torsdag, mars 30

Vecka 13, Fullspäckad onsdag. Kommunfullmäktige och brandmännen.

God dag!

Denna vecka består av Kommunfullmäktige, ett ägarmöte med de kommunala bolagen, möte med brandmännen i Åtvidaberg, företagslunchen samt beredning inför KS.

Beredning inför KS samt företagslunchen var i måndags.
Företagslunchen var bra och välbesökt. Jätteroligt att så många av Åtvidabergs företagare hade tid att komma. På agendan var att vår kommunchef informerade om vad kommunen gör och vad som är aktuellt i dagsläget. En bra informativ information tyckte jag.


Senare idag skall jag på ägardialog med KS-presidium och representanter för de kommunala bolagen.
Där frågan om reviderade ägardirektiv är på agendan.


I går var det fullt upp.
I går var det KF. Det var ett späckat KF med många heta ärenden, många informationer samt en debatt om kommunens bostadsförsörjning.
Jag känner att gällande bostadsförsörjningsdebatten får jag återkomma i ett annat blogginlägg.
När det gäller ärendet om "Baracker på Gruvgatan" så återremitterades det ärendet på majoritetens eget bevåg. Självklart stött av oss och flera andra då vi ändå hade yrkat på återremiss. Återkommer också i ett nytt blogginlägg om detta.
Efter KF träffade jag och partivännen Ann Hemmingsson några representanter för brandmännen i kommunen. Återkommer också om detta i ett nytt blogginlägg.

När det gäller övriga ärenden i går så hade vi uppe ärendet gällande Budetanvisningar och politiska direktiv för 2018-2020.
Där har den politiska majoriteten presenterat sina direktiv inför kommande budgetarbete. Vi i Centerpartiet hade flera punkter som vi ville komplettera med och lade fram dem som tilläggsyrkanden. Inget av dessa fick vi igenom. Liberalerna hade ett tilläggsyrkande som också avslogs. För övrigt lades det inga yrkanden. Med andra ord har de andra partierna inga politiska direktiv inför kommande budgetarbete. Det anser jag vara ledsamt och dåligt ur demokrati synpunkt. För skall man ha något att säga till om inför kommande budgetarbete så var det nu man skulle ha lagt fram sina direktiv.

Här nedan ser ni vad jag var uppe i talarstolen och sa:

"Vi i Centerpartiet yrkar på att följande punkter beaktas vid upprättande av budgetförslagen:
• att kommunen vid upphandling av råvaror skall ställa krav enligt Regionen/Länsstyrelsens framtagna ”Livsmedelsstrategi”
• att upphandlingen av råvaror skall delas upp på flera mindre upphandlingar för att premiera närproducerat
• att all matlagning till förskola, skola och äldreomsorg ska ske på varje enskild enhet

Regionen och Länsstyrelsen har jobbat fram en ”Livsmedelsstrategi” som vi i Centerpartiet tycker är väldigt bra. I den finns mål gällande svenskt och närodlat som jag tycker är en självklarhet att vi skall anta. I vår ”Måltidspolicy” står bara att andelen närodlat skall öka. Det är för luddigt och kan tolkas. Jag vill ha konkreta mål. Ni säger att det är viktigt att öka andelen närodlat. Visa det då i att anta målen.

För de som idag bor på landsbygden men som har ett för stort hus måste det finnas fler alternativ. De äldre som bor i våra strategiska orter måste kunna bo kvar där och inte behöva söka sig ner till tätorten om de inte vill.

Därför yrkar vi på:
• att fler trygghetsboenden upprättas, även utanför tätorten

Vi yrkar på:
• att öka närvaron av vuxna i skolan

Vi vill sätta mer fokus på hur viktigt det är att våra elever kan nå sina mål. För att måluppfyllelsen ska öka så är ett sätt att öka närvaron av vuxna i skolan. Utbildade lärare utför idag flera arbetsuppgifter som andra vuxna skulle kunna göra. Rastvakter, administrativa uppgifter eller konfliktlösning på olika nivåer. För att låta lärare vara just lärare behöver vi anställa fler i skolan som kan bidra till ett ökat lärande genom att vara hjälpande för eleverna tillika avlastande för lärarna.

Vi yrkar på:
• att fortsätta med bredbandsutbyggnaden utanför tätorten så att det antagna målet på 90 % anslutna till 2020 kan nås

Nu är det fullt fokus på bredbandsutbyggnaden i tätorten. Men för att vi skall kunna nå upp till det tagna målet så måste fokus även läggas på att få mer bredband på landsbygden.

Vi i Centerpartiet har tidigare lämnat in en motion om ”Giftfri Kommun”. Där trycker vi på att kommunen skall agera kunskapshöjande om gifterna runt om oss. Vi vill även ha en kartläggning och senare en utfasning av giftiga ämnen i kommunens verksamheter samt att kommunen skall upphandla giftfria produkter. Mål som berör detta finns nu i hållbarhetsprogrammet. Det är ett bra första steg i rätt riktning som nu tas. Men vi vill mer.

Vi vill att en kartläggning skall utföras och att vi därefter vet vilka åtgärder som skall till.

Därför yrkar vi på att:
• att kommunen arbetar mer med miljömålet ”En kemikaliesmart kommun” och gör en kartläggning över kommunens verksamheter

Vi yrkar också på:
• att kommunen skall arbeta för en etablering av solceller på kommunens fastigheter

Det har vi pratat om en gång förut. Då fick vi till svar att man arbetar med det. Men inget har hänt än så länge.

Majoritetens förslag till politiska direktiv är bra. Det finns faktiskt ingen punkt som de har som jag vill ta bort. Det finns ingen punkt som jag anser strider mot våra, Centerpartiets, förslag. Jag förstår synen att det är två olika förslag till politiska direktiv som skall kunna ställas mot varandra. Men jag anser att våra punkter skall kunna beslutas om var för sig för att komplettera majoritetens förslag till politiska direktiv.

Så jag yrkar således på att mina yrkanden beslutas om var för sig."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar