte håller med om. Det är bra saker de tar upp och vill lägga energin på.
Bara det att vi i Centerpartiet vill mer i vissa frågor.
Detta för att vi anser att nu är rätt läge, om någon gång, att göra vår kommun till ett bättre ställe att bo, leva och verka i.
För övrigt när det gäller RTÖG och vår station i Åtvidaberg.
Direktiven från Åtvidabergs kommun borde vara tydliga och klara.
Under inga omständigheter skall säkerheten för kommunens medborgare äventyras eller försämras och åtgärder skall tas inom RTÖG för att så ej sker.
Jag ser framemot att åtgärder tas inom RTÖG, dess ledning, dess direktion eller dess ägarrepresentanter så att inga oklarheter kvarstår och att allt fokus kan läggas på att vi har en tillfredsställande räddningstjänst.
På fredag är det dags för intern Centerkurs. Denna gång blir det mycket fokus på Politiska ideologier och Centerpartiets politik. Mycket trevliga och givande sammankomster där alla olika ämnen vänds och vrids på för att alla skall få maximal nytta av de uppkomna diskussionerna. Diskussioner som så småningom kan leda till skrivna motioner att lämna till partistämman för att forma Centerpartiets politik eller idéer till motioner för att, i mitt fall, lämna in här i kommunen. Enligt mig kännetecknar det här ett välfungerande politiska parti. Att man anordnar många olika sammankomster för medlemmarna och oss aktiva politiker för att just stimulera fram nya idéer, som bara har ett syfte, att forma en politik som skall göra medborgarnas vardag så mycket bättre.
onsdag, mars 1
Vecka 9, Kommunstyrelsen, distriktsstyrelse och kretsstyrelse
God dag.
I skrivande stund är jag hemma med magsjuka. Tråkigt värre.
Idag som det är Kommunstyrelsemöte hela dagen.
Det är bland annat information om bostadsförsörjning och beslut om hyra av baracker samt Budget- och Verksamhetsanvisningar för 2018-2020.
Då mötet säkert inte slutat än så vet jag ej hur diskussionerna har varit.
När det gäller våra, Centerpartiets, direktiv för Budget- och Verksamhetsplanearbetet 2018-2020 kan jag spalta upp dem nedan:
Vi i Centerpartiet yrkar på att följande punkter beaktas vid upprättande av budgetförslagen.
* att kommunen vid upphandling av råvaror skall ställa krav enligt Regionens/Länsstyrelsen framtagna "Livsmedelsstrategi".
* att upphandlingen av råvaror skall delas upp på flera mindre upphandlingar för att premiera närproducerat.
* att all matlagning till förskola, skola och äldreomsorg ska ske på varje enskild enhet
* att fler trygghetsboenden upprättas, även utanför tätorten
* att öka närvaron av vuxna i skolan
* att fortsätta med bredbandsutbyggnaden utanför tätorten så att det antagna målet på 90 %anslutna till 2020
* att kommunen arbetar mer med miljömålet "En kemikaliesmart kommun" och gör en kartläggning över kommunens verksamheter
* att kommunen skall arbeta för en etablering av solceller på kommunens fastigheter
När det gäller hyran av barackerna som jag skrivit om i tidigare inlägg så tog dessvärre Planering- och Ekonomiutskottet beslut på att föreslå Kommunstyrelsen denna ekonomiskt, integrationsmässigt högst tvivelaktiga lösning.
Detta skall det beslutas om i dagens KS. Då jag som sagt inte är där vet jag ej vad som händer men jag vet att vi i Centerpartiet är emot att hyra dessa baracker. Detta av flera anledningar. För min del får jag återkomma på Kommunfullmäktige för att debattera om Bostadsförsörjning i allmänhet och om dessa baracker.
För övrigt denna vecka har vi i Centerkretsen haft styrelsemöte där ärenden till KS diskuterades samt att arbetet med handlingsprogrammet för kommande mandatperiod skall ta fart.
Nya som gamla medlemmar, hör gärna av er till någon av oss i kretsstyrelsen för att visa ert intresse att delta i arbetet med att arbeta fram nya handlingsprogrammet.
Är ni inte ännu medlem så hör av er till någon Centerpartist du känner för att få veta mer om vad vi gör och om din chans att påverka allas våran framtid.
Ett sätt att påverka är genom att skriva motioner. Eftersom jag har datortjänst hemma idag så har jag läst igenom alla motioner som är inskickade till Centerpartiets Distriktsstyrelse i Östergötland. I morgon har vi Distriktsstyrelsemöte där vi skall behandla alla motioner och skriva förslag på svar. Sen tar vår Distriktsstämma i slutet av mars besluten och skickar de vidare till partistämman i höst.
17 st motioner är inkomna och skall besvaras, bifallas eller avslås. Ett högt antal som vittnar om intresset i vårt parti för att ständigt förbättra vårt samhälle.
I skrivande stund är jag hemma med magsjuka. Tråkigt värre.
Idag som det är Kommunstyrelsemöte hela dagen.
Det är bland annat information om bostadsförsörjning och beslut om hyra av baracker samt Budget- och Verksamhetsanvisningar för 2018-2020.
Då mötet säkert inte slutat än så vet jag ej hur diskussionerna har varit.
När det gäller våra, Centerpartiets, direktiv för Budget- och Verksamhetsplanearbetet 2018-2020 kan jag spalta upp dem nedan:
Vi i Centerpartiet yrkar på att följande punkter beaktas vid upprättande av budgetförslagen.
* att kommunen vid upphandling av råvaror skall ställa krav enligt Regionens/Länsstyrelsen framtagna "Livsmedelsstrategi".
* att upphandlingen av råvaror skall delas upp på flera mindre upphandlingar för att premiera närproducerat.
* att all matlagning till förskola, skola och äldreomsorg ska ske på varje enskild enhet
* att fler trygghetsboenden upprättas, även utanför tätorten
* att öka närvaron av vuxna i skolan
* att fortsätta med bredbandsutbyggnaden utanför tätorten så att det antagna målet på 90 %anslutna till 2020
* att kommunen arbetar mer med miljömålet "En kemikaliesmart kommun" och gör en kartläggning över kommunens verksamheter
* att kommunen skall arbeta för en etablering av solceller på kommunens fastigheter
När det gäller hyran av barackerna som jag skrivit om i tidigare inlägg så tog dessvärre Planering- och Ekonomiutskottet beslut på att föreslå Kommunstyrelsen denna ekonomiskt, integrationsmässigt högst tvivelaktiga lösning.
Detta skall det beslutas om i dagens KS. Då jag som sagt inte är där vet jag ej vad som händer men jag vet att vi i Centerpartiet är emot att hyra dessa baracker. Detta av flera anledningar. För min del får jag återkomma på Kommunfullmäktige för att debattera om Bostadsförsörjning i allmänhet och om dessa baracker.
För övrigt denna vecka har vi i Centerkretsen haft styrelsemöte där ärenden till KS diskuterades samt att arbetet med handlingsprogrammet för kommande mandatperiod skall ta fart.
Nya som gamla medlemmar, hör gärna av er till någon av oss i kretsstyrelsen för att visa ert intresse att delta i arbetet med att arbeta fram nya handlingsprogrammet.
Är ni inte ännu medlem så hör av er till någon Centerpartist du känner för att få veta mer om vad vi gör och om din chans att påverka allas våran framtid.
Ett sätt att påverka är genom att skriva motioner. Eftersom jag har datortjänst hemma idag så har jag läst igenom alla motioner som är inskickade till Centerpartiets Distriktsstyrelse i Östergötland. I morgon har vi Distriktsstyrelsemöte där vi skall behandla alla motioner och skriva förslag på svar. Sen tar vår Distriktsstämma i slutet av mars besluten och skickar de vidare till partistämman i höst.
17 st motioner är inkomna och skall besvaras, bifallas eller avslås. Ett högt antal som vittnar om intresset i vårt parti för att ständigt förbättra vårt samhälle.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)